08 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Πανεργατική 24ωρη απεργία κήρυξαν την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης». Σε εξέλιξη είναι συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως. Σε εξέλιξη πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς τη Βουλή. Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Από την καθηγήτριά του στο ΕΜΠ και υπεύθυνη του έργου Αντωνία Μοροπούλου ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την αποκατάσταση του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. «Το έργο θα μείνει στην ιστορία» είπε ο πρωθυπουργός στον πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο. Αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου. Θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Στο αυτόφωρο οδηγούνται την Πέμπτη οι 12 από τους 25 συλληφθέντες το βράδυ της Τρίτης, πριν και στη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια, μετά το πέρας της πορείας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Άλλοι εννέα παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή. Οι υπόλοιποι τέσσερις αφέθηκαν την Τετάρτη ελεύθεροι από τον εισαγγελέα.

«Κατεύθυνσή μας είναι η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου υποδομών που θα μεταμορφώσει τη χώρα σε διεθνές κέντρο συνδυασμένων μεταφορών» ανέφερε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντάουλ και τον επικεφαλής της ΚΟ στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ συναντήθηκε ο αρμόδιος τομεράρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή τις τουρκικές προκλήσεις.

Κόσμος:Όι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν, όπως μεταδίδει το Reuters, σε συμβιβασμό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιτραπεί σε υπήκοους Ουκρανίας και Γεωργίας να ταξιδεύουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια χωρίς βίζα. Ο συμβιβασμός προβλέπει «φρένο έκτακτης ανάγκης» με μηχανισμό επαναφοράς της βίζα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Λογαριασμοί στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη, στη Νήσο του Μαν. Τι μέλλει γενέσθαι για τον Ζερόμ Καουζάκ, τον πρώην υπουργό Προϋπολογισμού του Φρανσουά Ολάντ; Θα πάει στη φυλακή για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Τέσσερα χρόνια αφότου το ξέσπασε σκάνδαλο, το μεγαλύτερο στην πενταετή θητεία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συναντώνται το βράδυ της Πέμπτης στο Αμβούργο για το Συριακό, καθώς το μέτωπο στο Χαλέπι έχει πάρει φωτιά: Ο συριακός στρατός έχει επεκτείνει τον έλεγχό του στην πόλη ενώ οι αντικαθεστωτικοί ζητούν παύση πυρός -χωρίς να κάνουν όμως λόγο για αποχώρηση, όπως ζητά η Δαμασκός. 

Το καθεστώς δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, με τον Άσαντ να λέει πως «η απόφαση να απελευθερωθεί η Συρία είναι ειλημμένη, και το Χαλέπι είναι μέρος της». O Μπιλ Ίνγκλις θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ν.Ζηλανδίας, μετά την απόφαση του Τζον Κέι να αποσυρθεί από την πολιτική, λόγω οικογενειακών πιέσεων. Υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Εθνικού Κόμματος. 

Συντηρητικός καθολικός, αγρότης και πολύτεκνος.Το επιτελείο του εκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά επαφές με τη ρωσική ηγεσία: Ο Κάρτερ Πέιτζ, μέχρι πρότινος σύμβουλος του μεγιστάνα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έφτασε στη Μόσχα. Ο Πέιτζ ανέφερε ότι πρόκειται να συναντήσει επιχειρηματίες και πολιτικούς στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οικονομία:Η Ευρώπη δεν φοβάται τραπεζική κρίση στην Ιταλία, τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας πως, ασχέτως του πολιτικού κλίματος, τα δεδομένα στον τραπεζικό τομέα δεν έχουν αλλάξει και ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό πεδίο.

Τα επίπεδα των 650 μονάδων προσεγγίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 648,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,32%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται την Πέμπτη η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017, με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Καθώς η Ιταλία τελεί σε ανοικτή πολιτική κρίση μετά το δημοψήφισμα, τα προβλήματα των αδύναμων σημείων στον τραπεζικό της τομέα γίνονται όλο και πιο επείγοντα. Η Ρώμη φέρεται να προετοιμάζει ένεση με κρατικά κεφάλαια στην Monte dei Paschi και η τράπεζα ζητά παράταση για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης - ενώ την ίδια στιγμή η Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές της ιταλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης με φόντο το πολιτικό τοπίο.

Τα προβλήματα στον ΔΕΣΦΑ άρχισαν πολύ πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Σταθάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Αθλητισμός: Ο Φώτης Κουτζαβασίλης της Κέρκυρας ήταν ο πρωταγωνιστής στην 13η αγωνιστική της Super League, καθώς ήταν ο ηγέτης στην ισοπαλία της ομάδας του με την ΑΕΚ (1-1), ενώ ο Δημήτρης Λημνιός του Ατρόμητου κέρδισε τον τίτλο του του σκόρερ του καλύτερου τέρματος της αγωνιστικής.

Κρίσιμα ματς για τις ελληνικές ομάδες στην 6η - και τελευταία - αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα παίξει στo «ΓΣΠ» της Κύπρου κόντρα στο ΑΠΟΕΛ, με στόχο τη νίκη και την κατάκτηση της πρωτιάς στον 2ο όμιλο, ενώ ο ΠΑΟΚ παίζει στην Τούμπα κόντρα στη Σλόβαν Λίμπερετς. 

Ωστε να διεκδικήσει την πρόκριση στον 10ο όμιλο της διοργάνωσης, σε συνδυασμό, βέβαια, και με το αποτέλεσμα στο άλλο παιχνίδι του ομίλου στο Αζερμπαϊτζάν με την Κάραμπαχ να υποδέχεται τη Φιορεντίνα. Πόρτο και Σεβίλη πήραν τα δύο τελευταία εισιτήρια των «16« του Champions League ύστερα από την ολοκλήρωση και της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων. 

Συναρπαστικά ήταν τα ματς της Τεταρτης με τη Ντόρτμουντ να παίρνει τελικά την πρωτιά του ομίλου, καθώς κατάφερε να φύγει με την ισοπαλία 2-2 από το Μπερναμπέου. Η Τότεναμ πήρε το εισιτήριο για το Europa. Το ντέρμπι που υποτίθεται ότι θα έκοβε την ανάσα στη Λισαβόνα, δεν έγινε ποτέ. 

Η Μπενφίκα και η Νάπολι αντάλλαξαν... ευχές για καλά Χριστούγεννα και αμφότερες έδωσαν ραντεβού για τη φάση των «16» του Champions League. Να μην ξεχάσουν να στείλουν κι ένα δώρο παρηγοριάς στη Μπεσίκτας, η οποία πήγε στο Κίεβο κρατώντας την τύχη στα δικά της χέρια (με νίκη προκρινόταν) αλλά στο ημίχρονο έχανε ήδη 4-0 από την αδιάφορη Ντιναμό!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: