15 Δεκεμβρίου, 2016

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΣΥΡΙΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Όσα ακολούθησαν τον επιμνημόσυνο λόγο ενός ακαδημαϊκού την Κυριακή, στο όγδοο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου, είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων μας, αλλά και μιας γενικής σχιζοφρένειας βαριάς μορφής μέσω της οποίας πολλοί κτίζουν πολιτική, επειδή αδυνατούν να παράγουν υγιή πολιτική.

Ο Άγγελος Συρίγος δεν είναι ένας τυχαίος «επισκέπτης», έχει γράψει βιβλία για την Κύπρο, έχει κάνει μελέτες για πολλές πτυχές του Κυπριακού και οι μελέτες του αποτελούν ακαδημαϊκά σημεία αναφοράς. 

Είναι από τους λίγους Ελλαδίτες που απέμειναν να ασχολούνται με την Κύπρο και να θεωρούν το Κυπριακό ΚΑΙ δικό τους πρόβλημα. Στην ομιλία του έκανε μια αναφορά στην απειλή ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «θλιβερή εξέλιξη» και σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν είναι εύκολο να το κάνουν». 

Εξέφρασε, όμως, την άποψη ότι «τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα» ότι είναι η Τουρκία που κατέχει την Κύπρο κι όχι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία «είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς». Δεν είπε ότι προτιμά την ενσωμάτωση αντί τη λύση, αντίθετα, είπε, ότι πρέπει να αποτρέψουμε «δυσμενείς εξελίξεις, ακόμη και τυχόν ενσωμάτωση».

Μπορεί κανείς να διαφωνεί μαζί του ή να συμφωνεί. Όποια άποψη και να εκφράζει, πάντως, ο κ. Συρίγος ή όποιος άλλος, δεν εκπροσωπεί κανένα πλην τον εαυτό του. Όμως, μιλούσε στο μνημόσυνο του Τάσσου και ήταν ευκαιρία ο λόγος του να αξιοποιηθεί για να χτυπηθεί το λεγόμενο «απορριπτικό μέτωπο». Ξεκίνησαν οι επιθέσεις στις εφημερίδες, τις γνωστές στρατευμένες της όποιας λύσης. 

Γράφτηκαν απίστευτα κείμενα, εμφανίστηκε ο καθηγητής ακόμα και ως συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, κι ας είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Κι έφτασε η υπόθεση στην απίστευτη κορύφωση, να δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέντευξη για να ενημερώσει τον λαό για την «κρίσιμη φάση» και να κάνει επίθεση σε όλους τους εξ Ελλάδος ασχολούμενους με το Κυπριακό. 

Τους ονόμασε «επισκέπτες πατριώτες», μίλησε για «πατριωτισμό από καθέδρας», μίλησε για «συνθήματα που εύηχα ακούγονται αλλά στο τέλος το κόστος εκείνοι που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή από άλλη χώρα, αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός Ελληνισμός». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Γιατί; Διότι ένας καθηγητής είπε μια γνώμη. Που διαστρεβλώθηκε, διογκώθηκε, επενδύθηκε με προεκτάσεις ανύπαρκτες. Μια εφημερίδα, ο Πολίτης, που πρωταγωνιστεί στην ως άνω πολιτική της σχιζοφρένειας, έκανε κύριο θέμα: «Επιλέγουν προσάρτηση αντί λύσης στην Κύπρο». Ποιοι επιλέγουν προσάρτηση αντί λύσης δεν χρειάζεται να εξηγήσουν, αρκεί να πέφτει η ρετσινιά. 

Αλλά, να μπαίνει σε αυτή τη βρομιά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (και ηγέτης της Γαλάζιας Γενιάς!), και να γενικεύει επιτιθέμενος στους «επισκέπτες εξ Ελλάδος», δεν μπορεί να είναι υγιές φαινόμενο. Κι αυτή η επίθεση δεν διαφέρει από τη δήλωση του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, στο Brookings Institution, 28/9/2010, ότι «οι δύο λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν αμφότερες». 

Τότε, όμως, ο ΔΗΣΥ, με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, φορούσε ακόμα φουστανέλες. Έλεγε: «Ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη». Και η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη προσβάλλει όλους εκείνους…

 Παράγινε το κακό με την ασυνείδητη προσπάθεια να απαξιωθεί η Ελλάδα, να ταυτίζεται ο ρόλος της με τον εισβολέα για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα και οι Τ/κ, και για να πάψουν οι Ε/κ να πιστεύουν ότι έχουν ένα σταθερό στήριγμα. Αλλά, χωρίς την Ελλάδα η Κύπρος είναι μια κουτσουλιά τόπος προς κατανάλωση αναλόγως των ορέξεων των σουλτάνων. 

Χωρίς τα φώτα των εξ Ελλάδος καθηγητών η Κύπρος έχει μόνο τα σκοτάδια μερικών αγράμματων, που ξεσκολίζουν από πρεσβευτικά σεμινάρια. Χωρίς την Ελλάδα στα διεθνή βήματα η Κύπρος έχει τη φωνή που αναλογεί σε ένα χωριό. Χωρίς την Ελλάδα στις τριμερείς συμμαχίες της Μεσογείου, η Κύπρος είναι απελπιστικά μικρή.
 
Υ.Γ. Όσοι νομίζουν ότι οι εξ Ελλάδος δεν έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους στην Κύπρο, απλώς να θυμίσουμε πόσες χιλιάδες Κύπριοι βρίσκονται στην Ελλάδα, σε θέσεις κλειδιά, σε όλες τις κυβερνήσεις, σε όλους τους χώρους, και στην πολιτική και στην οικονομία και στις πίστες. Να μας τους στείλουν πίσω;

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: