05 Δεκεμβρίου, 2016

ΣΤΑ...ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ!

 

Είναι πασιφανές ότι μόνο το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να φρενάρει απότομα τα σχέδια για τη δημιουργία ενός κόμματος με βάση το στελεχικό δυναμικό κυρίως από τη μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα.

Άλλωστε το γνωρίζουν καλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, που πιστεύουν α­κρά­δαντα ότι πολλοί ψηφοφόροι του χώρου που σήμερα δηλώνουν «άστεγοι», αναποφάσιστοι ή ακόμη κι έτοιμοι να απέχουν από την εκλογική δια­δικα­σία έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη στα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά σχήματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).

Ετσι, το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά και εντατικά, διοργανώνονται συναντήσεις στελεχών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα. Σε γεύματα, δείπνα και εκδηλώσεις ομίλων ή δικτύων ανταλλάσσουν απόψεις για την επόμενη μέρα αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση.

Η πολιτική «επιβίωση» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία συνιστά για τους συμμετέχοντες τη διαμόρφωση χωρίς καθυστερήσεις ενός κόμματος με προοδευτική κατεύθυνση που θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους με μεταρρυθμιστική άποψη για την έξοδο από την κρίση.

Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Τάσος Γιαννίτσης, Σταύρος Θεοδωράκης και λιγότερο «γνωστά» στελέχη φλερτάρουν λοιπόν ανοιχτά με την ιδέα να σταματήσουν το παιχνίδι των Επιτροπών Διαλόγου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χρεώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και της ΔΗΜΑΡ το «ναυάγιο» των πολύμηνων διαβουλεύσεων για τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου φορέα.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα, που δείχνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη τριγυρίζει στα εκλογικά ποσοστά του Σεπτέμβρη του 2015 (ενώ απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν διερευνητικά το βλέμμα στην ευρύτερη παράταξη) και ότι το Ποτάμι σημειώνει σημαντικές απώλειες (και βουλευτών που ανεξαρτητοποιούνται), ενισχύουν την αποφασιστικότητά τους.

«Ξέρουμε βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ θα πολεμήσει κάθε εγχείρημα, ανησυχώντας για την απώλεια δυνάμεων, όπως και ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη προβληματίζεται...» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος από τους επισπεύδοντες για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και στελέχη από τις ήδη συνεργαζόμενες Κινήσεις (Τούντας, Διακουλάκης, Ιωακειμίδης κ.ά.) έχουν συμφωνήσει στο διαρκές κάλεσμα δυνάμεων προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μάλιστα εκτιμούν ότι οι ραγδαίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις ευνοούν τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ξανά σε γραμμή προσέγγισης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο παρά την πρόσφατη σύγκρουση με αφορμή τη διαφοροποίησή του από την υπερψήφιση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι γνωρίζοντες βέβαια επισημαίνουν ότι ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών, του ομίλου που τις διοργανώνει και στις οποίες είναι βασικός ομιλητής, κάτι που όμως είχε προκαλέσει «δυσφορία» στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς διοργανώνει ως Δημοκρατική Συμπαράταξη τις δικές της διαδικασίες καλώντας στελέχη από τον ίδιο χώρο!

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προτείνει δε τη «Νέα Αριστερά», ένα νέο κόμμα από το οποίο δεν πρέπει να αποκλειστεί κανείς, και τονίζει ότι τα παλαιότερα στελέχη όπως ο ίδιος «πρέπει να βάλουν πλάτη και να εμφανιστεί μια νέα γενιά προσώπων που εμείς θα στηρίξουμε για να έρθουν μπροστά».

«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κελεύσματα της νέας Αριστεράς. Δεν μπορεί να είναι η νέα Αριστερά. Ούτε το Ποτάμι -πρέπει να αλλάξει» είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός, όμως κάποιοι άσπονδοι φίλοι του δεν αποκλείουν την προσέγγισή του (όπως και του Ευ. Βενιζέλου) από τον Κ. Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται και στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τονίζει στους συνομιλητές του ότι «πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε ειλικρινά, να συμφωνήσουμε για το προοδευτικό σχέδιο που οραματιζόμαστε για τη χώρα».

«Θα πρέπει όμως να αφήσουν στην άκρη τα αρχηγιλίκια και τα οργανωτικά θέματα και να συζητήσουμε πρώτα για τα σημαντικά» επιμένει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός, καλώντας ουσιαστικά σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις όποιον αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο, από το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι ως τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου και τις Κινήσεις που ανήκουν στην Κεντροαριστερά, είτε εντάσσονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε όχι.

Ο πρώην πρωθυπουργός, εξάλλου, έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο προσωπικών επαφών με τις ηγεσίες των φορέων αυτών, συναντώντας προ μηνός περίπου τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ εκκρεμεί ένα αντίστοιχο ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά.

Στο δε ερώτημα γιατί απέτυχαν οι διαβουλεύσεις του ΚΙΔΗΣΟ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν πως θα πρέπει να ερωτηθούν αυτοί που δεν κάθονται στο τραπέζι, «δείχνοντας» την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι είναι υπέρ των κινήσεων για την ενότητα του χώρου και θα το αποδείξει με τις πρωτοβουλίες του το προσεχές διάστημα -«αν δεν καρποφορήσει το εγχείρημα, τότε το Κίνημα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές» προσθέτει επίσης.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να ανατρέψει προγνωστικά και σχέδια και να επαναφέρει στα σχήματα με ρίζες στο ΠΑΣΟΚ τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: