19 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ταξιδιωτική οδηγία συνιστώντας να αποφεύγονται αυτήν την περίοδο τα ταξίδια στο Κονγκό εξαιτίας της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης, καλώντας επίσης όσους Έλληνες βρίσκονται στη χώρα να παραμένουν σε επικοινωνία με την πρεσβεία στην Κινσάσα. 

Το κλίμα είναι τεταμένο καθώς η θητεία του προέδρου εκπνέει αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει καν προετοιμασία για εκλογές. Τη δημιουργία και διατήρηση στρατιωτικής βάσης στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο τής υπό προαγωγή Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας, ως μέρος «μονομερούς εγγυοδοσίας», προσπαθεί να προβάλει τώρα η Αγκυρα.

Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών αναμένεται να περάσουν φέτος οι Ελληνες. Απόδειξη ότι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα που ήταν ανοιχτά και χθες Κυριακή εφαρμόζοντας το εορταστικό ωράριο, ήταν αναιμική. Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπόρων, η πτώση του τζίρου τους αναμένεται για τον Δεκέμβριο να φτάσει το 2,5% σε σχέση με πέρσι.

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία υλοποιείται η εξαγγελία για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών. Η μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών στην Κύπρο είναι η ανάδειξη του Νίκου Νικολαϊδη ως δημάρχου Λεμεσού με μόλις δέκα ψήφους διαφορά έναντι του Ανδρέα Χρίστου. 

Ο οποίος διεκδικούσε την δημαρχία για τρίτη θητεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφθασε το 62,3% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σε σύγκριση με 69% το 2011.

Κόσμος: Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και συριακές οργανώσεις αναφέρουν πως η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου ξεκίνησε ξανά, έπειτα από ένα διήμερο στο οποίο οι εγκλωβισμένοι είχαν μείνει όμηροι των περίπλοκων διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει απόφαση για αποστολή παρατηρητών -το ψήφισμα του ΣΑ είχε ξεκινήσει με γαλλική πρωτοβουλία και το τελικό κείμενο, μετά τις ρωσικές αντιρρήσεις, θεωρείται συμβιβασμός που αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα.

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του Ιράν με την ευρωπαϊκή Airbus για την αγορά 100 αεροσκαφών, η οποία και αναμένεται να υπογραφεί άμεσα. Το πρώτο από τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθεί τον Ιανουάριο. Οι 538 εκλέκτορες ψηφίζουν τη Δευτέρα στην επίσημη διαδικασία επιλογής του επόμενου αμερικανού προέδρου, βάζοντας τη βούλα στην είσοδο του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. 

Πέραν του ότι η απόκλιση από τη λαϊκή ψήφο -περισσότεροι Αμερικανοί είχαν ψηφίσει την Κλίντον- έχει επαναφέρει τη δυσφορία για το σύστημα του Κολεγίου, η διαδικασία που συνήθως περνά απαρατήρητη γίνεται αυτή τη φορά στην σκιά των συζητήσεων για τη ρωσική «βοήθεια» που φέρεται να είχε ο Τραμπ μέσω του χάκινγκ στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Αεροσκάφος που μετέφερε 32 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα συντρίβη στην ανατολική Σιβηρία το πρωί της Δευτέρας. Όλοι οι επιβαίνοντες επέζησαν της συντριβής, ορισμένοι εκ των οποίων με σοβαρούς τραυματισμούς. To αεροσκάφος ανήκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και την ώρα του περιστατικού επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει το πρωί της Δευτέρας επί αποφάσεως που προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών στο Χαλέπι για την επόπτευση της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οικονομία: Τη δέσμευση της κυβέρνησης «να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους» υπογραμμίζει σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Τονίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση «εργάζεται αδιάκοπα για να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού».

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, με την αγορά να υποχωρεί προς τις 630 μονάδες. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 631,94 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,20%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,57 εκατ. ευρώ.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, για την ανεργία είναι συγκλονιστικά: Μακροχρόνια άνεργοι είναι 7 στους 10, ενώ 9 στους 10 βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε επίδομα ανεργίας ούτε επιδότηση απασχόλησης.

Το αργότερο ώς την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει το TAXIS για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. «Κανένα "πράσινο φως" δεν έχει δοθεί για τις ομαδικές απολύσεις ούτε έχουν καταπατηθεί οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

Αθλητισμός: Γνωστή εταιρεία δημοσιοποίησε ότι ανέλαβε την ανακαίνιση, βελτίωση και τοποθέτηση στεγάστρου στο γήπεδο της Τούμπας. Μάλιστα, συνόδευσε την ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της με φωτογραφία από μακέτες που παρουσιάζουν τη νέα όψη του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Η εταιρεία AETER architects ανακοίνωσε ότι «έχει αναλάβει την ανακαίνιση, βελτίωση και τοποθέτηση στεγάστρου στο γήπεδο της Τούμπας».

Αριθμοί που προκαλούν δέος: 10.197.600.000 ευρώ, είναι η συνολική αξία των 16 ομάδων που συνεχίζουν στο Champions League και των 32 που θα εξακολουθήσουν την διαδρομή τους στο Europa League. Αριθμοί που προκύπτουν από την ιστοσελίδα transfertmarct (τελευταία δημοσίευση), το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου, που αναλύει την αξία ομάδων και παικτών σε όλο τον κόσμο. Δικαιολογώντας τις απαιτήσεις 9,6 δισ. ευρώ που αξιώνει η UEFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης τριετίας, από 2018 έως 2021.

Ο Μάριο Μπαλοτέλι οδήγησε τη Νις στη νίκη με 2-1 απέναντι στη Ντιζόν και στο +4 από τη Μονακό, που υπέστη ήττα-σοκ στο «Λουί ΙΙ» από τη Λιόν με 3-1, κι ενώ φαινόταν να διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας. Στο παιχνίδι που δεν διεξήχθη το Σάββατο λόγω ομίχλης, η Καέν επικράτησε της Μετς με 3-0 και ελπίζει στην παραμονή καθώς ανέβηκε στους 18 βαθμούς, ενώ η Μαρσέιγ του Ρούντι Γκαρσιά έφτασε τις τρεις σερί νίκες (2-0 τη Λιλ) και «βλέπει» Ευρώπη.

Η Ιντερ επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Σασουόλο, σε αναμέτρηση για τη 17η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Αντόνιο Καντρέβα σημείωσε στις αρχές του β΄ μέρους (47΄) το γκολ που έκρινε το παιχνίδι και διατηρεί τους «νερατζούρι» κοντά στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Με τον Μέρτενς σε μεγάλα... κέφια η Νάπολι πραγματοποίησε σαρωτική εμφάνιση και εκμεταλλευόμενη το... στραβοπάτημα της Μίλαν «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση της κατάταξης του ιταλικού πρωταθλήματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: