06 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με έκτακτες πτήσεις της Aegean, της Αstra και της Sky Express, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους, επιστρέφουν στην Αθήνα οι χιλιάδες μαθητές-εκδρομείς που εγκλωβίστηκαν στην Κρήτη, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. 

Να κληθεί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα φερόμενα ως στοιχεία από την λίστα Μπόργιανς, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Documento, ζήτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος.

Στη Μεταμόρφωση Αττικής, έδρα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιόδευσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει τα αποτελέσματα του Eurogroup «την ώρα που η παραγωγική Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης».

Φωτιά ξέσπασε το πρωί σε βιοτεχνία με υφάσματα και δερμάτινα στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 50 άτομα και 16 οχήματα. Όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο κτίριο δύο ορόφων.

Κλειστοί θα είναι από το μεσημέρι της Τρίτης οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» του Μετρό, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει η αστυνομία, λόγω των συγκεντρώσεων για την επέτειο των οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο θα κλείσει στις 15:00 και ο σταθμός στο Σύνταγμα στις 16:30.

Κόσμος:Την επανεκλογή της στην ηγεσία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών αναμένεται να κλειδώσει η Άνγκελα Μέρκελ, στο συνέδριο του CDU, το οποίο ξεκινά την Τρίτη τις εργασίες του, στο Εσεν, με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές του 2017, «τις πιο σκληρές από οποιαδήποτε άλλη εκλογική μάχη» μετά την επανένωση της Γερμανίας, κατά τα λεγόμενα της γερμανίδας καγκελαρίου.

Για συνειδητή εκδίωξη κατοίκων από περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας -όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο- κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τις τουρκικές Αρχές, μιλώντας για πρακτική που ισοδυναμή με «συλλογική τιμωρία».

Η οργάνωση μιλά για σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καλεί την Άγκυρα να παρουσιάσει «απτό και αξιόπιστο σχέδιο» για επιστροφή κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου 1978, όταν οι Ισπανοί προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα το νέο τους Σύνταγμα. Η χώρα είχε κηδέψει τον Φράνκο και έκανε τα πρώτα βήματα στη Μεταπολίτευση. Τότε το «ναι» ήταν συντριπτικό. Σήμερα γίνονται πάλι σκέψεις για συνταγματικές αλλαγές. Όμως, πώς να προχωρήσει κανείς όταν βλέπει τι έπαθε ο Ματέο Ρέντσι; 

Ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο νυν υπουργός Εσωτερικών, θα αντικαταστήσει τον Μανουέλ Βαλς στον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Είναι μία ισχυρή προσωπικότητα, με εμπειρία στις υποθέσεις της χώρας», σχολίασε πηγή από το περιβάλλον το γάλλου προέδρου.

Στο Περλ Χάρμπορ θα πάει ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, όχι όμως για να ζητήσει συγγνώμη. «Στόχος της επίσκεψης είναι να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου, όχι να ζητήσει συγγνώμη», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπός του Γιοσιχίντε Σούγκα.

«Θα είναι μια ευκαιρία να δείξει στις επόμενες γενιές την αποφασιστικότητά μας να μην επαναλάβουμε τις φρικαλεότητες και τα δεινά του πολέμου, καθώς και να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Οικονομία:Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να αξιολογεί τις αποφάσεις του Eurogroup και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 621,43 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,18%.

«Μετά το θετικό βήμα που έγινε στο χθεσινό Eurogroup, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι δεδομένη» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα στο 2017 την έξοδο στις αγορές κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

Απορρίφθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους εκπροσώπους των δανειστών η ρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος.

«Η συζήτηση στο Eurogroup χθες έχει ένα μεγάλο θετικό πρόσημο. Πρέπει όμως να περιμένουμε και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να πέσουν χρήματα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης και έτσι θα καταλάβει ο κόσμος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Θέμα μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς θέτει το ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το μέτρο, το Ταμείο θέτει θέμα εξοικονόμησης από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019.

Αθλητισμός:Kι όμως οι ποδοσφαιριστές είναι φτωχοί. Μοιάζει με μια πρόκληση, ιδιαίτερα μετά την έρευνα της «Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Συνεργασίας» (EIC), ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 60 δημοσιογράφων από 12  περιοδικά και εφημερίδες, με βάση τα Foodball Leaks, την μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, αλλά δεν είναι.

Τέσσερα εισιτήρια έχουν μείνει προς διεκδίκηση, στην 6η και τελευταία αγωνιστική του Champions League, που θα διεξαχθεί το επόμενο διήμερο. Μετά την ολοκλήρωση της 5ης ημέρας, την πρόκριση στους «16» έχουν ήδη κατακτήσει 12 ομάδες. Σήμερα, Τρίτη, δύο εισιτήρια διεκδικούν η Νάπολι, η Μπενφίκα και η Μπεσίκτας μέσω του 2ου ομίλου.

Με γκολ του Ντανίλο στο 90' η Ουντινέζε πήρε τη νίκη επί της Μπολόνια, την οποία και ξεπέρασε στη βαθμολογία, στην τελευταία αναμέτρηση της 15ης αγωνιστικής του Καμπιονάτο. Νωρίτερα, Κιέβο και Τζέονα έμειναν στο 0-0 στο «Μπεντεγκόντι» με τους γηπεδούχους να χάνουν πέναλτι στο 37΄ με τον Μπίρσα.

Η Μίντλεσμπρο εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του «Ρίβερσαϊντ» και πήρε πολύτιμη νίκη με 1-0 απέναντι στη Χαλ, στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της 14ης αγωνιστικής στην Premier League. Μια νίκη που ήρθε με γκολ του Γκαστόν Ραμίρες στο 60ό λεπτό και εκτόξευσε την ομάδα του Άιτορ Καράνκα αρκετές θέσεις στην κατάταξη, καθώς από τη 17η ανέβηκε στη 13η.



Δεν υπάρχουν σχόλια: