11 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Απίστευτη τραγωδία τα ξημερώματα της Κυριακής στα Ιωάννινα. Ένας 35χρονος, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει τη σύζυγό του που είχε τροχαίο ατύχημα, έχασε ο ίδιος τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό, στο 10ο χιλιόμετρο της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας.

Για κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο προειδοποιεί ο υπουργός Αμυνας Πανος Καμμένος. «Όταν γίνονται ακραίες δηλώσεις εντός και εκτός του τουρκικού Κοινοβουλίου ανά πάσα στιγμή μπορεί αν δημιουργηθεί εμπλοκή» λέει.

Προβάδισμα 15 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Marc. Με τα ποσοστά αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να αγγίζει το όριο της αυτοδυναμίας.

Ανοιχτά θα είναι αυτή την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα από τις 11.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα. Τα καταστήματα θα ανοίξουν και την επόμενη Κυριακή, 18 του μήνα. Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...

Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα της Κυριακής στην Πλατεία Αττικής. Το θύμα, άγνωστων ακόμη στοιχείων, βρέθηκε στη μέση του δρόμου με τραύμα στο κεφάλι από πυροβόλο όπλο. Η Αστυνομία ερευνά την υπόθεση.

Κόσμος:Η Βιέννη δεν υποχωρεί από τη θέση για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επικαλούμενη την κατάσταση στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών έδειξε πως προτίθεται να μπλοκάρει το κείμενο απόφασης στην επικείμενη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των «28» αν δεν συμπεριληφθεί αναφορά σε πάγωμα. Οι τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως τα πρώτα στοιχεία για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν στην κατεύθυνση του κουρδικού ΡΚΚ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο απολογισμός από τη διπλή επίθεση έξω από γήπεδο έχει ανέβει σε 38 νεκρούς και 155 τραυματίες. Πένθος κηρύχθηκε για την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Τόσο η Μόσχα όσο και οργανώσεις που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη συριακή σύρραξη αναφέρουν πως οι τζιχαντιστές που είχαν επιστρέψει στην ISIS οδηγήθηκαν σε υποχώρηση μετά από ρωσικές επιδρομές και επιχείρηση του συριακού στρατού.

Οι μαχητές της ISIS έχουν εκδιωχθεί στις παρυφές της πόλης, σύμφωνα με τις αναφορές, όπου οι μάχες συνεχίζονταν. Τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι υποδέχεται το μεσημέρι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, με όλα να δείχνουν πως θα του δώσει την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση Ρέντσι.

Ο ιταλός πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση «πλήρους αρμοδιότητας», αλλά υπογράμμισε πως πιεστική παραμένει η «εναρμόνιση των εκλογικών νόμων» πριν η Ιταλία προχωρήσει σε εκλογές.

Στις κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου Κοινοβουλίου και κυβέρνησης προσέρχονται οι Ρουμάνοι, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν μπροστά το σοσιαλδημοκρατικό PSD -που είχε πέσει πέρυσι με φόντο την πολύνεκρη πυρκαγιά σε κλαμπ στο Βουκουρέστι.

Οικονομία:Με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2017, έπειτα από εφ΄όλης της ύλης «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών.

«Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι το Ταμείο, αντί να υποστηρίξει τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν αντέχει μεγάλα πλεονάσματα από το 2018 και μετά, «ζητάει από μας περισσότερα μέτρα».

Προβληματισμό προκάλεσε μεταξύ των βουλευτών μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμα και ενός άλλου μηχανισμού (στήριξης) για το 2019 και μετά.

Σε παρέμβασή του στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε ότι για την μετά το 2018 περίοδο το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μιλούν για 3,5%.

«Εφικτή» χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση» δηλώνει σε συνέντευξή του, ενώ για τις συζητήσεις στο πρόσφατο Eurogroup, επισημαίνει ότι «πάντα θα έχουμε τζαρτζαρίσματα», αλλά «είναι στη φύση της διαπραγμάτευσης οι παίκτες να καθυστερούν να εμφανίσουν την τελική τους θέση». 

Την εκτίμηση ότι οι θεσμοί «θα αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές», εκφράζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να αποτύχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αθλητισμός:Εάν η Ρεάλ Μαδρίτης καταφέρει να πάρει τον τίτλο στην La Liga θα το οφείλει εν πολλοίς στον αρχηγός της, Σέρχιο Ράμος. Πριν από μία εβδομάδα ο Ισπανός διεθνής κεντρικός αμυντικός «χτύπησε» στο 89΄ στο «Νόου Καμπ» χαρίζοντας ένα σπουδαίο βαθμό στην ομάδα του απέναντι στη Μπαρτσελόνα (1-1).

Έκανε το ίδιο με τη Λα Κορούνια και με την εκπληκτική κεφαλιά του στο 93΄ «λύτρωσε» τους «μερένγκες» (3-2), και τους έδωσε το δικαίωμα να διατηρήσουν το +6 από τη «Μπάρτσα» μετά από 15 αγωνιστικές.

Την ήττα με 1-0 γνώρισε η Λειψία εκτός έδρας από την ουραγό Ινγκολστατ, κάτι που επέτρεψε στην Μπάγερν, σε συνδυασμό με τον άνετη επικράτησή της με 5-0 επί της Βόλφσμπουργκ, να την πιάσει στην κορυφή της Bundesliga.

Το...δώρο του Ναμάσκο στο 17΄ (αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα) εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η ΑΕΚ, που νίκησε με 4-0 τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Super League. Ο Σιμόες στο 28΄ άνοιξε το σκορ, στο 50΄ ο Πέκχαρτ ανέβασε το δείκτη του σκορ, στο 67΄ ο Γαλανόπουλος βρήκε δίχτυα και στο 80΄ ο Πατίτο Ροντρίγκες έβαλε «κερασάκι στην τούρτα».

Τέλος σε ένα αρνητικό σερί σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έβαλε η ΑΕΚ πραγματοποιώντας μια πειστική εμφάνιση κόντρα στον Λεβαδειακό (ΑΕΚ - Λεβαδειακός 4-0) στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής. Οι Βοιωτοί ατύχησαν να μείνουν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του βασικού τους τερματοφύλακα στο 17'.

Σεντόνι... βλέπει πλέον η Ξάνθη, η οποία με τη νίκη της επί της ΑΕΛ (Ξάνθη - ΑΕΛ 1-0) ανέβηκε, έστω και προσωρινά στη 2η θέση και πλέον αρχίζει να κάνει «ευρωπαϊκά» όνειρα. Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η πρώτη αναμέτρηση της 14ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ με Αστέρα και Βέροια να μοιράζονται βαθμούς και εντυπώσεις (Αστέρας Τρίπολης - Βέροια 0-0) στην Τρίπολη.

Το ντέρμπι των ουραγών, Κροτόνε-Πεσκάρα, ανέδειξε νικήτρια τη γηπεδούχο ομάδα με 2-1, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 16ης αγωνιστικής της Serie A. Το γκολ του Φεράρι στο 83΄ χάρισε το σπουδαίο «τρίποντο» στους γηπεδούχους που ξέφυγαν από την τελευταία θέση.

Ο Ακουϊλάνι είδε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο 73΄ για τους φιλοξενούμενους, ενώ επτά λεπτά αργότερα συνέβη το ίδιο και στην πλευρά των γηπεδούχων, με τον Καπέτσι να δέχεται δεύτερη κίτρινη.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: