12 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ «ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ» ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ

 

Ηταν η αναμενόμενη απάντηση της Κομισιόν στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, μία μέρα μετά το τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ωστόσο, ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και από την προσεκτική δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν για οικονομικά θέματα μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι μόνο... από τα σύννεφα δεν έπεσε η Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια», ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου Ανίκα Μπράιτχαρτ, υπεύθυνης για οικονομικά θέματα στην Ευρωζώνη. 

«Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος», έσπευσε να διευκρινίσει η Βαυαρή, που φημίζεται για την αυστηρότητά της. Η Ανίκα Μπράιτχαρτ εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής «να εξετάσει προτάσεις των ελληνικών Αρχών για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου».

Υπενθύμισε, δε, πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων» καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε η ίδια.

Παρόλο που η Μπράιτχαρτ σπάνια αφήνει να φανεί ίχνος συναισθήματος στις δηλώσεις της, ήταν σαφές ότι «όλα ήταν στη θέση τους». Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις και «υπεύθυνος» του ελληνικού προγράμματος από πλευράς Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, γνώριζε την κίνηση του πρωθυπουργού. Το ενδεχόμενο παροχής έκτακτου βοηθήματος προς ...τους -συνταξιούχους είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών- πριν από ορισμένες εβδομάδες.

Το θέμα είχε αναφερθεί και στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Απαντώντας σε φήμες περί δυσαρέσκειας του επιτρόπου, κοινοτική πηγή ανέφερε ότι «ο Π. Μοσκοβισί δεν είναι καθόλου ενοχλημένος. Συντάσσεται και ταυτίζεται με τη θέση της Επιτροπής έτσι όπως εκφράστηκε στην αίθουσα Τύπου την Παρασκευή». Προφανώς, ο αρμόδιος για οικονομικά θέματα Γάλλος επίτροπος δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών.

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι η Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πιάστηκαν εξαπίνης από τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν όφειλαν να ξέρουν. Η διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και κρίνεται από τους θεσμούς. Αυτό δήλωσε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αγνοια δήλωσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χθες σε ομιλία του στο Ελσίνκι ο επικεφαλής του ΕSΜ Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η ελληνική κυβέρνηση το είχε αναφέρει και έναν μήνα πριν, γραπτώς, στον ''πρόλογο'' του προϋπολογισμού για το 2017. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν το ήξερε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν οι λεπτομέρειες. Τα μέτρα δεν έχουν κοστολογηθεί από τους θεσμούς», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» πηγή των Βρυξελλών.

Οπως σημείωνε η ίδια πηγή, «αν οι αριθμοί βγαίνουν -κάτι που θα το ξέρουμε τον Απρίλιο- η Κομισιόν δεν έχει καμία αντίρρηση να εφαρμοστούν τα μέτρα υπέρ των οικονομικά αδυνάμων. Είναι κάτι που είναι στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν, μιας πολιτικής πιο ''κοινωνικής'' για τα κράτη-μέλη, για την οποία ο μόνιμος ''αντίλογος'' ανήκει στη Γερμανία. 

Ωστόσο, τέτοιου τύπου κινήσεις συνήθως βρίσκουν αντίθετο το ΔΝΤ, που θα προτιμούσε αντί για κοινωνική πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές». Κοινή αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι τα μέτρα της εξαγγελίας Αλ. Τσίπρα θα «περάσουν». Μπορεί να είναι για μία φορά, μπορεί να προϋποθέτουν την αποδοχή της Ελλάδας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης «δεν μπορεί να μη γίνουν», σχολίασε μία πηγή. 

«Ερχονται δύσκολες μέρες, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειαζόταν μια ανάσα. Αυτή δόθηκε. Τα δύσκολα έρχονται με το νέο έτος, όταν θα χρειαστούν δύσκολες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: