16 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η υπερβολική δόση ισχυρών ηρεμιστικών και παυσίπονων σκευασμάτων ήταν αυτή που επέφερε το θάνατο του δημοσιογράφου, Αλέξανδρου Βέλιου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που έγιναν μετά την εκταφή της σορού.

Στα λευκά η ορεινή Χαλκιδική με αποτέλεσμα, σε αρκετά οδικά τμήματα, να απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων. Αυξήσεις μισθών από 2% ως 4% προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση διετούς διάρκειας που υπέγραψαν η διοίκηση και το προσωπικό της δημόσιας εταιρίας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.) στην οποία υπάγονται όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, δηλαδή μετρό, ΗΣΑΠ, και τραμ.

Διαψεύδει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν εμπλοκής στην περιοχή των Ιμίων σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής και απομάκρυνσης ελληνικών αλιευτικών σκαφών. Πάντως, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας δεν δίνει διευκρινίσεις για το τι συνέβη στην περιοχή.

Η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel ασχολείται με το «ελληνικό δράμα που απειλεί να κλιμακωθεί ξανά», σε ένα άρθρο με τίτλο: «Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε» και στο οποίο περιγράφει την τακτική του πρωθυπουργού, που φαίνεται να οδηγεί σε ρήξη με τους θεσμούς.

Κόσμος:Δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Focus μιλά για καθοδήγηση της τζιχαντιστικής ISIS στην υπόθεση ενός δωδεκάχρονου που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Λούντβιχσχάφεν (κεντροδυτικά). 

Μετά από παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία είχε εντοπίσει κοντά στο δημαρχείο σακούλα με γυαλιά και εύφλεκτο υλικό, ο έφηβος παραδόθηκε στην εποπτεία κοινωνικών υπηρεσιών.

Σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την ισραηλινή Ακροδεξιά, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν είναι επισήμως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αγγίζοντας μία πολύ ευαίσθητη χορδή στην περιοχή και απειλώντας να τινάξει στον αέρα την επί δεκαετίες αμερικανική διπλωματία, ο Φρίντμαν δεν βλέπει την ώρα να φέρει εις πέρας την αποστολή του «στην αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ»…

Τη βαριά καταγγελία κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (MKO) που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο ότι συνεργάζονται με τους διακινητές προσφύγων διατυπώνει η Frontex, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times.

Με τους ευρωπαίους ηγέτες να επιρρίπτουν ειδικά και στη ρωσική πλευρά μερίδιο της ευθύνης για τα χτυπήματα σε αμάχους στο Χαλέπι, η συριακή κρίση βρέθηκε με σάρκα και οστά στο τραπέζι της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής: 

Ο δήμαρχος του ανατολικού τμήματος της πόλης ήταν παρών στη Σύνοδο για να περιγράψει την κατάσταση στους ηγέτες, με τη Σύνοδο να καταλήγει στο ψήφισμά της να ζητά άμεση, ασφαλή και άνευ όρων απομάκρυνση όλων των κατοίκων στο ανατολικό Χαλέπι.

Σαφέστερα παρά ποτέ κατά την οκταετία του στο Λευκό Οίκο απείλησε ο Ομπάμα με αντίποινα, καθιστώντας ευθέως τη Ρωσία υπεύθυνη για την προεκλογική κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα. Λέγοντας πως στόχος ήταν να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ «θα αντιδράσουν, όταν και όπως επιλέξουν, και κάποιες από τις κινήσεις θα μπορούν να δημοσιευθούν, κάποιες άλλες όχι».

Οικονομία:Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% το 2017 αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος. Για το 2016, η εκτίμηση είναι για οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, ενώ για τα έτη 2018 - 2019 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3%.

Ρυθμίσεις για συνεργάσιμους δανειολήπτες προωθούν οι τράπεζες. Η λύση που προκρίνεται προβλέπει «σπάσιμο» του στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη: Το ένα μέρος θα αποπληρώνεται με χαμηλότερες δόσεις, ενώ το δεύτερο μέρος θα «παγώνει» για μερικά χρόνια.

Απογοητευμένος από τους πιστωτές δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση. Αναφερόμενος στην παροχή προς συνταξιούχους και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, είπε ότι δεδομένων των μεταρρυθμιστικών προόδων τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει η Ευρώπη να δώσει τέτοια περιθώρια στην κυβέρνηση.

Πακέτο 95 δισ. ευρώ για τη διάσωση όχι μόνο της Monte Dei Paschi, αλλά και άλλων ιταλικών τραπεζών που δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, ετοιμάζει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι προκειμένου να αποφύγει τυχόν εξάπλωση της κρίσης. Φυσικά, το μεγάλο εμπόδιο είναι ο ευρωπαϊκός κανόνας περί κρατικής διάσωσης που υποχρεώνει σε «κούρεμα» χιλιάδων μικροεπενδυτών.

Πώληση μονάδων και ορυχείων «φέρνει» η καταδίκη της ΔΕΗ από το Ευρωδικαστήριο για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του λιγνίτη, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Αθλητισμός: Η Φιορεντίνα έχασε την ευκαιρία να ανέβει στην 5η θέση της Serie A΄ καθώς ηττήθηκε από τη Τζένοα 1-0 σε εξ αναβολής αναμέτρηση. Το ματς έγινε στη Γένοβα και το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Ντάρκο Λάζοβιτς στο 37ο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε τελικά να πάρει την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδος αφού επικράτησε με ανατροπή 4-3 του Απόλλωνα στη Ριζούπολη και παράλληλα ο ΟΦΗ, που πέρασε ως πρώτος στον όμιλο, νίκησε με 2-1 τον Ηρακλή. Οι Πράσινοι ισοβάθμισαν με τον Γηραιό αλλά προκρίθηκαν στην επόμενη φάση έχοντας σημειώσει περισσότερα τέρματα! 

Ο αδιάφορος Ολυμπιακός επιβλήθηκε 1-0 στη Σπάρτη, ενώ ο αποκλεισμένος Πανιώνιος επικράτησε του επίσης αποκλεισμένου Πανσερραϊκού με 3-0. Στη Μυτιλήνη ο ΠΑΣ Γιάννινα έφυγε με το «διπλό» από την έδρα της Καλλονής.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), θα τιμήσει τον Φερνάντο Σάντος στην 63η Γιορτή των Κορυφαίων του Ελληνικού Αθλητισμού, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου (18:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως κορυφαία διεθνή προσωπικότητα του Αθλητισμού και ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Χάρη σε γκολ του Καρίμ Μπενζεμά στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και του Κριστιάνο Ρονάλντο στις... καθυστερήσεις του δεύτερου μέρους, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 2-0 της Αμέρικα του Μεξικού στη Γιοκοχάμα, στον δεύτερο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων, και εξασφάλισε την πρόκρισή της στον τελικό.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: