11 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΡΩΜΗ ΖΗΤΕΙ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

 

Η Ιταλία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να της δώσει περισσότερο χρόνο για τη διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena και ετοιμάζεται να επιρρίψει ευθύνες στην ΕΚΤ για τις ζημιές...

Η Ιταλία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να της δώσει περισσότερο χρόνο για τη διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena και ετοιμάζεται να επιρρίψει ευθύνες στην ΕΚΤ για τις ζημιές που θα υποστούν οι ομολογιούχοι, στην περίπτωση που η Ρώμη αναγκαστεί να προχωρήσει σε επείγουσα κρατική διάσωση.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της MPS, έχει ζητήσει από το εποπτικό όργανο της ΕΚΤ να δώσει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να επιτύχει ένεση κεφαλαίων 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και να αποφύγει το «κούρεμα» ορισμένων ομολογιούχων, όπως προβλέπεται από τους νέους κανόνες της Ε.Ε. για διασώσεις τραπεζών, όπως ανέφεραν τέσσερις πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία.

Σε επιστολή προς την ΕΚΤ, η MPS αναφέρει ότι η πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε η παραίτηση του Ματέο Ρέντζι από την πρωθυπουργία μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα έχει καταστήσει αδύνατη την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η MPS ίσως να οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση από το ιταλικό κράτος τις προσεχείς ημέρες, είπε μια από τις πηγές. Διακυβεύεται η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι ευρύτερες επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση χρέους του 2010.

Μια «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» θα περιλάμβανε την επιβολή κουρέματος σε κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και επανορθώσεις σε μικρο-ομολογιούχους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές (...). Τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση να τηρήσει σκληρότερη στάση έναντι της Monte dei Paschi, η οποία αναδείχθηκε ως η ασθενέστερη τράπεζα στα stress tests που έγιναν το 2014 και το 2016.

«Αν δεν δώσουν την παράταση, η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Θα είναι σαν να πατούν το κουμπί», σχολίασε μια πηγή. «Το μόνο που ζητάμε είναι ακόμα πέντε εβδομάδες».(...) Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες άφησαν να εννοηθεί πως είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη Ρώμη, αναφέροντας ότι η σχετική ηρεμία στις αγορές μετά το δημοψήφισμα έχει δώσει στην Ιταλία περιθώριο δυο μηνών για να βρει λύση για την MPS, με μια νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, προβλέπουν ότι η τράπεζα θα χρειαστεί στο τέλος κρατικό bail-in ορισμένων ομολογιούχων. Η MPS είχε εναποθέσει τις ελπίδες της σε μια συμφωνία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, η οποία θα περιλάμβανε «ένεση» κεφαλαίων έως 2 δισ. ευρώ, αλλά η παραίτηση Ρέντζι την έθεσε σε αμφιβολία.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άλλοι πιθανοί επενδυτές, όπως αμερικανικά hedge funds, ζητούν να διοριστεί νέα κυβέρνηση, κατά προτίμηση υπό τον νυν υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, για να προχωρήσουν. Θέλουν επίσης να αποσαφηνιστεί πότε θα διενεργηθούν εκλογές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: