13 Δεκεμβρίου, 2016

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ «ΕΠΕΣΕ» ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

 

Εγκαταλείπουν το Χαλέπι οι αντάρτες, με τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του να έχουν πλέον στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο σε όλες τις συνοικίες της πόλης, όπως μεταδίδει το reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του στρατού.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ανταρτών, καθώς αξιωματούχος του στρατού δήλωσε ότι οι αντάρτες εγκαταλείπουν την πόλη της Συρίας "σε κατάσταση πανικού", την ώρα που άλλος αξιωματούχος που εδρεύει στην Τουρκία και ανήκει στην παράταξη Τζάμπα Σαμίγια του Χαλεπίου δήλωσε ότι οι αντάρτες άνοιξαν νέο μέτωπο κατά μήκος του ποταμού.

Πάντως οι αεροπορικές επιδρομές περιορίστηκαν σημαντικά αργά χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως περιέγραψε ένας δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην πόλη, έπειτα από ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών των περιοχών των ανταρτών.

Μέχρι χθες το βράδυ η κυβερνητική πλευρά πανηγύριζε και όπως ο δημοσιογράφος του Reuters περιέγραψε οι σφαίρες "έπεφταν σαν βροχή" καθώς οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα θριαμβευτικά.

Χθες Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερες από τις μισές εναπομείνασες περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες στο Χαλέπι και οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών περιορίστηκαν σε λίγες συνοικίες στη δυτική όχθη του ποταμού της πόλης.

Παράλληλα, χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εγκατέλειπαν το Χαλέπι μεταφέροντας ό,τι μπορούσαν να διασώσουν από τα υπάρχοντά τους, κάποιοι ακόμη και με αναπηρικά αμαξίδια, προτού ξεσπάσει δυνατή νεροποντή αργά το βράδυ.

Η ανακατάληψη όλων των περιοχών των ανταρτών στο Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη νίκη επί του πεδίου της μάχης για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, δηλαδή τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, το Ιράν και σιίτες πολιτοφύλακες.

Για τους αντάρτες είναι μία σφοδρή ήττα που θα τους αφήσει μία μικρή μόνο παρουσία στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας δυτικά του Χαλεπίου και την Ιντλίμπ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία.

Το καθεστώς Άσαντ εκτέλεσε ογδόντα-δύο αμάχους στο Χαλέπι
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τις θηριωδίες ενάντια ενός μεγάλου αριθμού αμάχων που βρίσκεται ακόμα παγιδευμένο στο Χαλέπι.

Ογδόντα-δύο άμαχοι εκτελέστηκαν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια από τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο Ανατολικό Χαλέπι σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο ΟΗΕ.

Ο αντιπρόσωπος που ενημέρωσε για τη σοβαρή αυτή εξέλιξη στο Χαλέπι είπε ότι η οργάνωση διαθέτει στοιχεία για το έγκλημα ενώ πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχει πλήρης καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τις θηριωδίες ενάντια ενός μεγάλου αριθμού αμάχων που βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στο Χαλέπι.

O επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, Γιαν Έγκελαντ, είχε προειδοποιήσει πριν από τον Μπαν Κι Μουν τις κυβερνήσεις της Συρίας και της Ρωσίας ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις θηριωδίες παραστρατιωτικών ομάδων στο Χαλέπι.

Με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Ρωσίας είναι υπεύθυνες για όποιες και όλες τις θηριωδίες που οι νικηφόρες δυνάμεις παραστρατιωτικών ομάδων διαπράττουν τώρα στο Χαλέπι».

Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ γίνονται την ώρα που η συριακή κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου καθώς έχει καταφέρει να εκτοπίσει από το ανατολικό κομμάτι του Χαλεπίου τους αντάρτες.

O OHE αλλά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν απευθύνει πολλές φορές έκκληση προς τη συριακή και τη ρωσική πλευρά να διακόψουν τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς που διεξάγουν στο Χαλέπι ώστε να επιτρέψουν στους αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή να φύγουν με ασφάλεια. 

ΟΗΕ: Ακούμε ακόμη και για μαζικές επί τόπου εκτελέσεις
 αμάχων στο Χαλέπι.
Για πλήρη κατάρρευση κάθε έννοιας ανθρωπισμού μιλά ο ΟΗΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στο Χαλέπι, λέγοντας πως οι αναφορές που φτάνουν μιλούν για καθεστωτικές δυνάμεις που εκτελούν ομαδικά αμάχους επί τόπου.

Η Γαλλία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν άμεσα, βλέποντας «συστηματική εκδίκηση και τρομοκρατία» από τις δυνάμεις του Άσαντ. Σε επαφή για το Χαλέπι η Τουρκία με τη Ρωσία καθώς η πόλη περνά εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων.

Από το πρωί της Τρίτης, οπότε και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Συρίας φαίνεται να περνά εξ ολοκλήρου ξανά υπό τον έλεγχο του Άσαντ, έχουν αρχίσει να διαδίδονται αναφορές για βιαιοπραγίες που ξεπερνούν ακόμη και τα αιματηρά δεδομένα του συριακού εμφυλίου.

Η υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Στη Γενεύη μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης για εικόνα «πλήρους ανθρωπιστικής κατάρρευσης», όπως είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ρούμπερτ Κόλβιλ.

Ο ΟΗΕ υπογράμμισε πως «η συριακή κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει το δικαίωμα στη ζωή όλων των αμάχων και όλων των μαχητών που παραδίδονται, κατεβάζουν τα όπλα ή έχουν τεθεί αλλιώς εκτός μάχης».

Μετά τις αναφορές που λαμβάνει από το Χαλέπι, η υπηρεσία ανέφερε πως «γεμίζει με τα χειρότερα προαισθήματα για όσους μένουν στην πολιορκημένη γωνιά του Χαλεπίου που έχει γίνει κόλαση». «Ξεχωριστές πηγές αναφέρουν εκτελέσεις από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο ανατολικό Χαλέπι» είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Σε αυτές, τόνισε, συμπεριλαμβάνονται αναφορές για επί τόπου εκτελέσεις 82 αμάχουν σε τέσσερα διαφορετικά του Χαλεπίου, μεταξύ τους 11 γυναίκες και 13 παιδιά -και υπογράμμισε πως μπορεί να πρόκειται για «πολύ περισσότερους».

«Οι αναφορές που μας έρχονται μιλούν για ανθρώπους που τους πυροβολούν ενώ προσπαθούν να διαφύγουν και ενώ βρίσκονται ακόμη μέσα στα σπίτια τους» τόνισε ο Κόλβιλ.

Σε δράση καλεί η Γαλλία, επικρίνοντας επίσης και τη Ρωσία. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό μίλησε για λογική συστηματικής εκδικήσης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αξιοποιήσει όλους τους μηχανισμούς της.

«Οι υποστηρικτές του καθεστώτος, ξεκινώντας από τη Ρωσία, δεν μπορούν να επιτρέψουν αυτή τη λογική εκδίκησης και τρομοκρατίας χωρίς να αναλάβουν το ρίσκο να καταστούν συνεργοί» τόνισε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους μηχανισμούς για να αποκατασταθεί η αλήθεια οτι συμβαίνει στο Χαλέπι ώστε να μην αφήσει η διεθνής κοινότητα ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα».

Από την πλευρά της, η Τουρκία ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία για διάνοιξη διαδρόμου διαφυγής αμάχων και αντικαθεστωτικών από τα τελευταία πολιορκημένα σημεία του Χαλεπίου.

Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται ανώνυμα το Reuters μίλησε για επαφές Άγκυρας και Μόσχας, λέγοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχοι των δύο πλευρών θα συναντηθούν και την Τετάρτη στην Τουρκία ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: