06 Δεκεμβρίου, 2016

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κοζάνη εορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χθες το απόγευμα στον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Μακεδονικής πόλης, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Συγχοροστάτησαν επίσης οι Μητροπολίται: Βεροίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος , Κίτρους κ. Γεώργιος  και Γρεβενών κ. Δαυίδ και ο επιχώριος Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος.

 Τον εσπερινό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως Κοζάνης και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών.

«Να απλώνουμε τα χέρια μας μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις μας, να είμαστε ενωμένοι, να κοιτούμε όχι εκείνα που μας χωρίζουν αλλά εκείνα που μας πονούν» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε όσα μας διδάσκει η ιστορία μας.

Ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στους Αγίους ως πρότυπα ζωής και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τιμώμενο Άγιο Νικόλαο τόνισε τη σημασία της μετανοίας στη ζωή μας. «Χρειάζεται Μετάνοια στην ζωή μας, μετάνοια στην οικογένεια, μετάνοια στην κοινωνία, μετάνοια στην πολιτική» είπε σημειώνοντας ότι η μετάνοια, δηλαδή η αλλαγή του τρόπου σκέψης και ακολούθως των πράξεων είναι σημαντική από τον πρώτο πολίτη μέχρι τον τελευταίο.

Προηγουμένως τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική εκκλησιαστική επαρχία που διαποιμαίνει και στην πιστότητα του λαού της που σέβεται και τιμά την Εκκλησία και τις παραδόσεις του Γένους. 

Σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλης της Κοζάνης, τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας  κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κίτρους κ. Γεώργιος και Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών και τις αρχές του τόπου, οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον προστάτη τους Άγιο Νικόλαο με την παρουσία τους.

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο να προεξάρχει των λατρευτικών ακολουθιών τονίζοντας ότι "με την παρουσία και τον λόγο του δίδει ελπίδα στον λαό μας, αλλά και νόημα σε αυτό που πρέπει να είναι διαχρονικά ο έλληνας, το έθνος μας και το γένος μας."

Επίσης ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς ξεχωριστά, τις αρχές του τόπου αλλά και τον ευλογημένο λαό του Θεού."Μην φοβάστε - Ει ο Θεός μεθ' ημών ουδείς καθ' υμών - το γένος μας ταλαιπωρείτε διαχρονικά, το επιβουλεύονται διαχρονικά και οι ισχυροί της γης, όμως μένει σε πείσμα του διαβόλου και των εργαλείων του.

Όλο μας αποδεκατίζουν, όλο μας σφάζουν, έλεγε ο Μακρυγιάννης ο μεγάλος εκείνος Στρατηγός του 1821, αλλά ο Θεός αφήνει λίγους για να γινόμαστε πολλοί και να δίνουμε πολύ σοφό, πνευματικό και επιστημονικό σε όλο τον κόσμο" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου (μέσω των οδών: Ξενοφώντος Τριανταφυλλίδη (ΟΤΕ), Παύλου Μελά, Κεντρικής Πλατείας, Ειρήνης, Πλατείας Ελευθερίας, Παύλου Χαρίση και δια της οδ. Ξενοφ. Τριανταφυλλίδη επιστροφή στον Ιερό Ναό). 

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: