19 Δεκεμβρίου, 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 

Κατατέθηκε και ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά. Ενδέχεται να μη ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ονομαστική ψηφοφορία. «Ναι» και από τη ΝΔ. Αφορά νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ.

Απόψε ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για το «πάγωμα» του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, με τη ΝΔ να μετακινείται από το «παρών» στο «ναι».

Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον πτωχευτικό κώδικα και θα τεθεί απόψε σε ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μην καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας σε περίπτωση που όλα τα κόμματα επιβεβαιώσουν ότι θα την υπερψηφίσουν.

Πάντως η ΝΔ που είχε δηλώσει «παρών» στην τροπολογία για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, έχει διαβεβαιώσει ότι αυτή τη φορά θα ψηφίσει «ναι» με γνώμονα τη στήριξη των νησιωτών.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος κατά 30% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου).

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόλοιπη χώρα ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ ύψους 24%, 13% και 6% ενώ στα νησιά που προστατεύει η τροπολογία οι συντελεστές θα είναι 17%, 9% και 4%.

Σύμφωνα με την τροπολογία το πάγωμα των συντελεστών θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 50 εκ. ευρώ το 2017 και το εν λόγω ποσό θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση των εσόδων του οικονομικού έτους 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: