14 Δεκεμβρίου, 2016

568 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 

Μορφή εκκαθάρισης έχει λάβει η επιχείρηση των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή τουλάχιστον 568 ατόμων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδοι, τους οποίους κατηγορεί ότι συνδέονται με την αποτρόπαια πράξη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 44 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 150.

Η διπλή επίθεση σημειώθηκε ταυτόχρονα έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα με την Μπούρσασπορ και σε πλατεία, λίγα μέτρα απόσταση από την πρώτη έκρηξη.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, το οποίο ανατίναξαν πάνω σε λεωφορείο της αστυνομίας, ακριβώς έξω από το γήπεδο, ενώ ένας «καμικάζι» ανατινάχθηκε στην πλατεία, σπέρνοντας τον όλεθρο.

Μία ημέρα αργότερα, την ευθύνη ανέλαβε η προσκείμενο στο PKK οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν», κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για το μακελειό, εξαιτίας της τακτικής που ακολουθεί απέναντι στους Κούρδους και την παρατεινόμενη κράτηση του Οτσαλάν στη φυλακή.

Οι 568 προσαχθέντες κρατούνται και ανακρίνονται, ενώ είναι άγνωστος -μέχρι στιγμής- ο αριθμός εκείνων που θα συλληφθούν ή θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: