10 Δεκεμβρίου, 2016

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΑΡΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ 18.000 ΑΜΑΧΟΙ

 

Περίπου 28 αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι έχουν παραδοθεί τις τελευταίες 24 ώρες και σχεδόν 18.000 άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου για τη Συριακή Συμφιλίωση, ανακοίνωσε το ίδιο το κέντρο.

«Τις τελευταίες 24 ώρες με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση ακόμη 17.971 κάτοικοι της πόλης, περιλαμβανομένων 7.542 παιδιών, οδηγήθηκαν μακριά από τις συνοικίες του Χαλεπιού που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ρώσοι στρατιώτες αποναρκοθέτησαν περίπου 80 στρέμματα γης στο Χαλέπι επίσης τις τελευταίες 24 ώρες, απομακρύνοντας εκρηκτικά από 24 κτίρια, ανάμεσά τους και δύο σχολεία, δύο τεμένη και έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει της απόφασης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι 28 αντάρτες που παρέδωσαν τα όπλα τους πήραν αμνηστία.

 Η Ουάσινγκτον θα στείλει επιπλέον 200 στρατιώτες στη Συρία
Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως έχει προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επιπτώσεις.

Ο έλεγχος και το χρονοδιάγραμμά του είναι ένα σημάδι ότι ο Ομπάμα επιθυμεί το θέμα να έχει λυθεί προτού παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον ρόλο της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς και σε άλλους. «Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διεξάγουν έναν πλήρη έλεγχο για το τι συνέβη στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 2016», τόνισε η Μόνακο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα ερευνηθεί αν υπάρχει κοινό σχέδιο επί σειρά ετών την περίοδο των εκλογών, φτάνοντας ως τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε καλέσει τη Ρωσία να ψάξει τα χαμένα μέιλ της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αυτό ώθησε τους επικριτές του να τον κατηγορήσουν ότι ενθαρρύνει ξένους πράκτορες να διεξάγουν κατασκοπεία.

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες για επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. Η Μόνακο εξήγησε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, όμως φέτος ενδέχεται να έχουν ξεπεράσει «ένα νέο όριο».

Το 2008, όταν η ίδια εργαζόταν στο FBI, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τις ομάδες των τότε υποψηφίων για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν ότι η Κίνα είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματά τους.

 Διάσκεψη για τη Συρία πραγματοποιείται στο Παρίσι
«Θα υποβάλουμε την πρότασή μας για συνταγματική μεταρρύθμιση αύριο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», δήλωσε χθες Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διάρκεια ομιλίας του.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 20 άρθρα προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση.

Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει απολυταρχικές τάσεις, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Όμως οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ασταθή κατάσταση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση και διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Αν το θέλει ο Θεός, το προεδρικό σύστημα (…) θα βάλει τέλος στην περίοδο των κυβερνητικών συνασπισμών» και θα προσφέρει στην Τουρκία «ισχυρή εκτελεστική εξουσία», υπογράμμισε χθες ο Γιλντιρίμ.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 330 βουλευτές (σε σύνολο 550) για να μπορέσει να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.

Όπως εξήγησε μάλιστα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί ως τον Μάιο. Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εκλέχθηκε άμεσα από τον λαό το 2014.

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, ένα από τα βασικά του σημεία είναι η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, ο οποίος αντικαθίσταται από έναν ή δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης.

Το AKP και το MHP αναμένεται να παρουσιάσουν το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης σήμερα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Όμως στη συνταγματική μεταρρύθμιση αντιτίθενται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το φιλοκουρδικό HDP και το κεμαλικό CHP.

«Δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα νέο σύνταγμα στην κουζίνα ενός κόμματος», κατήγγειλε χθες ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνταγματική μεταρρύθμιση απειλεί «την κοινοβουλευτική παράδοση 140 ετών».

Αντιφρονούντες και μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν ότι έχει απολυταρχικές τάσεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: