06 Νοεμβρίου, 2016

H ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στη θέση πως πρέπει να διατηρηθεί το σύστημα των εγγυήσεων εμμένουν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό.

Εκτεταμένες συμπλοκές και καταστροφές σημειώθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Ξάνθης μετά την ολοκλήρωση της ειρηνικής πορείας εκατοντάδων διαδηλωτών που διαμαρτυρήθηκαν για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής.

Ουρές σχηματίζει ο κόσμος σε πολλά πρακτορεία ΟΠΑΠ για τα 11,5 εκατομμύρια που κληρώνει σήμερα το βράδυ το Τζόκερ μετά τα συνεχόμενα τζακ ποτ. Στις 12:30 θα συνεδριάσει στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.

Ανοικτά μπορούν να είναι σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 11 στο Σύνταγμα κόντρα στο άνοιγμα των καταστημάτων.

Κόσμος:Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στο Ιράκ, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο Τικρίτ, όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει σε ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι. Η δεύτερη επίθεση, με δύο νεκρούς, σημειώθηκε στη Σαμάρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει την συμφωνία του Μαρτίου για τον περιορισμό της ροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν.

Προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, με 48% έναντι 43%, εμφανίζεται να έχει η Χίλαρι Κλίντον στην τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC. Η μάχη των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς απομένουν λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές.

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας κάνει λόγο για προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ογκώδεις διαδηλώσεις Κούρδων αλλά και ευρωπαίων πολιτών πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και την Κολωνία κατά των συλλήψεων ηγετικών στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP από το καθεστώς Ερντογάν.

Οικονομία:Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται η τελική πρόταση για τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να σταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο σε περίπου 6.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μέσω του TAXIS.

Ο ΟΟΣΑ ολοκλήρωσε και θα παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, σε ειδική τελετή, την έκθεση του έργου «Εντοπισμός και Άρση Κανονιστικών Εμποδίων στον Ανταγωνισμό στην Ελληνική Οικονομία».

Tρύπα 1 δισ. ευρώ ανοίγουν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2017, διατηρώντας την πίεση στο οικονομικό επιτελείο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται για το Eurogroup της Δευτέρας με την πεποίθηση ότι τα όποια κενά θα κλείσουν εντός Νοεμβρίου. Οι δράσεις-«φωτιά» της δεύτερης αξιολόγησης, πάντως, είναι 17....

«Οφείλω να συνεχίσω και να ολοκληρώσω τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει με τις λίστες φοροδιαφυγής και την προετοιμασία των διατάξεων για το πλαστικό χρήμα ο Τρύφων Αλεξιάδης» αναφέρει η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ένα από τα πρόσωπα-έκπληξη του ανασχηματισμού είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος αντικαθιστά τον Γιώργο Σταθάκη στο αναβαθμισμένο ο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ποιος είναι ο νέος «υπερυπουργός». .

Αθλητισμός:Με το που κατάφερε η Νάπολι να... ξεκλειδώσει (Χάμσικ 52΄) την άμυνα της Λάτσιο, οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με τον Ντιαό Κεϊτά στο 54΄ κι έτσι το σπουδαιότερο ματς της 12ης αγωνιστικής της Serie A έληξε ισόπαλο 1-1. Στον άλλο σημερινό αγώνα, η Τορίνο διέλυσε 5-1 την Κάλιαρι με την οποία έπαιξε σε όλο το ματς ο Παναγιώτης Ταχτσίδης.

Με δύο πέναλτι στο β' ημίχρονο, η Σοσιεδάδ νίκησε 2-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Σαν Σεμπαστιάν, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Primera Division. Σπουδαίο αποτέλεσμα για τους Βάσκους που ανέβηκαν στην πεντάδα της βαθμολογίας, ενώ μένουν πίσω οι «ροχιμπλάνκος» καθώς αύριο η Ρεάλ υποδέχεται τη Λεγανές ενώ στο ντέρμπι της αγωνιστικής συγκρούονται Σεβίλη και Μπαρτσελόνα.

O Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο μεγάλο ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και φυσικά το βλέμμα όλων των ποδοσφαιρόφιλων εστιάζει στο «Καραϊσκάκη» (6/11, 19:30, novasports1). Εκτός αποστολής για τους Πειραιώτες οι Ντομίνγκες, Μάριν, ενώ για το «τριφύλλι» μεγάλος απόντας θα είναι ο Μπεργκ, αλλά θα βρίσκεται κανονικά στο Φάληρο ο Ζέκα.

Απρόσμενη απώλεια βαθμών για την Μπάγερν κατά τη 10η αγωνιστική στην Μπουντεσλίγκα, καθώς η Χοφενχάιμ υποχρέωσε τους Βαυαρούς σε ισοπαλία 1-1 στο Μόναχο, με την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι να φτάνει στην ισοφάριση με αυτογκόλ.

Μέσα σε τέσσσερα λεπτά η ΑΕΚ απώλεσε προβάδισμα δύο τερμάτων εναντίον του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ, έμεινε για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική χωρίς νίκη (2-2) και ουσιαστικά βγήκε εκτός διεκδίκησης του τίτλου. 

Ο Μάνταλος στο 3΄ και ο Πατίτο στο 60΄ έφεραν την Ενωση με 2-0 μπροστά στο σκορ, αλλά ο Λε Ταλέκ στο 71΄ και ο Ούμπιδες στο 74΄ δεν επέτρεψαν στο νέο της προπονητή, Ζοζέ Μοράις, να πανηγυρίσει την πρώτη νίκη του.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: