09 Νοεμβρίου, 2016

EΞΤΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ

 

Πρόβλεψη για ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό - Στο σχέδιο που αφήνει ο Τρ. Αλεξιάδης προβλέπεται έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά. Λαχνοί για όσους υπερβαίνουν ένα μίνιμουμ όριο δαπανών με τραπεζικά μέσα.

“Μπόνους” που θα συνεπάγεται πρόσθετο αφορολόγητο όριο θα τύχουν όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι καταφέρουν και καλύψουν ποσοστό πάνω από το 80% του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες που θα έχουν εξοφληθεί είτε με πλαστικό χρήμα είτε με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Επιπλέον έκπτωση φόρου όμως θα απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι και για ειδικές κατηγορίες προσωπικών δαπανών οι οποίες εξοφλούνται με τέτοια μέσα, όπως είναι λόγου χάριν τα ιατρικά έξοδα.

Τα παραπάνω “μπόνους” προβλέπονται στο σχέδιο με τα κίνητρα για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών που είχε ετοιμάσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 32 του ογκώδους (130 σελίδων) τόμου με τον απολογισμό του έργου του Τρύφωνα Αλεξιάδη στο υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη για τον συσχετισμό της έκπτωσης φόρου με το ύψος των δαπανών οι οποίες διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, προβλέπονται τα εξής:

1.Θα επέλθει διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος.

2.Θα προβλέπεται έκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (όπως π.χ. ιατρικά) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

3.Όσοι επιτυγχάνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους θα επιβραβεύονται με πρόσθετο αφορολόγητο ποσό.

4.Οι φορολογούμενοι οι οποίοι υπερβαίνουν τα τεθέντα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής (ενδεικτικά για κάθε 1.000 επιπλέον ευρώ δαπανών, έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση).

5.Προκειμένου για τους μόνιμους κατοίκους νησιών όπου ίσχυε το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, θα ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούν (εντός του συνόλου των ανωτέρω νησιών) επιπρόσθετη έκπτωση από τον φόρο, η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο μεσοσταθμικό συντελεστή επιβάρυνσης.

6.Θα προβλεφθούν εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με κριτήρια την ηλικία, καθώς και τον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών. Εξάλλου, στον ίδιο γίνεται αναφορά και σε ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό για τους επιτηδευματίες. 

Μέσω του οποίου θα γίνεται η χρήση πλαστικού χρήματος χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται «ακατάσχετος» (βέβαια, το ζήτημα ακόμη δεν έχει κλείσει και ενώ οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τον ακατάσχετο). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: