23 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτρα, θα ταφεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κωστής Στεφανόπουλος. Η σορός του έχει μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων, του Α’ Δημοτικού Κοιμητηρίου της πόλης, όπου εκτίθεται για λαϊκό προσκύνημα ώς τις 13:00.

Με αναφορά στον Κωστή Στεφανόπουλο ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ λαϊκιστής και απεχθανόταν τη δημαγωγία. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις στον κόσμο, αλλά και η κατάσταση της οικονομίας κάνουν επιτακτική την ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Απέχουν εκ νέου και την Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι από τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος. Κατ' εξαίρεση διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν άδειας που θα χορηγείται από τους συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική στο ζήτημα της πορείας των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ζήτησε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τα όσα δήλωσε στον Σκάι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

H NΔ συμφωνεί και θα στηρίξει πλήρως την υποχρεωτική στράτευση στα 18, αν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος φέρει σχετική ρύθμιση, δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα προσέγγισης με τους ΑΝΕΛ, αλλά «οι εποχές είναι δύσκολες, σε πολλά επίπεδα, χρειάζεται μοντέλο Κύπρου» για την στρατιωτική θητεία.

Κόσμος:Οπωσδήποτε «ναι» θα απαντήσει στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην διευθυντής της CIA, εφόσον του προταθεί μία θέση. Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Πετρέους, ο οποίος το 2012 υπέβαλε την παραίτησή του από την CIA επειδή, όπως παραδέχθηκε, είχε εξωσυζυγικό δεσμό, βολιδοσκοπείται για τη θέση του υπουργού Άμυνας.

«Ήταν σαν εκτελεστικό απόσπασμα»: Όταν ο Τραμπ κάλεσε στον Πύργο του στη Νέα Υόρκη αρχισυντάκτες και παρουσιαστές των μεγαλύτερων αμερικανικών τηλεοπτικών ΜΜΕ, οι καλεσμένοι πίστευαν πως ήταν συνάντηση επανα-γνωριμίας πριν την ανάληψη του Λευκού Οίκου.

Πλανήθηκαν οικτρά, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές για το κλίμα που επικράτησε, επειδή ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επικεντρώθηκε στο να εξαπολύει βέλη και επιθέσεις στον καθένα με τη σειρά.

Αποκλεισμένο στην Κίνα από το 2009, το Facebook είναι διατεθειμένο να κάνει πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να πάρει το πράσινο φως από τις Αρχές του Πεκίνου, ακόμη και να επιτρέψει τη λογοκρισία. Σύμφωνα με τους New York Times, ο στόχος για τους δημιουργούς του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου είναι μία δυναμική είσοδος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Και γι’ αυτό εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ειδικά στην Κίνα ένα εργαλείο λογοκρισίας που επιτρέπει τη διαγραφή συζητήσεων. Μια από τις βασικότερες προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η ολοκλήρωση του φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, με χρήματα μάλιστα της γειτονικής χώρας. Παραμένει βέβαια άγνωστο αν θα τηρήσει την υπόσχεση - όπως και άλλες. 

Πάντως, βρέθηκε εταιρεία. Εξαιρετικά πρόθυμη και μεξικανική. Κατηγορώντας εκ νέου την ΕΕ και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «μεροληψία» και «υποστήριξη των τρομοκρατών», ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε προκαταβολικά το ψήφισμα που πρόκειται να εξετάσουν οι ευρωβουλευτές για προσωρινό πάγωμα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

«Ό,τι κι αν ψηφίσουν την Πέμπτη, στα μάτια μας δεν θα έχει καμία αξία» είπε ο Ερντογάν, λέγοντας επίσης πως «δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα».

Οικονομία:Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη. Οι επενδυτές κατοχυρώνουν μέρος των υψηλών κερδών των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 9,17% και ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 31,18%.

Μέσα σε λίγες ώρες και εξ αποστάσεως θα αδειοδοτούνται οι επιχειρήσεις και θα συστήνονται οι νομικές μορφές εταιρειών, σύμφωνα με δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που καταθέτουν την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν υποχρέωση να διακρατούν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Σενάρια επί σεναρίων πέφτουν στο τραπέζι προκειμένου να διασωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ απομένουν επτά ημέρες πριν από τη λήξη της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμματίζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Αθλητισμός:Χωρίς τον Γιώργο Τζαβέλλα θα βρεθεί ο ΠΑΟΚ στη Φλωρεντία για το ματς με την Φιορεντίνα για την 5ης αγωνιστική του Europa League. Ο διεθνής Έλληνας αμυντικός προσεβλήθη το βράδυ απο ίωση με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσει την αποστολή. Στην θέση του θα ακολουθήσει ο Μαλεζάς.

Αγωνία επικρατεί στη Ρεάλ Μαδρίτης, σχετικά με την κατάσταση του Γκάρεθ Μπέιλ, ενόψει της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα στις 3 Δεκεμβρίου, μετά τον τραυματισμό του Ουαλού επιθετικού στη νίκη (1-2) των πρωταθλητών Ευρώπης στη Λισαβόνα, απέναντι στην Σπόρτινγκ, στο Champions League.

Με γκολ του Μπονούτσι στο 84ο λεπτό και του Μάντζουκιτς στις καθυστερήσεις, η Γιουβέντους νίκησε 3-1 τη Σεβίλη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» και προκρίθηκε στους «16» του Champions League μετά την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής. Και η Ρεάλ Μαδρίτης εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκριση στο τέλος με το 2-1 επί της Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα και ακολουθεί στους «16» τη Ντόρτμουντ η οποία έγινε πρωταγωνίστρια στο παραγωγικότερο ματς στα χρονικά, 8-4 εναντίον της Λέγκια. 

Η Λέστερ έγραψε ιστορία καθώς προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου της, στην παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση. Οι «Αλεπούδες» επικράτησαν 2-1 της Μπριζ και άφησαν στη δεύτερη την Πόρτο και τρίτη την Κοπεγχάη που δεν κατάφεραν να σκοράρουν στον μεταξύ τους αγώνα. Πέρασε και η Μονακό ως πρώτη του 5ου ομίλου μετά το 2-1 επί της Τότεναμ, η οποία μένει εκτός συνέχειας καθώς ως δεύτερη προκρίθηκε η Λεβερκούζεν.

Με άδοξο τέλος κινδυνεύει να στιγματιστεί η μεγαλύτερη (από πλευράς ονόματος) μεταγραφή που έχει πραγματοποιήσει η ΑΕΚ στη δεκαετία που διανύουμε. Ο Τζόλεον Λέσκοτ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους ανθρώπους της Ενωσης ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, η οποία δεν αποκλείεται να σημαίνει και πρόωρο «αντίο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: