22 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Επίσκεψη στο Πεντάγωνο πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα σκαλιά του υπουργείου τον υποδέθηκε ο Πάνος Καμμένος, για να ακολουθήσει ενημέρωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για όλα τα ζητήματα άμυνας.

Να συνταχθούν τα κόμματα σε μία κοινή γραμμή για τη ρύθμιση του χρέους ζητεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (83%), σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της εταιρείας ALCO. Επίσης, το 86% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το χρέος πρέπει να απομειωθεί, ενώ μόνο το 6% εκτιμά ότι είναι βιώσιμο.

Επιστολή διαμαρτυρίας εστάλη προς τους Δ.Τσακνή και Λ.Ταγματάρχη για την μετάδοση από την ΕΡΤ της ομιλίας του προέδρου της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκου προς την ΚΟ του κόμματος.

Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η δημόσια τηλεόραση ως δημόσιος φορεας αυξημένης ευθύνης δεν δικαιούται να συντελεί στην μετάδοση λόγου μίσους, στην καλλιέργεια αντικοινοβουλευτικού πνεύματος, στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.

Ολονύχτια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, αντιδρώντας στις νέες περικοπές μισθών εντός του 2017. Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Με ένα συγκινητικό Tweet, ο Θάνος Πλεύρης γράφει από το νοσοκομείο για τον αγώνα του. «Δίνω τη μάχη για να ξαναδώ τα παιδιά μου. Η οικογένειά μου και οι ευχές σας δίπλα μου» αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην βουλευτής βγήκε από τη ΜΕΘ.

Κόσμος: Σε συνέντευξή του σε ισραηλινό κανάλι, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως θα ήταν «άστοχο να αναρωτιέται κανείς αν ο Χίτλερ ή το Ισραήλ είναι πιο βάρβαρο» -σχόλια που πιθανώς να περιπλέξουν τη διαδικασία εξομάλυνσης σχέσεων μετά το Μαβί Μαρμαρά. 

Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «είναι αδύνατο να ξεχαστούν οι χιλιάδες νεκροί Παλαιστίνιοι» το καλοκαίρι του 2014 στη Γάζα. Τέλος στο κάπνισμα φιλοδοξεί να βάλει η Κίνα, το βασίλειο του τσιγάρου, έως το τέλος του έτους. 

Πρώτη στον κόσμο στην κατανάλωση καπνού, η Κίνα θέτει σε εφαρμογή τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε μία αποφασιστική προσπάθεια να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

Αιγυπτιακό δικαστήριο αναίρεσε την ποινή ισόβιας κάθειρξης, η οποία είχε επιβληθεί στον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, λίγες μόλις μέρες αφότου αναιρέθηκε και η ποινή του θανάτου εις βάρος του.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης επανεκδίκαση για την κατηγορία της κατασκοπείας σε συνεργασία με την παλαιστινιακή Χαμάς, η οποία προέρχεται από κοινή μήτρα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.

Ξεκίνησε ως μια ενδιαφέρουσα μεταρρύθμιση και ενδέχεται να εξελιχθεί στον νέο πονοκέφαλο της ΕΕ, σε μια σειρά πονοκεφάλων που έρχονται το 2017 στην Ευρώπη. Ο λόγος για το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, το οποίο ίσως προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Ενώ τα γερμανικά κόμματα ετοιμάζονται για το εκλογικό 2017, το CDU της Μέρκελ φέρεται να προσανατολίζεται σε σκληρότερη στάση για το προσφυγικό -μετά την ανοικτή δυσφορία μεγάλου μέρους του στην στάση της καγκελαρίου.

Διαρροές από το υπό κατάρτιση πρόγραμμά του υποστηρίζουν πως το CDU κινείται σε θέση για επιστροφή όσων διασώζονται στη Μεσόγειο στις ακτές της Αφρικής αλλά και σε θέση για ζώνες «τράνζιτ» έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Οικονομία:Από σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Εργασίας θα πιστώσει στους λογαριασμούς των 89.764 δικαιούχων τα αντισταθμιστικά για το ΕΚΑΣ, με αναδρομική ισχύ. Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι και ποια είναι η δέσμη των αντισταθμιστικών μέτρων.

Τρία αγκάθια για την κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών.

Δύο ολόκληρα δισ. ευρώ φτάνει η απόκλιση ανάμεσα στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που θα εισπραχθούν φέτος και σε εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί.

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία σε βασικά ζητήματα (εργασιακά, δημοσιονομικά και αγορά ενέργειας) ολοκληρώθηκε στις 05:30 τα ξημερώματα της Τρίτης ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.

Ειδικά για τα εργασιακά, η πρόοδος είναι μηδενική. Το κουαρτέτο αναχωρεί από την Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα, με στόχο την 5η Δεκέμβρη, λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Μέχρι αργά το το βράδυ της Δευτέρας συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για τα ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν την Τρίτη από την Αθήνα. Ποια θέματα παραμένουν ανοιχτά.

Αθλητισμός:Οκτώ παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, υπάρχουν στον κατάλογο των 40 υποψηφίων για την κορυφαία ομάδα του 2016 στην UEFA. Η λίστα περιλαμβάνει τέσσερις τερματοφύλακες, 12 αμυντικούς, 12 μέσους και 12 επιθετικούς. Η ψηφοφορία στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA είναι μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Επιστροφή στους ομίλους του Champions League με τα παιχνίδια της 5ης αγωνιστικής να κρίνουν πολλά αναφορικά με τη συνέχεια της διοργάνωσης. Σήμερα, Τρίτη, ξεχωρίζει η αναμέτρηση Σεβίλη-Γιουβέντους, ενώ καθοριστικό είναι και το ματς Μονακό-Τότεναμ.

Με ψυχολογία που πλησιάζει στο ναδίρ και πολλά προβλήματα τραυματισμών, ξεκίνησε η προετοιμασία της ΑΕΚ για τον αγώνα του Σαββάτου εναντίον του Πλατανιά στο ΟΑΚΑ.

Το προχθεσινό φιλικό με τον Ατρόμητο (0-1) συνοδεύτηκε από ακόμα μία κάκιστη εμφάνιση για την ομάδα του Ζοζέ Μοράις που ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει κενά βασικών ποδοσφαιριστών.

Στη διάθεση του Αντρέα Στραματσόνι για το εκτός έδρας ματς με τον Πανιώνιο τέθηκε ο Μάρκους Μπεργκ. Περίπου ένα μήνα μετά τον τραυματισμό του (στο ξεκίνημα του αγώνα με τη Σταντάρ Λιέγης) ο Σουηδός στράικερ έλαβε κανονικά μέρος στην προπόνηση, γεγονός που έκανε τον Αντρέα Στραματσόνι να «τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: