21 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αναβλήθηκε για την Τετάρτη στις 13:30, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό, καθώς και τα νομοθετήματα που αναμένονται για την αξιολόγηση.

Με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα δεν πρόκειται να ανεχθεί «ούτε κατ’ ελάχιστον, αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ως προς τον καθορισμό των συνόρων μας».

Αντιεξουσιαστές που υπογράφουν ως «Αλληλεγγύη στον επαναστάτη Κώστα Σακκά» σχετική ανάρτηση στο Διαδίκτυο αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά του ΑΤ Εξαρχείων, το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου, ημέρα άφιξης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας, εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας» αλλά και «ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για τη χώρα μας» χαρακτήρισε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει τις επόμενες μέρες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, ενώ θα προβεί και σε σχετική καταγγελία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων λόγω των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το νησί σε φάρμακα.

Κόσμος:Επίθεση καμικάζι έσπειρε το θάνατο σε σιιτικό τέμενος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για τουλάχιστον 27 νεκρούς. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Η απόφαση να δοθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η εξουσία να διορίζει τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος προκαλεί ανησυχία τόσο στους καθηγητές όσο και στους φοιτητές.

Τέσσερα λεπτά, μπροστά στις κάμερες αλλά μακριά από τα μικρόφωνα: Έτσι «αποχαιρετήθηκαν» Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου του APEC στη Λίμα, σε μία σύντομη συνάντηση μετά την οποία ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «βραχυπρόθεσμα» απαισιόδοξος για τη Συρία. 

Ο ίδιος ο Πούτιν στη συνέχεια σημείωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ του μίλησε για πρόθεση εξομάλυνσης σχέσεων, ενώ όσον αφορά τον Ομπάμα του έδωσε... ανοικτή πρόσκληση για τη Ρωσία. «O Νικολά τελείωσε»: 

Αψηφώντας τα προγνωστικά, ο Φρασουά Φιγιόν κυριάρχησε στον πρώτο γύρο για το προεδρικό χρίσμα στη γαλλική Δεξιά και θα είναι ο μονομάχος απέναντι στον Αλέν Ζιπε, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού -και οριστικά εκτός σκηνής- τον τέως πρόεδρο Σαρκοζί. 

Στην τελική μάχη, ο Φιγιόν έχει ήδη πάρει την υποστήριξη του Σαρκοζί και του Μπρούνο λε Μερ και τα υψηλότατα ποσοστά του δείχνουν τη δυσκολία για τον Ζιπέ σε μία αναμέτρηση που έχει χαρακτήρα «πρώτης πράξης» για την προεδρία της Γαλλίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τους προέδρους Ρωσίας και Κίνας, επανεπιβεβαίωσαν την πρόθεση των χωρών τους μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του APEC να αντιταχθούν σε πολιτικές προστατευσμού -την ώρα που κινέζοι αξιωματούχοι μιλούσαν για προθυμία περισσότερων χωρών για ένταξη στο «κινεζοκρατούμενο» εμπορικό μπλοκ RCEP μετά τις ανησυχίες για τις προθέσεις του επόμενου αμερικανού προέδρου.

Οικονομία:Αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 και του ορίου clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα προβλέπεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμφωνίας που θα υπογράψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα. Οι αναλυτές αναμένουν την αγορά να διατηρήσει την ανοδική της τάση με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών.

«To ΔΝΤ επιμένει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πιστεύουμε ότι δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε: «Θα περάσουμε τη β' αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά».

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, τα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αγορά ενέργειας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη φορολογική διοίκηση.

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν δύο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.

Αθλητισμός: Το περιοδικό France Football, ξεκίνησε τη Δευτέρα μία ψηφοφορία, ρωτώντας τους αναγνώστες του εάν η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη σήμερα, με αφορμή τη μεγάλη νίκη της επί της Ατλέτικο με 3-0. Εκείνοι που απάντησαν ήταν σαφείς: 68% απάντησαν θετικά, ενώ το 32% αρνητικά. Η έρευνα κατέγραψε στις πρώτες ώρες της, 7.417 ψήφους.

Οι Κινέζοι επιχειρούν να βάλουν πάλι «δυναμίτη στη μεταγραφική αγορά αυτό το χειμώνα, εν όψει της νέας σεζόν, που θα ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2017. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Marca, μία από τις ομάδες του πρωταθλήματος, ετοιμάζει πρόταση 40 εκατ. ευρώ το χρόνο για τον Κάρλος Τέβες.

Η Μπορντό πήρε την ισοπαλία, εκτός έδρας, με 1-1 κόντρα στην Γκινγκάμπ, για την 13η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Ιγκόρ Λέβτσουκ στο 22ο λεπτό, για να ισοφαρίσει η Γκινγκάμπ στο 90' με τον Τζίμι Μπράιαντ. Με τον Ρολάντο να βρίσκει δίχτυα στο 81΄ η Μαρσέιγ κατάφερε να υπερασπιστεί την έδρα της με 1-0, απέναντι στην Καέν.

Σημαντική νίκη πέτυχε η Εσπανιόλ στην έδρα της Αλαβές με 1-0, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η ομάδα της Βαρκελώνης πήρε τη νίκη χάρη στο γκολ του Ζεράρδ Μορένο στο 81ο λεπτό του αγώνα. 

Η Βαλένθια έχασε την ευκαιρία να απομακρυνθεί απο τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας αφού αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρα της 1-1 με την ουραγό Γρανάδα. Η Σοσιεδάδ συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία της στο ισπανικό πρωτάθλημα, επικρατώντας εκτός έδρας με 3-1 της Σπόρτινγκ Χιχόν και πανηγυρίζοντας την 4η διαδοχική νίκη της.

Η Χοφενχάιμ έχασε την ευκαιρία να ανέβει στην τρίτη θέση της κατάταξης, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 στην έδρα της με το Αμβούργο, το οποίο βρίσκεται στο... βυθό της βαθμολογίας. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης έφυγε με το "διπλό" απο την έδρα της Βέρντερ Βρέμης, επικρατώντας με 2-1 στην αναμέτρηση με την οποία "έπεσε η αυλαία" της 11ης αγωνιστικής του γερμανικού πρωταθλήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: