05 Νοεμβρίου, 2016

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ)

 

Την Κυριακή πιθανότητα η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.Τα νέα μέλη της κυβέρνησης μετέβησαν σήμερα, Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο για την τέλεση της ορκωμοσίας των νέων μελών που αναλαμβάνουν καθήκοντα, παρουσία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των παλαιότερων στελεχών της κυβέρνησης.

Την ορκωμοσία ετέλεσε ο Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης. Αύριο θα συνεδριάσει πιθανότατα στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ οι τελετές παράδοσης - παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.

Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα συνεργασθούν για τρέχοντα θέματα. Πολλές οι εκπλήξεις μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Γιατί έμεινε εκτός ο Φίλης.

Οι πολλές εκπλήξεις και η εντυπωσιακή έξοδος του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα να σημάδεψε τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.

Ωστόσο ο ουσιαστικός στόχος είναι το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση του χρέους στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Πρόκειται για ένα ανασχηματισμό που έστειλε μήνυμα και στο εξωτερικό ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Ανασχηματισμό ανανέωσης και προοπτικής με στόχο την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», χαρακτηρίζει το νέο κυβερνητικό ανασχηματισμό με σχόλιο του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τονίζει : «Εύχομαι σε όλες και όλους καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα».

Ποια είναι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου 
μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης:
Οι βασικές αλλαγές που έγιναν έχουν στόχο υπουργοί που έχουν δυσκολία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και με τις ιδιωτικοποιήσεις να απομακρυνθούν. Και το «νέο αίμα» που μπήκε έχει το τεχνοκρατικό πνεύμα για να προχωρήσει. Πλέον η διαπραγμάτευση θα γίνει χωρίς πρόσωπα που εμποδίζουν την ολοκλήρωσή της.

Οι Δημήτρης Παπαδημητρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης, Δημήτρης Λιάκος, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο αναβαθμισμένος Αλέξανδρος Χαρίτσης δείχνουν την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Το ίδιο ακριβώς δείχνει και η μετακίνηση υπουργών που εμπλέκονταν στη διαπραγμάτευση, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Κατρούγκαλος, και είχαν αντιπαράθεση με τους θεσμούς.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας «καθαρίζει» το τοπίο στα υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Ενέργειας, τα οποία εμπλέκονται και με ιδιωτικοποιήσεις. Πολύ παρασκήνιο είχε το υπουργείο Παιδείας. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ν. Φίλη που ήταν στα Χανιά και του είπε ότι πρέπει να μετακινηθεί. Του πρότεινε τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού και άλλο ένα.

Όμως ο Ν. Φίλης δεν θέλησε να μετακινηθεί επισημαίνοντας ότι δεν είναι προσωπικό θέμα, αλλά θα είναι πολιτική ήττα της κυβέρνησης και ότι έχει κάνει έργο που αναγνωρίσθηκε και από τον πρωθυπουργό και από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε τα προβλήματα συνοχής που δημιουργούνται από την αντιπαράθεση με την Εκκλησία, χωρίς όμως να μεταπειστεί ο Ν. Φίλης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η υπουργοποίηση του Κώστα Γαβρόγλου στο Παιδείας – υπενθυμίζεται ότι υπό την επίβλεψη του νέου υπουργού έγινε στη Βουλή ο εθνικός διάλογος για την παιδεία.

Με την άρνηση Φίλη ξεκίνησε και μία καραμπόλα, καθώς η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού ήταν να πάει στο Παιδείας ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τελικά πήγε στο Εξωτερικών. Ταυτόχρονα «άνοιξε» και η θέση στο υπουργείο Εσωτερικών για τον Π. Σκουρλέτη.

Αυτοί είναι οι υπουργοί που έμειναν 
εκτός του νέου κυβερνητικού σχηματισμού. 
Εκτός κυβέρνησης, ο τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος,

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης η τέως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο τέως υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και η τέως υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Δήλωση προθέσεων και διαθέσεων Τσίπρα προς αγορές 
και δανειστές «βλέπει» ο διεθνής Τύπος στον ανασχηματισμό. 
Δήλωση προθέσεων προς τις αγορές και τους πιστωτές πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και από αυτές εξαρτάται το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ στις επιλογές προσώπων που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η ανάγνωση αυτή, συμπίπτει βέβαια και με τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τις επιδιώξεις και τους στόχους του Μεγάρου Μαξίμου αφού παραδέχονται πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και ώστε στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup να μπορέσει να διεξαχθεί συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Γι’ αυτό υπουργοί που θα δυσκολεύονταν να κλείσουν την αξιολόγηση είτε μετακινήθηκαν είτε βρέθηκαν εκτός υπουργικού σχήματος είτε τους αφαιρέθηκαν οι «επίμαχες» αρμοδιότητες. 

Συγκεκριμένα οι Νew York Times αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας έκανε άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πιθανά νέα μέτρα λιτότητας. τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές.

Παράλληλα, όπως σχολιάζει, ο Πρωθυπουργός δείχνει έτσι πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Τονίζεται βέβαια πως το Μαξίμου διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου ενώ σημειώνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων και έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη», διατήρησε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η δε μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας στο Εσωτερικών μεταφράστηκε ως μια κίνηση καθησυχασμού των δανειστών καθώς ο υπουργός είναι αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στον Γιώργο Κατρούγκαλο που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του.

Το δε Reuters σχολιάζει ότι ο ανασχηματισμός ήρθε σε μια περίοδο που καταβάλλεται προσπάθεια επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα, αλλά και για να ενισχυθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνεται «Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του» και σε άλλο σημείο αναφέρει;

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα που επισημαίνει και την περίπτωση της απομάκρυνσης του Θ.Δρίτσα από το Ναυτιλίας τονίζοντας την ιδιωτικοποίηση των λιμένων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι Financial Times, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός αντικατέστησε κάποιους «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις σκληρούς αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας- αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνο Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει την πολυπόθητη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ», γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, μνημονεύοντας τις θέσεις Σκουρλέτη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ως κίνηση έκπληξη χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας αλλά και η αναβάθμιση της υπεύθυνης του υπουργικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, Έφης Αχτσιόγλου σε υπουργό Εργασίας.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: