04 Νοεμβρίου, 2016

ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΑΚΙΝΤΖΙ

 

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες των Κυπρίων ηγετών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Κέντρο Ξένων Ανταποκριτών της Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο στις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα για το Κυπριακό στην Ελβετία, είπε πως δεν έχει κάτι να δηλώσει επ’ αυτού. «Όπως έχουμε ξαναπεί, έχουμε ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που έχουν σημειώσει φέτος οι Κύπριοι ηγέτες.

Εστιαζόμαστε στην υποστήριξη των προσπαθειών των πλευρών να καταλήξουν σε μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βρετανία εξάλλου θεωρεί ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη στην Κύπρο». Τη θέση αυτή επαναδιατύπωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων η βαρόνη Γκόλντι εκπροσωπώντας το Foreign Office, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο θεωρεί εφικτή τη συμφωνία λύσης εντός του τρέχοντος έτους.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μια συμφωνία έως το τέλος του έτους είναι εφικτή. Οι δύο πλευρές, υποστηριζόμενες από τα Ηνωμένα Εθνη, εργάζονται άκοπα για να το επιτύχουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγχαίρει τις προσπάθειές τους και θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε.

Οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι οι Κύπριοι, αλλά εν τέλει όλοι μας θα βγούμε κερδισμένοι», ανέφερε η λαίδη Γκόλντι και συνέχισε: «Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες. Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν θάρρος και θα πρέπει να είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν.

Αλλά πιστεύουμε σθεναρά ότι η ανταμοιβή θα υπερισχύει των θυσιών. Προτρέπω τους ηγέτες και τις δύο κοινότητες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για διαρκή ειρήνη. Σας διαβεβαιώ ότι η (βρετανική) κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στην υποστήριξη αμφότερων των πλευρών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Η ίδια απέδωσε τη δημιουργία της ευκαιρίας και της «ελπίδας για λύση» στις «άοκνες» προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί παρά τα «αναμφισβήτητα σύνθετα προβλήματα».

Επανέλαβε δε την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να παραχωρήσει στην επανενωμένη Κύπρο σχεδόν το μισό έδαφος των βάσεων, κίνηση που όπως τόνισε δε θα επηρεάσει την επιχειρησιακή λειτουργία αυτών.

Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη και είναι έτοιμο να ενεργήσει όταν ζητηθεί από αμφότερες τις πλευρές, καθώς ο ρόλος του Λονδίνου δεν είναι να υπαγορεύει τι πρέπει να συμβεί. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και όχι να παρεμβαίνουμε», είπε η βαρόνη.

«Τα οφέλη μιας λύσης του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα, οικονομικά και πολιτικά. Μια ενωμένη Κύπρος θα αύξανε την ευημερία τόσο για τους Κύπριους όσο και για την ευρύτερη περιοχή για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, μία ενωμένη Κύπρος θα είχε μια μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική οικονομία.

Δεύτερον, θα δημιουργούσε ένα πιο σταθερό επενδυτικό κλίμα και θα επέτρεπε μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες με την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τρίτον, θα μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως τους φυσικούς της πόρους προς όφελος όλων των Κυπρίων», ανέφερε η βαρόνη Γκόλντι. Σημείωσε εξάλλου, ότι το Brexit δεν επηρεάζει το ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο, αφού το καθεστώς των εγγυήσεων δε σχετίζεται με την ΕΕ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: