05 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Ανακάτεψε την τράπουλα για να... τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να καλμάρει τους δανειστές», «σπριντ δομικού ανασχηματισμού για την αναγέννηση της δημοτικότητάς του», «αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με μετριοπαθείς, αλλά κράτησε τα μεγάλα κεφάλια της Άμυνας, της Οικονομίας και των Εξωτερικών».

Είναι ορισμένα από τα σχόλια, με τα οποία ο ξένος Τύπος υποδέχτηκε τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η έξοδος του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα είναι η κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού που σφράγισε τον χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό, τον οποίο ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη, αποχαιρετώντας το πόστο της κυβερνητικής εκπροσώπου. Η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος θα γίνει στη 1 το μεσημέρι.

Με 7,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύεται για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Στη δημοσκόπηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 26% στην εκτίμηση ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5% -ενώ στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται ξεκάθαρα.

Περίπου 80 άτομα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου.

Το ποδήλατο ούτως ή άλλως κάνει καλό, στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη μας. Όταν όμως μία ποδηλατοδρομία διοργανώνεται για την στήριξη παιδιών το όφελος είναι πολλαπλό. Αυτό τον καλό σκοπό έχει η «Ποδηλατοδρομία Αγάπης» που διοργανώνεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τον BHMA FM και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου στις 11 το πρωί.

Κόσμος:Δύο Ιταλοί και ένας Καναδός που είχαν απαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στη νότια Λιβύη αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα προς Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη. Ιταλία με ειδική πτήση, όπως ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση. Οι τρεις όμηροι έχουν ήδη μεταφερθεί με ειδική πτήση στην Ιταλία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραμείνει «απαράλλαχτο» το χρονοδιάγραμμα του Brexit, παρά την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου προτού ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, πληροφοριοδότης του WikiLeaks που εκτίει ποινή φυλάκισης στο Οχυρό Λίβενγουορθ του Τέξας, επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της για δεύτερη φορά τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της. Οι τουρκικές Αρχές μετέτρεψαν και επίσημα σε σύλληψη την κράτηση των εννέα κορυφαίων στελεχών της Cumhuriyet, λίγες ημέρες μετά τις χειροπέδες στην «κεφαλή» της εφημερίδας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. 

Η επιχείρηση στη Cumhuriyet, που είχε μπει από πέρυσι στο στόχαστρο της κυβέρνησης, είναι το πιο πρόσφατο σε σειρά επεμβάσεων στο τοπίο του τουρκικού Τύπου κατά το νέο γύρο που είχε ξεκινήσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η τζιχαντιστική ISIS διεκδίκησε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ το πρωί της Παρασκευής. 

Η οποία είχε κλιμάκωσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην κυρίως κουρδικού πληθυσμού πόλη μετά τη σύλληψη των στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε σε πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία, λέγοντας πως χτύπησε 71 στόχους.

Οικονομία: Ένα από τα πρόσωπα-έκπληξη του ανασχηματισμού είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος αντικαθιστά τον Γιώργο Σταθάκη στο αναβαθμισμένο ο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ποιος είναι ο νέος «υπερυπουργός».  Την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνει η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου. Ποια είναι η νέα υπουργός που θα αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς την μεταρρύθμιση του Εργασιακού.

Μείωση των ελλειμμάτων έως το τέλος του έτους, «παρά τα δυσμενή δεδομένα που διαμορφώνονται από υποχρεώσεις που «κληρονόμησε» από προηγούμενες διοικήσεις, όσο και από την σταδιακή μείωση της κρατικής επιδότησης» εκτιμά ότι θα καταφέρει ο Όμιλος ΟΑΣΑ. Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά υπέκυψε στο τέλος στους πωλητές, κλείνοντας και σήμερα, Παρασκευή, με απώλειες κάτω από τις 575 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κατήγγειλε τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί σε εξόντωση τον αγρότη, καθώς αφαιρεί πάνω από το 60% του εισοδήματός του και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη γεωργική παραγωγή, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, κατά την επίσκεψή της στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, στον Βόλο.

Αθλητισμός:Το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου δεσπόζει στην 10η αγωνιστική της Premier League. Η Αρσεναλ που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με την Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ, υποδέχεται την Κυριακή την Τότεναμ και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή του Χάρι Κέιν.

Οριστικοποιήθηκε η απουσία του Μάρκους Μπεργκ από το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό. Η μαγνητική τομογραφία που υποβλήθηκε ο Σουηδός στράικερ έδειξε ότι υπέστη θλάση πρώτου βαθμού, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός δράσης για περίπου δύο εβδομάδες.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθεί να βάλει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για τη φωτοβολίδα που έπεσε στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή. Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας τιμώρησε τον «δικέφαλο του βορρά» με 29.000 ευρώ για για τη συμπεριφορά των οπαδών, αλλά κυρίως για την φωτοβολίδα, η οποία είχε ως συνέπεια την ολιγόλεπτη διακοπή του αγώνα.

Τα χαρτιά του για το πώς σκέφτεται να παρατάξει τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, άνοιξε ο Αντρέα Στραματσόνι, μιλώντας στη nova λίγο πριν από το κυριακάτικο ντέρμπι στο Φάληρο για τη Σούπερ Λιγκ. Ο Ιταλός τεχνικός του «τριφυλλιού» δεν έκρυψε πώς είναι προβληματισμένος από την απόδοση κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης (κυρίως μετά το 60’), αναφέρθηκε στους τραυματισμούς που αφήνουν ακόμη και τον Μπεργκ εκτός μάχης, όμως άφησε τις δικιολογίες στην άκρη λέγοντας μια επική ατάκα: 

«Συγγνώμη από τους φιλάθλους μας, το βουλώνουμε και πάμε στο Καραϊσκάκη για νίκη». Να φτάσει στη διακοπή του πρωταθλήματος με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά από τον Παναθηναϊκό, θα επιδιώξουν οι ερυθρόλευκοι το βράδυ της Κυριακής στο ντέρμπι του Φαλήρου, όπως δήλωσε ο Πάουλο Μπέντο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα της nova. 

O Πορτογάλος τεχνικός στάθηκε και στην εικόνα της ομάδας του κόντρα στην Αστάνα, ενώ ζήτησε παρά τις όποιες αλλαγές στην 11άδα, αλλά και τις όποιες ιδιαιτερότητες ενός ντέρμπι, να μείνει ο Ολυμπιακός πιστός στη φετινή φιλοσοφία του.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: