28 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στον έβδομο όροφο του Εφετείου Αθηνών, επί της Λουκάρεως, έφθασαν το πρωί της Δευτέρας αντιεξουσιαστές-μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας. Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται ως σχολείο για τα προσφυγόπουλα.

Η φωτιά έκαψε δύο ξύλινες κατασκευές, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα. Με την άφιξη του βρετανού υπουργού Εξωτερικών και την εκ παραλλήλου επιστροφή του ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Αϊντε στη Λευκωσία, εγκαινιάζεται νέα (και εκ των πραγμάτων αποφασιστικότερη) παρέμβαση στο Κυπριακό. 

Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και ΕΕ κινούνται ώστε να αποτρέψουν «μονομερείς λύσεις» που φαίνεται να προωθεί η Αγκυρα. Σε πυρετώδεις ρυθμούς θα κινηθεί το κοινοβουλευτικό έργο από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, στις 10 Δεκεμβρίου.

Η επεξεργασία των δύο πολυνομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αρχίζει το μεσημέρι της Δευτέρας στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ ο δρόμος προς την Ολομέλεια δεν θα είναι καθόλου μακρύς καθώς το ένα πολυνομοσχέδιο θα ακολουθήσει επείγουσες και το άλλο κατεπείγουσες διαδικασίες.

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Τον γάλλο επίτροπο θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλο και με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

Κόσμος:Ο Φρανσουά Φιγιόν πήρε πανηγυρικά το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές, και θεωρείται πως προδιαγράφεται ως ένας από τους δύο τελικούς μονομάχους για το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η επικράτησή του στο γαλλικό Τύπο, έναντι του μετριοπαθέστερου Ζιπέ, αποτιμάται ως «συντηρητική επανάσταση» στο δεξιό στρατόπεδο, ενώ για μερικούς τα πράγματα δυσκολεύουν για την Μαρίν Λεπέν, επειδή η εκλογική της «πελατεία» επικαλύπτεται με τμήμα εκείνης του Φιγιόν.

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο ανέδειξε -σε διεθνές επίπεδο- τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα: από τη μία οι θαυμαστές του comandante, από την άλλη οι επικριτές που μιλούν για δικτάτορα. Η εικόνα τις πρώτες ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του ήταν ενδεικτική: πανηγύρια με υπερβολή στη Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, βουβός πόνος και ερημιά στην Αβάνα…

Η συριακή κρατική τηλεόραση και συριακές οργανώσεις υποστηρίζουν το πρωί της Δευτέρας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλη συνοικία στο Χαλέπι, το αλ Σαχούρ, μετά το έδαφος που έχουν κερδίσει από τους αντικαθεστωτικούς τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, συριακές οργανώσεις μιλούν για κύμα αμάχων που διαφεύγουν από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθετωστικοί.

Μία εβδομάδα πριν την τελική κάλπη για την προεδρία της Αυστρίας, ο υποψήφιος του ακροδεξιού FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ κατηγόρησε την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως με την στάση της στο προσφυγικό «έβλαψε την Ευρώπη επειδή άνοιξε τα σύνορα». 

Ο αντίπαλός του, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, τον κατηγόρησε με τη σειρά του πως «παίζει ανεύθυνα» με την παραμονή της Αυστρίας στην ΕΕ. Έχοντας απορρίψει τα περί επανακαταμέτρησης ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ περνά σε άλλο επίπεδο τη συζήτηση για τις φερόμενες παρατυπίες στις αμερικανικές εκλογές:

 Όχι μόνο «εκατομμύρια» ψήφισαν παράνομα, ισχυρίζεται -χωρίς να δίνει αποδείξεις- ο εκλεγείς πρόεδρος, αλλά εκείνοι που ψήφισαν «παράνομα» ψήφισαν... την Κλίντον, λέει.

Οικονομία:Η β' αξιολόγηση, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει το «δεξί χέρι» του Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, με την αγορά να υποχωρεί στα επίπεδα των 615 μονάδων, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, στο οποίο θα συζητηθεί η πρόοδος του προγράμματος αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 614,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,36%.

Έως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση αν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει την Κυριακή το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που θα δημιουργήσει αναταραχή στην αγορά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση. Ως μέσο πίεσης για την χρήση πλαστικού χρήματος, προτείνεται -μεταξύ άλλων- η φορολόγηση της ανάληψης μετρητών.

Αλλαγές στον τρόπο καθορισμού των προσφορών - εκπτώσεων φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

Αθλητισμός:Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, είναι σύμφωνα με το France Football, ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Με την ψυχολογία στα ύψη ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα, Δευτέρα, τον Ατρόμητο στην Τούμπα για την 12η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας (19:30, Novasports 1).

Παρά τα δύο γρήγορα γκολ του Εντίν Τζέκο η Ρόμα έκανε τα εύκολα δύσκολα απέναντι στην προτελευταία της βαθμολογίας, Πεσκάρα. Τελικά επικράτησε με 3-2 και σε συνδυασμό με την ήττα της Γιουβέντους ξαναμπήκε στο... κόλπο του τίτλου.

Νωρίτερα, ήττα-σοκ στην Γένοβα με 3-1 από την Τζένοα, γνώρισε η πρωτοπόρος του Campionato, Γιουβέντους. Η «γηραιά κυρία» ηττήθηκε με «κάτω τα χέρια» καθώς βρέθηκε να χάνει 3-0 στο πρώτο ημίωρο και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το σκορ.

Σημαντική ευκαιρία να διατηρήσει την διαφορά που είχε από τους διώκτες της, έχασε απόψε η Νις, καθώς για την 14η αγωνιστική του Chammpionat, παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Μπαστιά. Η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, προηγήθηκε στο 11ο λεπτό με τον Πλεά, αλλά ο Κριβελί στο 60ο λεπτό, διαμόρφωσε το τελικό σκορ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: