17 Νοεμβρίου, 2016

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΕΚΑΣ

 

Την έγκριση του πίνακα με τους 89.764 δικαιούχους των αντισταθμιστικών μέτρων ΕΚΑΣ του ν. 4411/2016, καθώς και την πίστωση του σχετικού ποσού που ανέρχεται σε 20.988.036 ευρώ, περιλαμβάνει απόφαση που υπέγραψε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου.

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση «αφορά όσους απώλεσαν παροχή άνω των 115 ευρώ και η καταβολή θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας αναδρομικά για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.» Πάντως, η ακριβής ημερομηνία της καταβολής θα γνωστοποιηθεί με νέα ανακοίνωση του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις που απαλλάσσουν από συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη όλους όσοι στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ και η ισόποση με το ΕΚΑΣ οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Η καταβολή της ενίσχυσης σε συζύγους που απώλεσαν και οι δύο το ΕΚΑΣ θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου από τους ασφαλιστικούς τους φορείς.

Εγκρίθηκε ο πίνακας δικαιούχων και η έγκριση σκοπιμότητας για την πληρωμή των δόσεων Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου σε συνταξιούχους για τα αντισταθμιστικά μέτρα του ΕΚΑΣ

Ειδικότερα, εγκρίθηκε πίνακας 89.764 δικαιούχων συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ και θα λάβουν αναδρομικά τα αντισταθμιστικά μέτρα και τη μεταφορά πίστωσης 20.988.036,54 ευρώ για την καταβολή των δόσεων Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Σε περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται: το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

Στην περίπτωση συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, αρμόδιος φορέας για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι εκείνος που κατά βάλλει τη μικρότερη κύρια σύνταξη.

Στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερήθηκαν πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Από 1.8.2016 έως 31.12.2016, σε όλους όπως ισχύει, απώλεσαν παροχή ΕΚΑΣ ποσού από εκατόν δεκαπέντε (115) ευρώ και άνω μηνιαίως, χορηγείται μηνιαία προπληρωμένη κάρτα ισόποση με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

Η προπληρωμένη κάρτα πιστώνεται μηνιαίως εντός των πρώτων είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών κάθε μήνα. Η προπληρωμένη κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο ή τους συνδικαιούχους του λογαριασμού καταβολής του ΕΚΑΣ χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη κάρτα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: