17 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Το ΚΕΕΛΠΝΟ προσανατολίζεται στη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Κέντρου με αφορμή τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών που είχαν συλληφθεί το 2012 με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS.

Σε κατάληψη του κτιρίου «Γκίνη» στο Πολυτεχνείο προχώρησε πριν από λίγο ομάδα αντιεξουσιαστών. Προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για την κατάληψη, εν όψει της πορείας στην αμερικανική πρεσβεία το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνει ομιλία στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων αφιερωμένης στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Απρεπή» χαρακτήρισε τη δήλωση Σόιμπλε, αναφορικά με το χρέος, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο» καθώς, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απευθυνόταν ευθέως στον Μπάρακ Ομπάμα.

Συνεχίζονται από αύριο, Παρασκευή, και την ερχόμενη εβδομάδα οι στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό. Ειδικά στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, οι στάσεις εργασίας θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Κόσμος:Ακυρώθηκε η επίσκεψη δύο ευρωβουλευτών στην Τουρκία, λόγω διαφωνιας με την Άγκυρα για την ατζέντα των επαφών. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπήρξε αιχμηρός στη δήλωσή του, σημειώνοντας ότι «θέλουμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά δεν δεχόμαστε τη λογική της υπόδειξης ποιος μιλά με ποιον».

Κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών σε περίπτωση που χάσει στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση απέκλεισε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Καθώς η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει να επικρατεί το «όχι» και ο ιταλός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα.

Νέα έρευνα για τις κομματικές προτιμήσεις των μεταναστών στη Γερμανία δείχνει ότι σχεδόν το 70% συμπαθεί τους Σοσιαλδημοκράτες. Μόλις το 6% της πολυπληθέστατης ομάδας τούρκων μεταναστών επιλέγει τα χριστιανικά κόμματα. Τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες ψηφοφόρων.

Με βαριά ατζέντα οι επαφές Μέρκελ-Ομπάμα. Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος καλείται να δώσει πρώτα σημεία γραφής για τον διάδοχό του και να διασκεδάσει φόβους. Βαρυσήμαντο άρθρο των δύο ηγετών στη Wirtschaftswoche. Στις 16:15 (ώρα Ελλάδας) ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης Ομπάμα στο Βερολίνο.

Πάντα με την ίδια κατηγορία, τους φερόμενους δεσμούς με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδισταν (PKK), και στο γνωστό μότο της πάταξης της τρομοκρατίας, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν έναν ακόμη δήμαρχο στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ακριβώς έκαναν στις αρχές Νοεμβρίου στο Ντιγιάρμπακιρ. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του δημάρχου της πόλης Βαν, του Μπεκίρ Καγιά.

Οικονομία:Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δέκα ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι μια θέση την οποία υποστηρίζει το Ταμείο, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.

Την ακύρωση των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος, μέτρο που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές ως ισοδύναμο της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ, επιχειρεί η διοίκηση της ΔΕΗ που προσέφυγε κατά του σχετικού νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κόκκινη κάρτα για τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών σε τέσσερις περιοχές της χώρας, με άμεσες επιπτώσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έβγαλε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η απόφαση των δικαστών δεν φέρνει ανατροπές στα δημοσιονομικά δεδομένα.

Υπέρ δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης περισσότερο στην ανάπτυξη τάχθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εν όψει της διαδικασίας αξιολόγησης της δημοσιονομικής θέσης της ευρωζώνης και των προϋπολογισμών των κρατών-μελών. 

Μιλώντας για «εξαιρετικά σημαντική στιγμή» για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η Κομισιόν τόνισε πως λειτουργεί «σαν ένα είδος "υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης"». Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε ένα παγκόσμιας σημασίας γεγονός, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας πως «έχουμε πολλές πιθανότητες να έχουμε θετικές ειδήσεις για το χρέος πριν το τέλος του χρόνου».

Αθλητισμός:Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία εταιρείας του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, στην Κύπρο. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έκρηξη, προκλήθηκαν ζημιές στη γυάλινη είσοδο και στον προθάλαμο της εισόδου του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία. Από τις προκαταρκτικές εξετάσεις διαπιστώθηκε, ότι η έκρηξη οφειλόταν στην πυροδότηση αυτοσχέδιας βόμβας εκρηκτικής ύλης υψηλής ισχύος.

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια πέθανε ο Φέρεντς Πούσκας. Ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης», γεννημένος 1 Απριλίου 1927, κυριάρχησε στη δεκαετία του '50 και του '60 και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία . Ήταν 79 ετών και ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στη Βουδαπέστη.

Ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν κατάφερε να αποφύγει την πρόκληση, αποκαλύπτοντας τον καλύτερο συμπαίκτη που είχε έως τώρα στην διάρκεια της καριέρα του, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της ημερήσιας εφημερίδας «Mundo Deportivo».

Ο πρόεδρος της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και επιτετραμένος της FIFA για την ελληνική ομοσπονδία, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι βρήκε τα πρόσωπα, που θα αποτελέσουν τη νέα κεντρική επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΟ, αλλά ανακοίνωσε και την αναβολή του πρωταθλήματος της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας και των υπόλοιπων πρωταθλημάτων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: