04 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Το ποδήλατο ούτως ή άλλως κάνει καλό, στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη μας. Όταν όμως μία ποδηλατοδρομία διοργανώνεται για την στήριξη παιδιών το όφελος είναι πολλαπλό. Αυτό τον καλό σκοπό έχει η «Ποδηλατοδρομία Αγάπης» που διοργανώνεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τον BHMA FM και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου στις 11 το πρωί.

Τη διαφοροποίησή του από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ψηφίσει τις τροπολογίες για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στα Άνω Πατήσια τα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), που αποτελεί παράρτημα του υπουργείου Εργασίας.

Τουλάχιστον τρεις μεγάλες ελληνικές πόλεις, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τον Βόλο, θα γέμιζαν οι Ελληνες που πάσχουν από κατάθλιψη. Οι ειδικοί μιλούν για ανησυχητική αύξηση των περιστατικών, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και τις πληγές που ανοίγει.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον «διακοσμητικό ρόλο», στον οποίον έχουν περιοριστεί εκφράζουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) Νίκος Θεοτοκάς και οι πρόεδροι των τριών συμβουλίων που απαρτίζουν το ΕΣΥΠ, Δημήτρης Χασάπης (Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Βασίλης Καρδάσης (Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και Δημοσθένης Σταμάτης (Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Κόσμος:Σε ισχύ τέθηκε από το πρωί της Παρασκευής η νέα «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι, την οποία κήρυξε η Ρωσία στέλνοντας τελεσίγραφο στους αντάρτες πως είναι η τελευταία τους ευκαιρία να αποχωρήσουν με ασφάλεια. Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» επί της ουσίας δεν υπάρχουν απαντούν από την πλευρά τους ότι οι αντάρτες και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πολιορκία της πόλης τους έως το τέλος.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννέα βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP λίγο πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής, επικαλούμενες την άρνησή τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα». «Σύννομη η επιχείρηση» επιμένει η κυβέρνηση, πολιτική επιχείρηση εξόντωσης καταγγέλλει το HDP. Λίγες ώρες μετά, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ με στόχο, όπως όλα δείχνουν, την αστυνομία.

Την «εξαιρετική της ανησυχία» για τις συλλήψεις της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP στην Τουρκία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της ύπατης εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Οι συλλήψεις δοκιμάζουν την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στον «δύσκολο σύμμαχο» στα ανατολικά, και μάλιστα στη δύσκολη συγκυρία με τη συμφωνία για το προσφυγικό -η Άγκυρα έχει επαναφέρει τις απειλές για άμεση αναστολή της.

H απόφαση των δικαστών ότι για το Brexit απαιτείται εμπλοκή και του Κοινοβουλίου αλλάζει τα σχέδια της πρωθυπουργού, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται ήδη αν θα μπορούσαν Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων να αλλάξουν συνολικά την εικόνα και να κρατήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

Η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση απομάκρυνσης περίπου 3.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν καταφύγει σε σκηνές στο βορειοανατολικό Παρίσι, κάτω από τις γραμμές του μετρό μεταξύ Στάλινγκραντ και Ζορές. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση που ξεκίνησε τα ξημερώματα διεξάγεται σε ήρεμο κλίμα.

Οικονομία:Στη σκιά της εμπλοκής που υπήρξε με την επιλογή της ηγεσίας της ΕΤΕ, η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανακοινώνει την παραίτηση της Λούκας Κατσέλη, καθώς και την επιλογή Θωμόπουλου ως μη εκτελεστικού μέλους. Ανακοινώνει, τέλος, ότι η ανασυγκρότηση του ΔΣ ολοκληρώνεται προσεχώς.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 578,45 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,04%. Αναδιάρθρωση του τοπίου προνοιακών επιδομάτων φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με το αν θα προστατευτούν μόνο τα επιδόματα των ιδιαίτερα χαμηλών εισοδημάτων ή αν θα απλωθεί δίχτυ προστασίας και για επιδόματα που χορηγούνται στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Τριήμερη αναβολή στη συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας που εξέλεξε για πρόεδρο τον Π.Θωμόπουλο ζήτησε το ΤΧΣ όπως έχει δικαίωμα από το νόμο.

Η ΕΕ έχει ανάγκη από σαφήνεια ως προς τις προθέσεις της Βρετανίας για την έξοδο από την Ένωση προς το τελος Μαρτίου του επομένου έτους, για να αποφευθεί ένα χάος στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το 2019, προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Γκ. Κρίχμπαουμ. Την ίδια στιγμή οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η Μέι ίσως αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά.

Αθλητισμός:Περιμένοντας τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία θα υποβληθεί σήμερα, o Mάρκους Μπεργκ θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολος για να παίξει στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό. Στην 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA, εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά με τον κίνδυνο της υποχώρησης να μεγαλώνει, αφού κατάφερε να προσθέσει μόνο τους βαθμούς (0.200) από την ισοπαλία (1-1) του Ολυμπιακού με την Αστάνα στο Καζακστάν. 

Η νίκη επί της ΑΕΚ στο 94’ την περασμένη Κυριακή, ήταν ένα καλό… πέπλο για να κρυφτεί η πικρή αλήθεια για τον ΠΑΟΚ: Ότι δεν αποδίδει! Η Καραμπάγκ έφυγε με το «διπλό» από την Τούμπα και αυτή ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εκτός έδρας νίκη στην Ιστορία της! Και φυσικά ο «Δικέφαλος» με το αναποτελεσματικό ποδόσφαιρο που παίζει εδώ και περίπου 3 μήνες (εάν προστεθούν τα προκριματικά του Champions League) δεν θα μπορούσε να δικαιωθεί ακόμα και αν σε κάθε ένα από αυτά τα ματς έχει την υπεροχή και το… ανούσιο «πάσινγκ γκέιμ».

Μια... θετική ισοπαλία για τον Ολυμπιακό και δύο εκτός προγράμματος ήττες για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ περιελάμβανε η 4η αγωνιστική του Europa League για τις ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες για νίκη μέσα στο Καζακστάν (Ολυμπιακός - Αστάνα 1-1) προκειμένου να «κλειδώσει» την πρόκριση, όμως θα μπορούσε ακόμα και να χάσει από την Αστάνα.

Τραγική εμφάνιση και ήττα για τον Παναθηναϊκό από τη Σταντάρ Λιέγης (Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης 0-3), με «απώλεια» και του Μπεργκ που χτύπησε και είναι αμφίβολος για το Καραϊσκάκη. Αλλη μια ανούσια υπεροχή του ΠΑΟΚ που τον οδήγησε σε ντροπιαστική εντός έδρας ήττα (ΠΑΟΚ - Καραμπάγκ 0-1) από το... μεγαθήριο της Καραμπάγκ.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: