18 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για άλλη μια φορά η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο. Σπασμένα μάρμαρα στα πεζοδρόμια, σπασμένες τζαμαρίες από καταστήματα, κατεστραμμένα φανάρια και τηλεφωνικοί θάλαμοι συνθέτουν την εικόνα της περιοχής, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν γίνει και μέσα στο Πολυτεχνείο. 

Συνεργεία καθαρισμού του δήμου της Αθήνας βγήκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους στην περιοχή των Εξαρχείων και στο Πολυτεχνείο. Στον εισαγγελέα οδηγούνται το απόγευμα οι 13 συλληφθέντες. Σοβαρά επεισόδια, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου. 

Μολότοφ έπεσαν μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας. Λεωφορεία-φαντάσματα, που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιές είτε έχουν διαλυθεί για ανταλλακτικά είτε παραμένουν σε αχρησία εδώ και πάρα πολύ καιρό, επιχειρεί να παραλάβει επισήμως από τον ιδιώτη προμηθευτή η διοίκηση της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ). 

Συνεχίζονται την Παρασκευή, όλη την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό. Συγκρούσεις έγιναν στο Βόλο μεταξύ διαδηλωτών-αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων, που έχουν ενισχυθεί και με δυνάμεις από την Καρδίτσα.

Κόσμος:Άτυπη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ και των κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης. Επί τάπητος, η κατάσταση στη Συρία, το Ουκρανικό, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις με την εκλογή Τραμπ.

Σαρκοζί και Ζιπέ θεωρούνται οι επικρατέστεροι για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς στη Γαλλία και στη διάρκεια της τηλεμαχίας τους ξεκαθάρισαν ο μεν Σαρκοζί ότι η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ. Εξίσου κατηγορηματικοί και στο θέμα της Συρίας: Ο Άσαντ δεν μπορεί να είναι στο κάδρο της όποιας επόμενης ημέρας.

Τέλος μπήκε στο σίριαλ της ταφής του επί 20 χρόνια προέδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος. Ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή, αναπαύεται πλέον στο κοιμητήριο των Ηρώων. Η ταριχευμένη σορός του μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα για την αποφυγή επεισοδίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας στον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του γραφείου του νέου προέδρου. Ο Φλιν διατηρεί ειδική σχέση με την Τουρκία του Ερντογάν.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε βεβαιότητα ότι θα χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Οικονομία: Μήνυμα στη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσω συνέντευξής του στη Wall Street Journal, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της χώρας.

Αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία για απομείωση χρέους έναντι συγκεκριμένων μέτρων που θα κατατεθούν σε 12 νομοσχέδια, επιδιώκει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να περάσουν το ταχύτερο από τη Βουλή και θα οδηγούν σε λιγότερο χρέος κατά 65 δισ. ευρώ, κι όχι κατά 40 δισ. ευρώ, που ήταν το αρχικό σχέδιο.

Δώδεκα μέρες πριν εκπνεύσει η δεύτερη παράταση της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων για τον ΔΕΣΦΑ, οι πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις μιλούν ξανά για αδιέξοδο. Όπως φαίνεται, οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των υποψήφιων αγοραστών παραμένουν αγεφύρωτες.

Καθοριστικό για τη διαπραγμάτευση και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι το ερχόμενο  Σαββατοκύριακο. Οικονομικό επιτελείο και τρόικα θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας, ή αλλιώς Staff Level Agreement που θα παρουσιαστεί στο EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου προκειμένου να πάρει έγκριση για την τελική κατάθεσή του στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αρχίζει να αποσύρει τα μέτρα λιτότητας τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται σταδιακά, έπειτα από μια μεγάλη δοκιμασία τριών χρόνων ύφεσης. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει σε άλλες περικοπές, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει το έλλειμμα.

Αθλητισμός:Ο Σταύρος Τριτσώνης είναι από σήμερα και με τη «βούλα» ο αντικαταστάτης του Γιώργου Μπίκα στη θέση του προεδρεύοντος στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, σύμφωνα με την απόφαση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής ΕΠΟ που συνεδρίασε απόψε με πλήρη σύνθεση. 

Δεύτερο μέλος της ΚΕΔ είναι ο πρώην διεθνής διαιτητής Μανώλης Κουκουλάκης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη και συνεργάτες της Επιτροπής θα ανακοινωθούν αύριο. Τα εθνικά πρωταθλήματα επαναρχίζουν από τις 22 Νοεμβρίου, ενώ επικυρώθηκαν, ύστερα από συνεννόηση και έγκριση από τις FIFA - UEFA, οι νέες διατάξεις που τροποποιούν άρθρα του υφιστάμενου κανονισμού διαιτησίας της ΕΠΟ.

Ανακοίνωση για το νέο «χτύπημα» στα γραφεία της εταιρείας του Κωστάκη Κουτσοκούμνη εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην οποία αναρωτιέται για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε την ώρα που υπάρχουν εκβιασμοί, εμπρησμοί, βόμβες, ξυλοδαρμοί και απειλές. Καλεί δε την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη να προχωρήσουν σε οριστική κάθαρση του ποδοσφαίρου.

Ο Καρίμ Μπενζεμά επανήλθε στις προπονήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μπορεί να υπολογίζει πλέον στις υπηρεσίες του ενόψει του σαββατιάτικου ντέρμπι πρωταθλήματος με την Ατλέτικο στο «Βιθέντε Καλντερόν».

Ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στα γραφεία εταιρείας του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), Κωστάκη Κουτσοκούμνη, που είναι και υπεύθυνος της FIFA για την Ελλάδα, εξέδωσε η ΚΟΠ. 

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΠ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες πλήττουν το σύνολο της οικογένειας του ποδοσφαίρου, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι προσπάθειες για εξυγίανση του ποδοσφαίρου μας είναι συνεχείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: