09 Νοεμβρίου, 2016

ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΣΥΡΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

 

Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία διευρύνεται διαρκώς, γεγονός που ανάγκασε τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να επιστήσει την προσοχή για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Με επιστολή του στο Σ.Α. με αφορμή τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που παρακολουθεί την κατάσταση και στη Συρία, ο Μπαν Κι Μουν προειδοποιεί ότι η χρήση τους «είναι ένα ταμπού που όλο και αποδυναμώνεται» στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνει ότι είναι βαθιά ανήσυχος διότι η χρήση των χημικών όπλων «θα μπορούσε να καταστεί κανόνας σε κάθε σύγκρουση, τωρινή ή μελλοντική». «Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων να δώσουν εξηγήσεις γι' αυτό», τονίζει.

Και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση της Συρίας όσο και τον OPCW να συνεργαστούν «ώστε να συμπληρωθούν τα κενά, να επιλυθούν τυχόν αμφισβητήσεις και διαφορές. Ο OPCW έχει καταγράψει μόνο για την περίοδο 23 Σεπτεμβρίου-22 Οκτωβρίου τουλάχιστον τέσσερις καταγγελίες για επιθέσεις με χημικά όπλα, τις οποίες ερευνά, καθώς και μία επίθεση στο Χαλέπι στις 2 Αυγούστου, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της Συρίας η τελευταία.

Τα επεισόδια που ερευνώνται αφορούν τις περιοχές Σαρακίμπ, στην επαρχία Ιντλίμπ, το Χαλέπι, την Ζουμπντίγια και την Αλ Σουκάρι. Όπως τονίζει στην έκθεση του οργανισμού OPCW ο γενικός διευθυντής του, Αχμέντ Ουζουμκού, «η ένταση της εν εξελίξει σύγκρουσης στο Χαλέπι συνιστά μεγάλη πρόκληση» για το έργο του οργανισμού.

Ο OPCW έχει αποστείλει στη Συρία έναν αξιωματούχο ώστε να διαπιστώσει αν έχουν υπάρξει πράγματι επιθέσεις με χημικά - μεταξύ των οποίων και αέριο χλωρίου- στη Συρία, αλλά δεν μπορεί να καθορίσει ποιος ευθύνεται γι' αυτές.

Ωστόσο, το σώμα που έχει συστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τις επιθέσεις με χημικά το 2014, ο Κοινός Μηχανισμός Ερευνών (JIM), έχει καταλήξει ότι η κυβέρνηση της Συρίας ευθύνεται για τρεις από αυτές, ενώ για μία ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος.

Εννέα νεκροί από αεροεπιδρομή
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επτά παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες σκοτώθηκαν σε επιδρομή,  που πραγματοποιήθηκε «κατά πάσαν πιθανότητα» από ρωσικά αεροπλάνα.

Όπως αναφέρεται η επιδρομή έγινε εναντίον της ελεγχόμενης από τους αντάρτες τοποθεσίας Χάν Σέιχουν, στη βορειοδυτική Συρία. Με βάση τον τύπο των αεροσκαφών και των πυρομαχικών, το Παρατηρητήριο εκτιμά πως το πλήγμα πραγματοποιήθηκε «κατά πάσαν πιθανότητα» από ρωσικά αεροπλάνα και είχε στόχο τις δυνάμεις των ανταρτών στο Χαν Σέιχουν, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε: «Ο πύραυλος έπεσε σ' έναν δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, τρία από τα οποία ανήκαν στην ίδια οικογένεια και επισκέπτονταν τον παππού τους».

Τα θύματα είναι τέσσερα κορίτσια και τρία αγόρια.Η επαρχία του Ιντλίμπ είναι σχεδόν ολόκληρη στα χέρια του Στρατού της Κατάκτησης, ενός συνασπισμού στον οποίο μετέχουν ισλαμιστές και τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων η οργάνωση Φάτεχ αλ-Σαμ, που συνδεόταν παλαιότερα με την αλ-Κάιντα.

Αρχίζουν πάλι βομβαρδισμοί
Η Ρωσία, που με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση στο Ιντλίμπ, ανακοίνωσε πως ξεκινούν ξανά οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται πηγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία προετοιμάζεται για την επανέναρξη «μέσα στις επόμενες ώρες» των αεροπορικών επιδρομών εναντίον περιοχών γύρω από το Χαλέπι στη Συρία.

Ήδη το Κρεμλίνο έχει τονίσει από τη Δευτέρα ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα διατηρήσει ένα μορατόριουμ στις επιδρομές στη συριακή πόλη εκτός και αν οι αντάρτες εξαπολύσουν επίθεση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: