09 Νοεμβρίου, 2016

ΕΝΩΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ

 

Η επιλογή του Άη Στράτη για να γιορτάσουν μαζί ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης της Εκκλησίας μας την επέτειο του «ΟΧΙ» ήταν ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας προς τους έξω, για τα δεινά που επτά χρόνια τώρα τραβάει ο ελληνικός λαός, αλλά και αντίστασης προς τους γείτονές μας, που αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία. Ένα μήνυμα προς όποιον μας επιβουλεύεται.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στο μαρτυρικό νησί, που έγραψε Ιστορία στα πέτρινα χρόνια της πατρίδας μας, είχε έναν ισχυρό συμβολισμό ομοψυχίας, που την έχει ανάγκη η Ελλάδα στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Καθώς για άλλη μια φορά είναι στο στόχαστρο, όπως τότε, το Σαράντα. Δεν ήταν μια απλή, τυπική συνεύρεση που επιβάλλει το πρωτόκολλο στην καθιερωμένη εθνική γιορτή. 

Ήταν μια κίνηση με την οποία Πολιτεία και Εκκλησία πρόβαλαν αυτά που ενώνουν τον ελληνικό λαό και άφησαν στην άκρη όλα εκείνα που είχαν διχάσει την πατρίδα, με πάρα πολλούς συνανθρώπους μας να έχουν βασανιστεί για τις ιδέες τους.

Και από το βήμα του Άη Στράτη, που εκπροσωπεί την αποφασιστικότητα λαού και ηγεσίας, ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός προς τον Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται ελληνικά νησιά και Θεσσαλονίκες:
 
«Εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μπορεί να έχουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να μη διαπραγματευτούμε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να μη διαπραγματευτούμε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Από τον Έβρο ως το Καστελλόριζο. Και από τη Γαύδο ως τους Οθωνούς. Θα πρότεινα, λοιπόν, κυρίως στους γείτονές μας, αν θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, να την ξαναγράψουμε μαζί θετικά.

Να σπεύσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Και να μην αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Χέρι χέρι…Θέλησε, όμως, ο πρωθυπουργός να στείλει και ένα μήνυμα για το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας. Είπε συγκεκριμένα:«Με την ευκαιρία αυτή­ς της επίσκεψης με τον ισχυρό συμβολισμό, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, θέλω να αναφερθώ και σε κάτι ακόμη που έχει, πιστεύω, μεγάλη σημασία. 

Στο γεγονός ότι ο πυρήνας των ιδεών του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας, που αποτελούν, άλλωστε, και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας του λαού μας, με τις ιδέες όσων αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση, με τις ιδέες της Αριστεράς, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Ποιο είναι αυτό; 

Είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η αγάπη προς τον άνθρωπο, θα έλεγα γενικότερα. Εσείς, Μακαριώτατε, το λέτε αυτό λέγοντας “αγαπάτε αλλήλους”. Εμείς καμιά φορά το λέμε λέγοντας “αλληλεγγύη για όλους”. Και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους. 

Θα ήθελα, λοιπόν, να επισημάνω ότι αυτό το κοινό σημείο αναφοράς είναι και κοινό σημείο αναφοράς των αξιών του λαού μας. Η αξία της αγάπης και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, και ιδιαίτερα σε αυτόν που έχει ανάγκη, είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή του ελληνικού λαού».

Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος στη 40λεπτη τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν.Σαράντα λεπτά κράτησε η κλειστή συνάντηση που είχαν λίγο πριν αναχωρήσουν από τον Άη Στράτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κύριος λόγος της συνάντησης ήταν η ανησυχία του Αρχιεπισκόπου για τις προοπτικές σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους και οι προσδοκίες από την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Αρχιεπίσκοπο τις επαφές και τις συζητήσεις που έχουν γίνει για μια βραχυπρόθεσμη, σε πρώτη φάση, ρύθμιση του χρέους, αν και η άλλη πλευρά δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου δεν θα προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση οι δανειστές.

Ως προς τη μεγάλης σημασίας επίσκεψη του Ομπάμα, η ατζέντα περιλαμβάνει τα εθνικά μας θέματα, με πρώτο το Κυπριακό, το Προσφυγικό αλλά και το ζήτημα του χρέους, με δεδομένη την πίεση του ΔΝΤ, που επιμένει ότι το χρέος θα πρέπει να γίνει βιώσιμο, διαφορετικά δεν θα παραμείνει στο πρόγραμμα, κάτι με το οποίο είναι αντίθετοι οι Ευρωπαίοι.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να μάθει ποια είναι η κατάσταση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και τα περί Θεσσαλονίκης, Θράκης και ελληνικών νησιών του Αιγαίου που κάποτε ήταν δικά τους.

Να τηρηθεί η συμφωνία για τα Θρησκευτικά Ως προς το θέμα των Θρησκευτικών, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την πάγια θέση του για τήρηση της συμφωνίας που προέκυψε στη συνάντηση στο Μαξίμου.

Και κάθε άλλο παρά ζήτησε την απομάκρυνση του Φίλη από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρότι είναι δύσκολη η συνεργασία και η συνεννόηση μαζί του για τα προβλήματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία. Επέμεινε, όμως, ότι ο υπουργός θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr  




Δεν υπάρχουν σχόλια: