07 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο νέος υπουργός τόνισε ότι η πολιτική του θα ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση ώστε να αποτελέσει «έναν γνήσιο, λαϊκό, αυτόνομο συμμετοχικό θεσμό», ενώ σε ό,τι αφορά στα Σώματα Ασφαλείας υπογράμμισε την ανάγκη για πάντρεμα ασφάλειας και δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα πραγματοποιούνται οι τελετές παράδοσης - παραλαβής χαρτοφυλακίων, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Παιδείας, λόγω της απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη.

Περισσότεροι από 12.000 είναι πλέον οι εγκλωβισμένοι στο βόρειο Αιγαίο πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Σε Λέσβο και Χίο οι αφίξεις συνεχίστηκαν κατά το τελευταίο 48ωρο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και όχι κατάληψη πραγματοποιούν τελικά το πρωί της Δευτέρας οι γονείς στο 6ο δημοτικό σχολείο Λαμίας. Η κινητοποίηση στρέφεται κατά της φοίτησης παιδιών προσφύγων τις απογευματινές ώρες στο σχολείο.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς που διαμαρτύρονται κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι. Μαθητικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στα Προπύλαια. Την κινητοποίηση των μαθητών στηρίζει η ΟΛΜΕ και στο πλαίσιο αυτό έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 ώς τις 14:00.

Κόσμος:Έρευνα έπειτα από καταγγελία για «υποκίνηση μίσους» εναντίον του ιδιοκτήτη του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επειδή ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης δεν συνεργάζεται για την εξάλειψη των ρατσιστικών σχολίων που αναρτώνται σε αυτόν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά η γερμανική Δικαιοσύνη.

Σε μία πολύ σοβαρή πολιτική κρίση βυθίζεται το Χονγκ Κονγκ μετά την πλέον αμφιλεγόμενη παρέμβαση της Κίνας να αποκλείσει δύο βουλευτές του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας να αναλάβουν καθήκοντα. Αμφότεροι οι βουλευτές, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να δηλώσουν πίστη στο Πεκίνο κατά την ορκωμοσία τους, αποκλείονται διά νέου νόμου από το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ.

Κύμα κακοκαιρίας έπληξε την περιφέρεια της Ρώμης, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και τμήματα της πρωτεύουσας να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της ισχυρής βροχής ενώ ανεμοστρόβιλος στο Λάτσιο προκάλεσε αρκετές ζημιές. Παράλληλα, στην Τοσκάνη ο Άρνο «φουσκώνει» και η άνοδος την στάθμης του προκαλεί ανησυχία στη Φλωρεντία. Βίντεο.

Έστω και οριακά, ο υποψήφιος που στήριξε η Αντιπολίτευση για την προεδρία της Βουλγαρίας κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την υποψήφια που στήριξε ο πρωθυπουργός Στόικο Μπορίσοφ.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα επανεξελέγη πρόεδρος στη Νικαράγουα με ποσοστό της τάξης του 71%, ωστόσο, στις εκλογές δεν συμμετείχε -επειδή αποκλείστηκε- η Αντιπολίτευση, ενώ η συμμετοχή δεν φαίνεται να ξεπέρασε το 30%. Ο ίδιος ο Ορτέγκα, αλλά και η σύζυγός του -αντιπρόεδρος πλέον- δήλωσαν ικανοποιημένοι.

Οικονομία:Το στίγμα του έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παραλαβής του κρίσιμου χαρτοφυλακίου. Όπως τόνισε, στόχος του είναι η «προσέλκυση επενδύσεων, πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε λάθος παλαιότερες τοποθετήσεις του υπέρ του διπλού νομίσματος και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα με αυτήν την κυβέρνηση.Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα τα Ταμείο, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεχτούν την απαίτησή του να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018, αναφέρει η FAZ.

Στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι αναμένεται να κριθεί η έκβαση της διοικητικής κρίσης που επικρέμαται στην Εθνική Τράπεζα.

Την επιβολή προστίμων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ και σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόστιμο στην περίπτωση που εντοπιστούν από το φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Μοντέλο Ισλανδίας προτείνουν οι τραπεζίτες για με σκοπό να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και να μην κινδυνεύσουν χιλιάδες σπίτια με πλειστηριασμό. Η λύση προβλέπει διαγραφή μέρους του στεγαστικού δανείου υπό προϋποθέσεις.

Αθλητισμός: Μία ημέρα πριν από τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, ο προπονητής τη Σεβίλης, Χόρχε Σαμπάολι, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι « θα έπρεπε να υπήρχαν δύο χρυσές μπάλες, μία για τον Μέσι και μία για όλους τους άλλους».

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, με την εμφάνιση και το γκολ που πέτυχε στη νίκη (1-2) απέναντι στην Σεβίλλη, φρόντισε να επιβεβαιώσει τον συμπατριώτη του προπονητή. Η βαριά ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη σε συνδυασμό με την απογοητευτική εμφάνιση του Παναθηναϊκού έχουν φέρει τους «πράσινους» σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» έκαναν μάλιστα γνωστή τη θέση τους επισκεπτόμενοι τις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής είναι ο προπονητής της ομάδας, Αντρέα Στραματσόνι. Ημέρα των φιλοξενούμενων η Κυριακή στο Campionato, αφού από στις πέντε αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί ως τώρα οι τέσσερις έληξαν με «διπλό» και η άλλη ισόπαλη!

Η Γιουβέντους πέρασε δύσκολα από τη Βερόνα, όπως και η Μίλαν από το Παλέρμο, ενώ η εκπληκτική Αταλάντα έκανε «παρέλαση» στην έδρα της Σασουόλο. Η Ίντερ νίκησε δύσκολα την ουραγό Κροτόνε με 3-0 αλλά σημειώνοντας και τα τρια γκολ στο τελευταίο εξάλεπτο της αναμέτρησης. 

Την ίδια στιγμή, η προσεχής αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Europa League, Φιορεντίνα, «πέταξε» βαθμούς και μάλιστα στην έδρα της, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Σαμπντόρια. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ισοφαρίσει τη Σεβίλη πριν το ημίχρονο (Μέσι 43΄) και να πάρει τη νίκη με γκολ του Σουάρες στο 61΄. 

Ενα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα για τη «Μπάρτσα» που παραμένει σε απόσταση «βολής» από την πρωτοπόρο Ρεάλ η οποία στην επόμενη αγωνιστική έχει το μεγάλο ντέρμπι της Μαδρίτης με την Ατλέτικο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: