14 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που συγκάλεσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Μαζί με αριστερίστικες οργανώσεις και τον Ρουβίκωνα που θέλει «να χαλάσει τη γιορτή» για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τρίτης κατά της «προκλητικής παρουσίας» του «επικεφαλής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού» Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει φυλάκιση και αυστηρά πρόστιμα σε όσους κάνουν διάκριση λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, ασθένειας, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ. Επιπρόσθετα προβλέπει την πλήρη εξομοίωση του Συμφώνου Συμβίωσης με τον γάμο.

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ εξήγγειλαν τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, ξεκινώντας από την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου. Οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν στις 18, 21, 23 και 25 Νοεμβρίου.

Στην Αθήνα θα μεταβεί την Τρίτη ή την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κύπρου Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για το Κυπριακό. Αποκαλύψεις Ακιντζί για όσα συμφωνήθηκαν.

Κόσμος:Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας είχε ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Από το γραφείο του νέου αμερικανού προέδρου ανακοινώθηκε ότι «καλλιεργήθηκε μια ξεκάθαρη αίσθηση αμοιβαίου σεβασμού».

Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον Ρέινς Πρίμπους, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, επικεφαλής της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού τοποθετείται κορυφαίο συντηρητικό στέλεχος των ΜΜΕ. 

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα. Οι ζημιές, πάντως, είναι τεράστιες και το κόστος τους -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια.

Νέο ρήγμα καταγράφεται στους κόλπους της ΕΕ, αυτή τη φορά για το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Το ζήτημα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28», από την οποία αποφάσισαν να απουσιάσουν η Βρετανία και η Γαλλία.

Διαδηλωτές ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες βγαίνουν για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ στους δρόμους υπό το σύνθημα «Not my President!» μετά τη νίκη-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες των προεδρικών εκλογών. Πορείες έχουν προγραμματιστεί σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια το απόγευμα της Κυριακής τοπική ώρα, ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας.

Οικονομία:Τη χαριστική βολή στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας αναμένεται να δώσουν -αν γίνουν αποδεκτές- οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις) την ίδια ώρα που οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και πλέον οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι με ευέλικτες και υποαμειβόμενες μορφές απασχόλησης.

Το «αγκάθι» της ΔΕΗ βρίσκει και πάλι μπροστά του το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι δανειστές ζητούν χρονοδιάγραμμα και ονόματα νέων ιδιωτικοποιήσεων που θα γίνουν εντός του 2017. Ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκεται το θέμα της ενέργειας: 17% της ΔΕΗ και 65% της ΔΕΣΦΑ.

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και από αύριο, Τρίτη, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση του Μνημονίου. Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι σκληρές, με «αντάλλαγμα» να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και να προωθηθεί η λύση στο ζήτημα του χρέους.

Για το άμεσο ξεμπλοκάρισμα του νομοσχεδίου με τα κίνητρα για τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος, που θα συνδεθεί και με το χτίσιμο του αφορολόγητου, ενημέρωσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Μια οικονομία που περνά σε εποχή ανάκαμψης δεν μπορεί να έχει συστατικό της στοιχείο συνταγές που εντείνουν την ύφεση, διαμηνύει η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου συμπυκνώνοντας τη γραμμή που θα ακολουθήσει στη σκληρή - όπως την χαρακτηρίζει - διαπραγμάτευση που ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα. Για τις επιθέσεις που δέχτηκε με αφορμή το νεαρό της ηλικίας της απαντά: «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ηλικία ως φετίχ...».

Αθλητισμός:Ιδιαίτερα εκνευρισμένοι παρέμειναν οι Βόσνιοι και μετά τη λήξη του 1-1 με την Εθνική Ελλάδας για τα προκριματικά του Mουντιάλ. Η πρώτη παρουσία του Γιώργου Βασιλειάδη σε αγώνα της Εθνικής με την ιδιότητα του υφυπουργού Αθλητισμού αποδείχθηκε «γούρικη», αφού η ελληνική ομάδα κατόρθωσε να πάρει «χρυσό» βαθμό από τη Βοσνία, ενάντια στη ροή του αγώνα.

Την ευκαιρία να συναντήσει κάποιους από τους (πρώην πια) ποδοσφαιριστές που έγραψαν την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της Εθνικής ομάδας είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Πρώτη νίκη για την Κύπρο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, καθώς επικράτησε με 3-1 του Γιβραλτάρ, σε αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική του 8ου ομίλου, όπου μετέχει και η Εθνική Ελλάδας.

Για τον ίδιο όμιλο, το Βέλγιο διέλυσε με 8-1 την Εσθονία. Η Ολλανδία επικράτησε εύκολα εκτός έδρας του Λουξεμβούργο με 3-1 και "έπιασε" την Σουηδία στην 2η θέση του 1ου ομίλου. Στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου η Βουλγαρία νίκησε με 1-0 την Λευκορωσία.

Στον 2ο όμιλο, η Ελβετία έκανε το "4 στα 4" επικρατώντας με 2-0 των Νήσων Φαρόε, η Ουγγαρία διέλυσε με 4-0 την Ανδόρα, ενώ η Πορτογαλία νίκησε εύκολα με 4-1 την Λετονία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: