16 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κατευθύνεται αυτή την ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Για λόγους ασφάλειας ο χώρος είναι κλειστός για το κοινό καθ' όλη τη διάρκειας της ημέρας.

Αμέσως μετά την ξενάγηση, περίπου στις 12:10 θα μεταβεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου. Kλειστοί είναι οι σταθμοί «Ακρόπολη» και «Φιξ» του Μετρό, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η λεωφόρος Συγγρού.

Το μήνυμα ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών, στέλνουν οι πρώτες νιφάδες του χιονιού που έπεσαν στα πολύ ορεινά του Πηλίου, καθώς και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη.

Συνεχίζει αδιάκοπα για έκτο μήνα τη στήριξη οικογενειών σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Αρχιεπισκοπής, «Αποστολή». Κλιμάκιο του Οργανισμού με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δήμτσα, ταξίδεψε, στη Λέσβο και στη Χίο και παρέδωσε περισσότερο από 7 τόνους τροφίμων προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε 413 οικογένειες.

H ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιτήδειοι με χρήση της μεθόδου «man in the middle», παρεμβαίνουν σε τμήματα της επικοινωνίας μεταξύ εμπόρων με επιχειρήσεις του εξωτερικού και τους πείθουν να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τις προσφωνήσεις-αντιφωνήσεις κατά το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής τραγούδησε στα ελληνικά και τα αγγλικά. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενθουσιάστηκε και έβγαλε μια σειρά αναμνηστικών φωτογραφιών.

Κόσμος: Ξανά στην άμυνα πέρασε την Τρίτη το βράδυ ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, που πρόσφατα είχε προκαλέσει με τις προσβλητικές δηλώσεις του για τους Κινέζους, τους ομοφυλόφιλους και τη Βαλονία. Αυτή τη φορά, αιτία στάθηκε δημοσίευση άρθρου που αναφέρει ότι ο ευρωπαίος επίτροπος χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός επιχειρηματία φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο για επίσημο ταξίδι του.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα κάνει ο Τύπος στη Γερμανία, επισημαίνοντας τις αναφορές του στη λιτότητα, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος. Δεδομένου ότι ο Ομπάμα μεταβαίνει στο Βερολίνο, οι Γερμανοί υπενθυμίζουν ότι το χρέος δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν το 2018.

Τελεσίγραφο να φύγουν από τη χώρα έστειλε σε τούρκους δασκάλους που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν το Πακιστάν ενόσω ετοιμάζεται να υποδεχτεί αργότερα την Τετάρτη τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακολουθώντας τις μεθόδους της τουρκικής κυβέρνησης, οι πακιστανικές Αρχές έδωσαν στους δασκάλους και τις οικογένειές τους διορία τριών ημερών για να τα μαζέψουν και να φύγουν.

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση της μίζας των 2 εκατ. δολαρίων που πήρε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, καθώς σύμφωνα με ΜΜΕ, στο θέμα εμπλέκονται και άλλοι αξιωματούχοι. Ιδιαίτερη αναφορά φαίνεται να γίνεται σε συμβούλους του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ.

Βέλη προς τη Γερμανία, αλλά και προς το Βέλγιο για την «ευνοϊκή» στάση που τηρούν απέναντι στο PKK εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως το Βέλγιο ότι αποτελεί σημαντικό κέντρο τόσο για τους υποστηρικτές του παράνομου PKK όσο και για τον τούρκο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Γκιουλέν, ο οποίος-επιμένει η Άγκυρα-υπήρξε ο ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος, τον Ιούλιο.

Οικονομία:Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης, την Τετάρτη, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 1,51%. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 583,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,00%. Την ελπίδα ότι η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη και οι συναντήσεις του σε Αθήνα και Βερολίνο, θα συμβάλουν θετικά στις εν εξελίξει συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Για τρίτη χρονιά το Startup Safary Athens «ανοίγει» τους χώρους της επιχειρηματικότητας σε όλη την Αθήνα και καλεί τα ανήσυχα πνεύματα στα events που έχει διοργανώσει από αυτή την Παρασκευή (18/11) έως την Κυριακή (20/11).

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και την ισχυρή αντίθεση στην αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στους εκπροσώπους των θεσμών. Την Τετάρτη η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του ΔΣ της, εξετάστηκαν στη συνάντηση του Ευκλ.Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών. Ο στόχος είναι να έχουν κλείσει όλα τα παραπάνω θέματα, βάσει των συμφωνηθέντων, μέχρι το τέλος του έτους.

Αθλητισμός:Η εφημερίδα «Sun» δημοσίευσε σήμερα, Τετάρτη, στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία του Γουέιν Ρούνεϊ πριν το παιχνίδι της Αγγλίας με τη Σκωτία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην οποία είναι ολοφάνερο ότι ο αρχηγός των «λιονταριών» ήταν σε κατάσταση μέθης.

Διαψεύδεται από το υφυπουργείο Αθλητισμού ότι ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε επίσημη ενημέρωση από τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη ή μέλος της ΠΔΕ της ΕΠΟ σχετικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης του πρωταθλήματος. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες για το αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, σε αυτή την φάση, είναι η ΠΔΕ και οι εποπτεύουσες αρχές της FIFA και της UEFA.

Επιτέλους νίκη για την Αργεντινή στα προκριματικά του Μουντιάλ. Η παρέα του Μέσι επικράτησε 3-0 της Κολομβίας και ανέβηκε στην 5η θέση, που δεν δίνει απ' ευθείας πρόκριση αλλά συμμετοχή στα μπαράζ. Αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στην ακραία πολλές φορές κριτική που δέχονται παρουσιάστηκαν οι παίκτες της εθνικής Αργεντινής. 

Μετά το 3-0 επί της Κολομβίας στα προκριματικά του Μουντιάλ, ο Λιονέλ Μέσι παρουσία και των 26 διεθνών συμπαικτών του ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναμιλήσει κανείς στους δημοσιογράφους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: