24 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Ένας 22χρονος έχει προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ανακρίνεται ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία 20χρονου σπουδαστή των ΤΕΙ τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 22χρονος φέρεται να είχε προσωπικές διαφορές με τον φοιτητή, ο οποίος εξαφανίστηκε από το σπίτι του στα Γλυκά Νερά στις 8 Μαΐου και τελικά εντοπίστηκε νεκρός, από διερχόμενο περιπατητή, έπειτα από έξι ημέρες, στην Πεντέλη, στη θέση Άγιος Πέτρος, μέσα σε θάμνους.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο νέος εκπρόσωπος τυπου της ΝΔ Β. Κικίλιας, τονίζοντας ότι «κάθε φορά που η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί, οι πολίτες τρέμουν. Είναι θέμα ανεπάρκειας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «το 85% της ελληνικής κοινωνίας λέει ότι οι κύριοι υφάρπαξαν την ψήφο μας και μας κορόιδεψαν. Γι' αυτό ο κ. Τσίπρας είναι απομονωμένος από την ελληνική κοινωνία».

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχει κηρύξει την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, η οποία απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει αυτή την ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Με προσωπικό ασφαλείας νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ.

Στη Νέα Δημοκρατία και τον δήμαρχο Χίου επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Είπε ότι ο Δήμος αντιστέκεται στην κατασκευή νέου καταυλισμού, ενώ για τη ΝΔ είπε ότι υποκινεί ενέργειες κατά των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων.

Σάρκα και οστά απέκτησε η Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, με βάση την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το όνομα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Για «διασπαστική κίνηση» μιλούν δικαστικοί.

Κόσμος:Δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ είχε η Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεγάλων εκλεκτόρων ωστόσο, τους οποίους κέρδισε ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος τού χάρισε τη νίκη. 

Το γεγονός αυτό, το ότι δηλαδή η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε προβάδισμα 1,5 ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς του Cook Political Report, δεν αλλάζει σε τίποτα το αποτέλεσμα των εκλογών. Την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή για να επιστρέψει στην γερμανική πολιτική σκηνή ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς. 

Ο σοσιαλημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής πρόκειται να μπει στη μάχη των γερμανικών εκλογών, αλλά ακόμη είναι άγνωστο αν σκοπεύει (ή αν θα καταφέρει) να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του SPD για την καγκελαρία ή άλλο ρόλο μετά την κάλπη του φθινοπώρου.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση υπό κατασκευή πλατφόρμας, στις εγκαταστάσεις σταθμού παραγωγής ενέργειας στην επαρχία Τσιανγκσί, στα ανατολικά της Κίνας. Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς κάτω από τα συντρίμμια παραμένει ακόμη άγνωστος αριθμός εργατών.

Τουλάχιστον τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση της τζιχαντιστικής ISIS στο αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας. Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύρων αντικαθεστωτικών που υποστηρίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις.

Για τουλάχιστον δύο νεκρούς μιλούν οι πρώτες αναφορές μετά από έκρηξη το πρωί της Πέμπτης στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, που έπληξε το γραφείο του οικείου κυβερνήτη. Οι τουρκικές Αρχές μιλούν για τρομοκρατία, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Οικονομία:Στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017, ο οποίος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ψηφιστεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.

Ήπια πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 9,40% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 30,5%. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 627,09 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,86%.Το μεγάλο χαράτσι σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες μαζί με 7 περικοπές στους εξαθλιωμένους συνταξιούχους φέρνει το 2017. 

Κι αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου προβλέπεται η επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. 

Όσο για τις συντάξεις, το νέο έτος φέρνει περικοπές συνολικού ύψους 985 εκατ. ευρώ.Αν υπάρχει ένας υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που, εμμέσως πλην σαφώς, απομυθοποιεί το «όνειρο» του Brexit είναι ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ:

Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, στον οποίο πλέον αναμένεται ανάπτυξη με βραδύτερους ρυθμούς, σημείωσε ότι το Brexit θα φέρει «τρύπα» που θα οδηγήσει σε επιπλέον δανεισμό 122 δισ. λιρών (περίπου 142 δισ. ευρώ). «Το έργο μας τώρα είναι να προετοιμάσουμε τη βρετανική οικονομία ώστε να έχει αντοχές κατά την έξοδο από την ΕΕ» είπε ο Χάμοντ. 

Τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται διεθνώς στους τομείς της ενέργειας και των αγωγών βλέπουν οι εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Βιοχάλκο και γι' αυτό αναζητούν πρόσβαση στα φθηνά κεφάλαια και τις διεθνείς αγορές.

Αθλητισμός:Δύσκολες αποστολές επιφυλάσσει το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League για τις ελληνικές ομάδες. Το δυσκολότερο έργο θα έχει ο ΠAOK, ο οποίος θα παίξει στo «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας κόντρα στη Φιορεντίνα. Τον πρώτο λόγο θα έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» τη Γιουνγκ Μπόις. 

Δύσκολη το έργο του Παναθηναϊκού στο Αμστερνταμ κόντρα στον Αγιαξ. Την μεγαλύτερη νίκη της σύντομης ευρωπαϊκής ιστορίας της πέτυχε η Ροστόφ, επικρατώντας 3-2 της Μπάγερν στη Ρωσία, για την 5η αγωνιστική του Champions League. 

Σκόρερ των νικητών οι Αζμούν (44΄), Πολόζ (49΄πεν.) και Νομπόα (67΄), ενώ τα γκολ για τους Βαυαρούς πέτυχαν οι Ντάγκλας Κόστα (35΄), Μπερνάτ (52΄). Μειονέκτημα χαρακτήρισε ο Βλάνταν Ιβιτς για την ομάδα του το γεγονός πως αυτή δεν έχει παιχνίδια στα πόδια της μετά την διακοπή και την μετάθεση της αγωνιστικής το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. 

Είπε στην αρχική του τοποθέτηση: «Δεν είναι ευχάριστο ότι είχαμε τη διακοπή και φυσικά το φιλικό με τον Πανσερραϊκό ήταν χρήσιμο αλλά δεν είναι επίσημο παιχνίδι. Εμείς προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε ψυχολογικά την ομάδα μετά τα δυο άσχημα αποτελέσματα. Πανέτοιμοι να τα δώσουν όλα για νίκη επί του Άγιαξ είναι όλοι στον Παναθηναϊκό σύμφωνα με τον Αντρέα Στραματσόνι. 

Ο Ιταλός προπονητής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αυριανού εκτός έδρας αγώνα με τους Ολλανδούς τόνισε ότι η ομάδα του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να δώσει χαρά στον κόσμο που θα βρεθεί στις εξέδρες του «Αμστερνταμ Αρίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: