01 Νοεμβρίου, 2016

ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 

Αδιαμφισβήτητα Γαλλία και Γερμανία αποτελούν τους μεγαλύτερους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο αυτές ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις προετοιμάζονται για τις γενικές εκλογές του 2017.
Το γεγονός αυτό μειώνει τον αριθμό των θεμάτων για τα οποία το Βερολίνο και το Παρίσι μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και οδηγεί στην, προσωρινή έστω, κοινή συναινέσει αποχώρησή τους από τη συμμαχία τους, απουσία συνεκτικής πολιτικής ηγεσίας , έως την διεξαγωγή των εκλογών.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να αγωνίζεται για την πολιτική επιβίωσή της πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο του 2017. Το Elysee είναι πιθανό να ανακοινώσει μείωση των φόρων και την αύξηση των δημοσίων δαπανών σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η δημοτικότητά του, αλλά οι ενέργειες αυτές θα έχουν αμελητέα επίδραση στην λαϊκή αποδοχή της κυβέρνησης. 

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, πως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται πως θα χωριστεί σε εσωτερικό επίπεδο, λόγω έντονων τριγμών και διχογνωμιών, περιορίζοντας την ικανότητα της κυβέρνησης να περάσει ουσιαστικές νομοθεσίες. Καθώς η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει, η δεξιά πτέρυγα του Εθνικού Μετώπου θα στηρίξει, ακόμα πιο έντονα, τη στρατηγική της για την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης και τις υποσχέσεις για βελτίωση της ασφάλειας της Γαλλίας.

Εν μέσω επιθετικών δηλώσεων για το μεταναστευτικό πρόβλημα, που θα αγγίζουν τα επίπεδα του ρατσισμού. Το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επίσης δε διαθέτει την απαραίτητη συνοχή για να αμφισβητήσει το Εθνικό Μέτωπο, αφού οι εσωτερικές διαφωνίες για θέματα, όπως ο ρόλος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στρατηγικές για τον τρόπο ενσωμάτωσης των μειονοτήτων δείχνουν πως αποτελούν παράγοντες διάσπασης. 

Οι δύο αντιπολιτευόμενες δεξιές συνιστώσες δείχνουν πως θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσπαση ψήφων από το ολοένα και μεγενθυμένο ευρωσκεπτιστικό εκλογικό σώμα. Στην πορεία προς τις γερμανικές εκλογές στα τέλη του 2017, τα μέλη του “μεγάλου συνασπισμού” κεντροδεξιάς  κεντροαριστεράς θα εργαστούν για να διαφοροποιήσουν τις πολιτικές τους θέσεις. 

Δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση στην πολιτική πόλωση του εσωτερικού της γερμανικής κυβέρνησης επί των εθνικών συμφερόντων παρά επί των ευρωπαϊκών ζητημάτων, η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μεγαλόπνοα σχέδια για την ΕΕ. 

Αυτό αποτελεί και έναν λόγο που οι εξελίξεις στη χώρα μας άπτονται άμεσα των δύο αυτών εκλογικών αναμετρήσεων, αφού αυξάνεται η εσωστρέφεια της πολιτικής των δύο ευρωπαϊκών υπερδυνάμεων, η οποία και αποτελεί το πρίσμα μέσα από το οποίο αναλύονται και διαπραγματεύονται όλα τα ζητήματα. Η μετανάστευση και η ασφάλεια θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στη Γερμανία, λόγω των ανησυχιών για την τρομοκρατία, και η κυβέρνηση στο Βερολίνο θα αντιμετωπίσει εσωτερική πίεση, από την αντιπολίτευση. 

Αλλά και από ορισμένες παρατάξεις εντός του συνασπισμού, να εισαγάγει μία πιο σκληρή πολιτική για τους μετανάστες και πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα. Η Γερμανία, για τους ανωτέρω λόγους, αναμένεται να εξαγάγει τα εσωτερικά της προβλήματα στις πολιτικές της Ε.Ε., ώστε να ενταθεί η συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, ενώ οι προσπάθειες ένταξης νέων μελών και διεύρυνσης της Ένωσης θα παραμείνουν, ως επί το πλείστον, σε ρητορικό επίπεδο. 

Το κρίσιμο στοιχείο είναι πως το ενδιαφέρον της Γερμανίας θα παραμείνει προσηλωμένο στη διατήρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την Τουρκία, προκειμένου να μετριάσει τη μεταναστευτική ροή προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Ενώ το Βερολίνο θα επικρίνει την Άγκυρα επί της περιορισμένης τήρησης της εν λόγω συμφωνίας, θα εξακολουθεί να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς για την πρόληψη της κατάρρευσης αυτής. 

Το εναλλακτικό πλάνο σε όλο αυτό είναι η συγκέντρωση των όποιων ροών στη χώρα μας, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών για αποφυγή του πολιτικού κόστους και της ανόδου της ακροδεξιάς. Όπως γίνεται αντιληπτό η παγκοσμιοποίηση στα πλαίσια της Ε.Ε. πλήττει την ελληνική κοινωνία. Οι εγχώριες εξελίξεις στις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου μας διαθέτουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, σε θέματα που ξεπερνούν τα αμιγώς οικονομικά ζητήματα και ρυθμίζουν τις ζωές μας εν γένει. 

Δυστυχώς για τη χώρα μας οι πολιτικοί άρχοντες αυτού του τόπου ξεπερνούν τα όρια του ελληνικού κοινοβουλίου, με τους ουσιαστικούς δανειστές μας να διαθέτουν δικαίωμα ζωής και θανάτου επί των κεφαλών μας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: