02 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Δύο ανήλικα αδελφάκια υπέστησαν εγκαύματα, ύστερα από φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε σκηνή στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Υπ' ατμόν εν όψει του ανασχηματισμού βρίσκονται πλέον πολλά μέλη της κυβέρνησης μετά και τη διαρροή του περιεχομένου των Προεδρικών Διαταγμάτων που αποκάλυψαν μέρος των προθέσεων του πρωθυπουργού για τις επερχόμενες δομικές αλλαγές.

Υπό τις συνθήκες, φαίνεται ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα επισπεύδεται και πιθανότατα θα εκδηλωθεί πριν από την επιστροφή του κουαρτέτου στις 14 Νοεμβρίου. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή σε μία νέα προσπάθεια να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ, υπό το κλίμα που δημιουργούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στελέχωσή του.

Η θετική ανταπόκριση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην πρόσφατη συνεδρίαση και το αποτέλεσμα που θα έχει δημιουργήσει η ψήφιση της τροπολογίας για το άρθρο 2Α του νόμου Παππά από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο, Πέμπτη.

Τις επιφυλάξεις του για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του προσφυγικού, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο ίδιος μίλησε για κίνδυνο αφελληνισμού και αποχριστιανισμού.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Kράτους-Εκκλησίας, έκανε λόγο για μητρική σχέση με τους πολίτες και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα μας χωρίσει;» Ερωτηθείς για τον Νίκο Φίλη, σημείωσε ότι είναι ένας προβληματικός άνθρωπος, «ασυνεπής στις σχέσεις και στα λόγια του».

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,

Κόσμος:Διαστάσεις παίρνουν οι διαδηλώσεις των γάλλων αστυνομικών, καθώς έπειτα από μία μικρή παύση, επέστρεψαν στους δρόμους του Παρισιού για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στα συνδικάτα τους, τα οποία όπως καταγγέλλουν είναι ανίκανα να μεταφέρουν τα αιτήματά τους.  

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως παρατείνει μέχρι την Παρασκευή το πάγωμα των αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από το Χαλέπι. Η απόφαση ήρθε μετά από εντολή του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για παράταση της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» -ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα συνδέσει το μορατόριουμ στις επιδρομές με την στάση των αντικαθεστωτικών.

Ξεκινά την Τετάρτη, και θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ημερών, η απομάκρυνση και των περίπου 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων, που διαμένουν στα κοντέινερ της «ζούγκλας» του Καλαί. Οι ανήλικοι του Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής θα αναχωρήσουν με λεωφορείο για τα κέντρα ανηλίκων σε όλη τη Γαλλία, όπου οι βρετανικές Αρχές θα διαχειριστούν το αίτημά τους για μεταφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απελευθέρωσε τέσσερα στελέχη της αντιπολίτευσης και η αντιπολίτευση ανέβαλε συμβολική «δίκη» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στην Εθνοσυνέλευση την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος των δύο πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Βατικανού -αλλά η κρίση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, με τα δύο στρατόπεδα να κρατούν στάση αναμονής.

Η ώρα για την επιλογή του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδόν έφτασε: θα συνεχίσουν οι Δημοκρατικοί με την Χίλαρι Κλίντον ή θα επιστρέψουν μετά από οκτώ χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι με τον Ντόναλντ Τραμπ; Ένας χρήσιμος οδηγός για τη διαδικασία.

Οικονομία:Αγώνα δρόμου δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ετοιμάσουν την απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2016-2017. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται και θα το πληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017.

Tην εκλογή νέου προέδρου και μελών διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσε το βράδι της Τρίτης η Τράπεζα Πειραιώς. Νέος πρόεδρος είναι ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ενώ ως μη εκτελεστικά μέλη σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών εκλέχθηκαν οι Σολομών Μπεράχα και Enrico Tommaso Cucchiani.

Αβέβαιο και ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον με υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, κυρίως λόγω της δραματικής αποεπένδυσης στα χρόνια της κρίσης περιγράφεται στην Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που προσγειώνει τις προσδοκίες για αλματώδη ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές το 2017.

Καταγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά εργασίας, στο εισόδημα και στη ζωή των πολιτών, τονίζει ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η επέκταση της πραγματικής οικονομίας απαιτούν αναπτυξιακό πραγματισμό.

«Η χώρα έχει ήδη χάσει δύο χρόνια και οδεύει για τον τρίτο» τονίζει ο Χρ.Σταϊκούρας της ΝΔ σε δήλωσή του για την οικονομία με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. 

Η οικονομία έχει επιστρέψει και παραμένει στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μειώνεται, τα λουκέτα αυξάνονται, σημειώνει, ενώ μιλά και για νέες ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της οικονομίας με την αύξηση του ιδιωτικου χρέους.

Τα οικονομικά αποτελέσματα, για το πρώτο εξάμηνο του 2016, 48 Νομικών Προσώπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και 25 Δημοσίων Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ καταγράφονται στο δελτίο παρακολούθησης επίτευξης των στόχων τους που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αθλητισμός:Χωρίς το πολύ μεγάλο ντέρμπι αλλά με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ματς συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, η 4η αγωνιστική του Champions League. Στον 5ο όμιλο η αναμέτρηση Τότεναμ-Λεβερκούζεν κλέβει την παράσταση.

Την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της πέτυχε η Μάντσεστερ Σίτι, επικρατώντας 3-1 με ανατροπή της Μπαρτσελόνα στο «Ετιχαντ». Με ανατροπή νίκησε και η Μπάγερν 2-1 την Αϊντχόφεν στο «Φίλιπς Στάντιον», με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λεβαντόφσκι.

Ετσι, εξασφάλισε την πρόκριση στους «16», μαζί με την Ατλέτικο Μαδρίτης που επικράτησε 2-1 της Ροστόφ με δύο πανοιμοιότυπα γκολ του Γκριζμάν (το δεύτερο στο 93΄!). Τέλος, δυναμικά στο παιχνίδι της πρόκρισης μπήκε η Μπενφίκα μετά το 1-0 επί της Ντιναμό Κιέβου. 

Ενα δυσάρεστο νέο περίμενε τον Βλάνταν Ίβιτς δύο ημέρες πριν από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Καραμπάγκ για τους ομίλους του Europa League, καθώς ο Τζάλμα Κάμπος αποχώρησε τραυματίας από την προπόνηση, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θλάση.

Σε εγρήγορση βρέθηκαν οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ, καθώς περίπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), η ασφάλεια του γηπέδου της Μάντσεστερ Σίτι διέταξε εκκένωση, λίγες ώρες προτού φιλοξενηθεί εκεί το μεγάλο ματς του Champions League κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

Το γήπεδο άδειασε άμεσα, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι, όμως το μυαλό όλων πήγε στην απειλή τρομοκρατικής ενέργειας. Λίγο αργότερα, αφού ελέγχθηκαν οι χώροι, άναψε το «πράσινο φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: