25 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο hot spot στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις 07.45, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις φλόγες τυλίχθηκε μία σκηνή και στη συνέχεια και η διπλανή της.

Καταστράφηκαν οι δύο σκηνές και ρούχα, κλινοσκεπάσματα και μαγειρικά σκεύη που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους.Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης μετά τα τραγικά γεγονότα στο hotspot της Μόριας με δύο νεκρούς. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, αλλά και οι υποσχέσεις της Ευρώπης που δεν υλοποιούνται.

Σε πιλοτική εφαρμογή ετέθη το πρόγραμμα «Δωρεές για κάλυψη ιδίας συμμετοχής σε συνταγογραφούμενα φάρμακα» για ασφαλισμένους που αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τη θεραπεία τους.

Ο 22χρονος που προσήχθη το βράδυ της Τετάρτης στη ΓΑΔΑ ως ύποπτος δολοφονίας και ληστείας σε βάρος 20χρονου σπουδαστή των ΤΕΙ είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης. Η σορός του θύματος είχε βρεθεί στις 14 Μαΐου από διερχόμενο περιπατητή, σε χωμάτινο δρόμο δίπλα στον περιφερειακό δρόμο Πεντέλης-Νέας Μάκρης, στη θέση Άγιος Πέτρος στην Πεντέλη.

Η οικογένεια του άτυχου σπουδαστή τον αναζητούσε και είχε δηλώσει την εξαφάνισή του από το σπίτι του στα Γλυκά Νερά στις 10 Μαΐου. «Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια» αναφέρει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας.

Κόσμος:Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και ερμηνεύει τις βολές Ερντογάν κατά της Συνθήκης της Λωζάννης.Στη διαδικτυακή της έκδοση η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσιεύει εκτενή ανάλυση της Christiane Schlötzer με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ερντογάν και τα σύνορα της καρδιάς του».

Μπροστά σε ένα ασυνήθιστα φρικαλέο θέαμα, ακόμη και για τα δεδομένα της βίας μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, βρέθηκε η μεξικανική αστυνομία κατά την έρευνα στην περιφέρεια του Γκερέρο: Σε διαφορετικούς μαζικούς τάφους, βρέθηκαν εννέα κομμένα κεφάλια και 32 σοροί. Στην υπόθεση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία σύλληψη.

Ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε έναν εκ των αρχηγών του Ισλαμικού Κράτους και 11 ακόμη τζιχαντιστές στη διάρκεια εφόδου τα ξημερώματα της Παρασκευής κοντά στην πόλη Αρσάλ στη συριακή μεθόριο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Ο Άχμαντ Γιουσέφ Αμούν τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στη διάρκεια της εφόδου. Ο στρατός κατέσχεσε μεγάλη ποσότητα από όπλα και ζώνες με εκρηκτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό του πήρε ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας την ΕΕ ότι θα ανοίξει τις πόρτες της Τουρκίας και θα γεμίσει την Ευρώπη πρόσφυγες. Αφορμή για τον Ερντογάν το αίτημα για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ο ίδιος βέβαια το είχε χαρακτηρίσει «άνευ αξίας».

Η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά είναι συνδεδεμένη με την ελευθερία μετακίνησης, και η θέση αυτή «δεν είναι μπλόφα» υπογραμμίζει ο μαλτέζος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC -ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Βαλέτα. Αν το Λονδίνο τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της πρωθυπουργού Μέι, η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 κατά τη διάρκεια της μαλτέζικης προεδρίας.

Οικονομία:Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Παρασκευή, υποχωρώντας κάτω από τις 620 μονάδες.Στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει για τα καλά οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στην απαίτησή του για μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.

Σχέδιο ανάκλησης της ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει τη συμμετοχή του εργοδότη, από την 1/1/2017, στο κόστος των ασφαλίστρων που αναλογούν στο «μισθό» των εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι, άρχισε να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Η περιφερειακή ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στη Θράκη βρίσκονται στο επίκεντρο της  περιοδείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. «Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ισχυρός διακομετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 πρόκειται να εφαρμοστεί σε πανελλαδικό επίπεδο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι θεσμοί καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι απαιτήσεις για περικοπές σε προνοιακά επιδόματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ που είχαν εκφράσει οι θεσμοί αποσύρθηκαν.

Αθλητισμός:Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει στο «Καραϊσκάκη» τη Γιουνγκ Μπόις και έμεινε στο 1-1 για την 5η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Europa League, με τον Κώστα Φορτούνη να πετυχαίνει το γκολ και να πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση.

Εννέα ακόμα ομάδες, ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός, εξασφάλισαν την πρόκριση στους «32» του Europa League, φτάνοντας συνολικά τις 13, αυτές που κρατάνε ήδη εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης: Αντερλεχτ, ΑΠΟΕΛ, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Γκενκ, Κράσνονταρ, Ρόμα, Σπάρτα Πράγας και Σεντ Ετιέν οι υπόλοιπες από την Πέμπτη.

Ο θρίαμβος του ΠΑΟΚ στη Φλωρεντία απέναντι στην Φιορεντίνα (2-3) και η ισοπαλία (1-1) του Ολυμπιακού με την Γιουνγκ Μπόις στο Φάληρο, φέρνουν την Ελλάδα πολύ κοντά στην εξασφάλιση της 14ης θέσης της κατάταξης της UEFA.

Μπορεί μια ευρωπαϊκή πρόκριση να καταλήξει σε αποδοκιμασίες;... Κι όμως μπορεί κι αυτό ακριβώς έγινε στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός έμεινε στο 1-1 με τη Γιουνγκ Μπόις και ο κόσμος έμεινε δυσαρεστημένος από την εμφάνιση της ομάδας του. Έτσι, από ένα σημείο και μετά άρχισε να δυσανασχετεί και κατέληξε να αποδοκιμάζει με το που ακούστηκε το σφύργιμα της λήξης από τον Τσέχο διαιτητή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: