19 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ο Κώστας Λαλιώτης διαψεύδει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο εισηγείται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζει. Αφήνει αιχμές κατά στελεχών που ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές και τονίζει ότι η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως δημοκρατικού πόλου συνδέεται με τον αυτόνομο λόγο του.

Μου έχει μείνει η απορία για την απομάκρυνσή μου από την κυβέρνηση, δηλώνει μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο ο τέως υπουργός Πολιτισμού και πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. «Δεν κατέστρεψα ούτε την Παιδεία, ούτε τον Πολιτισμό» προσθέτει.

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο ορίζει το καθεστώς των αποσπάσεων και των μετατάξεων των τακτικών πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις.

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου 18χλμ. δυτικά του Κιλκίς. Ο σεισμός, εκτός από το Κιλκίς, έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και αλλού, σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το προσφυγικό.

Κόσμος:Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Λισσαβόνας, στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν, διεκδικώντας την αύξηση των μισθολογικών τους απολαβών, καθώς επίσης τη γενίκευση της εργασίας 35 ωρών την εβδομάδα, μια από τις υποσχέσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Δύο ανιψιοί της Πρώτης Κυρίας της Βενεζουέλας κρίθηκαν ένοχοι την Παρασκευή από τις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης για διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με το δικαστήριο, στόχος τους ήταν να αποκομίσουν μεγάλο χρηματικό ποσό για να βοηθήσουν την οικογένεια τους να παραμείνει στην εξουσία.

Το μοναδικό νοσοκομείο παίδων στο Χαλέπι τέθηκε εκτός λειτουργίας καθώς βομβαρδίστηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών και μάλιστα την ώρα που παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε θύματα επίθεσης με αέριο χλώριο. Όπως αναφέρει ο Guardian, το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο βρέφη σε θερμοκοιτίδες και τραυματίες από τους βομβαρδισμούς. 

Το Χαλέπι σφυροκοπείται ανηλεώς και εκτιμάται ότι βιώνει τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων δύο ετών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε το Σάββατο στη Λίμα, τελικό σταθμό του τελευταίου ταξιδιού του στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΑPEC) που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή. Στην Σύνοδο συμμετέχουν οι 21 οικονομίες της περιοχής. Σε φιλικό διακανονισμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη και τους πρώην φοιτητές του «Πανεπιστημίου Τραμπ» κατέληξε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ θα καταβάλει 25 εκατομμύρια δολάρια σε όσους έχουν προσφύγει εναντίον του υποστηρίζοντας ότι έπεσαν θύματα απάτης.

Οικονομία:Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Έφης Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο για τα εργασιακά. Στόχος, σύμφωνα με πηγές, είναι η συμφωνία να κλείσει ως τις 5 Δεκεμβρίου, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τις ομαδικές απολύσεις να αναδεικνύονται τα μεγαλύτερα αγκάθια. 

Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν αύξηση ορίου, αλλά και κατάργηση της προληπτικής έγκρισης, με το υπουργείο να επιστρατεύει όλα τα όπλα για να αποκρούσει τις απαιτήσεις... Συνεχίζει το μπρα-ντε-φερ με το ΔΝΤ ο Σόιμπλε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ότι οι Έλληνες ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας ως προς τις παροχές και τις συντάξεις και επανέλαβε ότι όποιος μιλά για διαγραφή χρέους, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Αντώνης Λεούσης, θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του προέδρου του. Αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο συνεδρίασε υπό τριμελή σύνθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου και του καταστατικού του.

Συνεχίστηκε την προηγούμενη χρονιά η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, μειούμενο κατά 4,5% ή 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ως αποτέλεσμα η κατανάλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,8% ή 2,3 δισ. ευρώ, ενώ περαιτέρω πτώση καταγράφει η αποταμίευση.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με την αγορά να κινείται σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα στη μετά Brexit εποχή. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σημαντικά αυξημένος ήταν ο τζίρος. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 611,93 μονάδες, με άνοδο 1,81%. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 5,04%, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου παρουσιάζει άνοδο 3,52%.

Αθλητισμός: Ταξίδι - αστραπή πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα ο επιτετραμμένος της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, με σκοπό την επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας ΚΕΔ και τη συνακόλουθη επανέναρξη των Εθνικών πρωταθλημάτων. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχε δίωρη συνάντηση-συνεργασία με το νέο αρχιδιαιτητή, Σταύρο Τριτσώνη και το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας, Μιχάλη Κουκουλάκη, Ο Εργκους Κάτσε δεν... στέριωσε στην Βικτόρια Πλζεν και τον επόμενο μήνα φεύγει από την Τσεχία. Για την εξέλιξη αυτή μίλησαν ο τεχνικός της Βικτόρια Πλζεν, Ρόμαν Πίβαρνικ, και ο Λούμπος Μίχελ από την πλευρά του ΠΑΟΚ.

Τη μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και την αποφασιστικότητά της να παρέμβει με τομές, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα σε αυτό και «να μπορέσουμε να ξαναπάμε στο γήπεδο με τα παιδιά μας», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των διεθνών της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η UEFA ενημέρωσε την κυπριακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (ΚΟΠ) για την ποινή που επέβαλε στον ΑΠΟΕΛ η πειθαρχική της επιτροπή, για τα πυροτεχνήματα στον αγώνα των ομίλων του Europa League με τη Γιουνγκ Μπόις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: