10 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία. Ανακοινώσεις και από τα κόμματα.

Με δύο αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και τη συμπαράστασή του στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε.

Χειροβομβίδα στον φρουρό της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, επί της βασ. Σοφίας 7 απέναντι από τη Βουλή, πέταξαν στις 4:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Αποτέλεσμα ήταν να τον τραυματίσουν ελαφρά στον μηρό. Αργότερα εντοπίστηκε στα Εξάρχεια κλεμμένη μοτοσικλέτα ίδιου τύπου, η οποία εξετάζεται.

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης ενεγράφησαν και φοιτούν από την Τετάρτη δώδεκα παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Και τα 12 παιδιά εισήλθαν στα κανονικά πρωινά τμήματα του σχολείου, μαζί με τους Έλληνες μαθητές, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπονται για κάθε παιδί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ορόσημο για την ανακοίνωσή ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό θεωρείται η Παρασκευή, τελευταία ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας για το εδαφικό και άλλα ζητήματα, τη στιγμή που από το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Κόσμος:Το 24ωρο από την εκλογή του Τραμπ έκλεισε και οι εφημερίδες και οι σκιτσογράφοι ανά την υφήλιο ανέπτυξαν όλο το ταλέντο τους σχολιάζοντας την αναρρίχηση του μεγιστάνα στην ηγεσία των ΗΠΑ. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στα πρωτοσέλιδα και τα σκίτσα είναι η αναμενόμενη: Απορία, σοκ, και ένα διάχυτο αίσθημα απογοήτευσης.

Απελάθηκε από το Πακιστάν και επέστρεψε στην Καμπούλ η Σαρμπάτ Γκούλα, η Αφγανή με τα πράσινα μάτια που έγινε παγκοσμίως γνωστή από το εξώφυλλο του National Geographic πριν από 30 και πλέον χρόνια. Την Σαρμπάρ Γκούλα, υποδέχθηκε σε τελετή ο αφγανός πρόεδρος, λέγοντας πως θα της προσφερθεί διαμέρισμα -η ίδια δεν μίλησε κατά τη διάρκεια της τελετής.

Την εκτίμηση ότι ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής, αλλά και άλλων χωρών της Δύσης, εκφράζει σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημειώνει, δε, ότι «ο λαϊκισμος θα τα βρει σκούρα» αν υπάρξει απάντηση στον πυρήνα του προβλήματος. Ο Τραμπ «δεν ήταν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν οι Γερμανοί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η ρωσική υπηρεσία πληροφορίων FSB ανέφερε πως έθεσε υπό κράτηση στην Κριμαία ομάδα που υποστηρίζει πως είχε ουκρανική προέλευση και στόχευε να πραγματοποίηση «σαμποτάζ» στη χερσόνηνο. Οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν πως η «ομάδα σαμποτέρ» είχε στην κατοχή της όπλα και εκρηκτικά που προέρχονταν από τις ουκρανικές υπηρεσίες.

Η ομάδα της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει ρίξει από την ιστοσελίδα της μία από τις θέσεις που είχαν προκαλέσει κατακραυγή, την πρόταση για προσωρινό μπλόκο εισόδου στις ΗΠΑ για όλους τους μουσουλμάνους. Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο υποψήφιος είχε φανεί -μετά τις επικρίσεις- προς το τέλος να «αμβλύνει» τις αναφορές του, μιλώντας για «πολύ σκληρή εξέταση» αντί για μπλόκο.

Οικονομία:Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με την αγορά να ακολουθεί το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών οι οποίες ξεπέρασαν γρήγορα χθες το αρχικό σοκ από την εκλογή Τραμπ. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 585,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%.

Στα 997,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ το τρίτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, κυρίως χάρη στην σημαντική αύξηση στα έσοδα της σταθερής.

Στις 30 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία ακινήτων τους στο Ε9, με το μισό πρόστιμο, προσαρμόζοντας ανάλογα και τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει ήδη βεβαιωθεί.

Δεν πρόκειται να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων εάν δεν ληφθούν πρώτα άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που προκαλούν τα κόκκινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα, διαμηνύουν οι θεσμοί στην κυβέρνηση.

Ούτε ένα ευρώ δεν καταβάλλεται για τις νέες συντάξεις χηρείας, γεγονός που αποτυπώνει την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης. Πρόκειται για τις αιτήσεις συντάξεων χηρείας που έχουν υποβληθεί εντός του 2016 και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη η εγκύκλιος για την καταβολή τους μετά τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη κατηγορία συντάξεων είναι ότι δεν προβλέπεται καταβολή προσωρινών συντάξεων μέχρι την οριστική έκδοσή τους.

Αθλητισμός: Την πρώτη της ήττα μετά από πέντε διαδοχικές νίκες γνώρισε η εθνική Ελλάδας του Μίκαελ Σκίμπε. Η «γαλανόλευκη» έχασε 1-0 από τη Λευκορωσία σε φιλικό ματς που έγινε στο «Γ.Καραϊσκάκης», τέσσερις ημέρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση με τη Βοσνία (13/11) για τους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Παλίτσεβιτς με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ στο 14ο λεπτό. Ανω κάτω έγινε η Super League, αφού μετά τον Παναθηναϊκό και η ΑΕΚ εξέφρασε την αντίθεσή της με την τελευταία παράγραφο της σημερινής ανακοίνωσης. Η διοργανώτρια αρχή καταδίκασε την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του κ. Μπίκα, κατέληξε όμως διαφωνώντας με την αναστολή των πρωταθλημάτων.

Η διοργανώτρια του πρωταθλήματος προστέθηκε στους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου που καταδίκασαν τον εμπρησμό στην οικία του Γιώργου Μπίκα και τον εκφοβισμό του Γιάννη Τσαχειλίδη. Με ανακοίνωσή του, ο συνεταιρισμός στηρίζει την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, ευελπιστεί ότι τα μέλη της ΚΕΔ θα παραμείνουν στη θέση τους, αλλά δηλώνει αντίθετος στην αναστολή του πρωταθλήματος, υπογραμμίζοντας ότι έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Γιάννης Αλαφούζος στο ραδιόφων «Metropolis 95,5» κάνοντας λόγο για καταστάσεις Κολομβίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο ελέγχεται από μια μαφία. Επίσης, τόνισε ότι «για τους 7 βαθμούς διαφοράς από τον Ολυμπιακό δεν φταίει η διαιτησία», ενώ αναφέρθηκε και στον Στραματσόνι.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: