29 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην Αβάνα βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σε τρία παράλληλα επίπεδα, μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Μοντ Πελεράν, προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Διαπραγμάτευση σε ξεχωριστά τραπέζια, εισηγείται ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος την Τρίτη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Πήγαινε γυρεύοντας», «μακριά από εμένα», «ανίκανη για μάνα», «ανώμαλος», «ανήθικη»... αυτές είναι μόνο λίγες από τις «ετικέτες» που έχουμε κολλήσει στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS εδώ και χρόνια, εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με το θέμα. 

Το «Κέντρο Ζωής», καλεί τον κόσμο να «βγάλει» τις ετικέτες, με μία ευρηματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην Καλλονή της Λέσβου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης το βράδυ της Δευτέρας. 

Τουλάχιστον 16 άτομα εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να επέμβει η Πυροσβεστική. Προβλήματα από την κακοκαιρία και στο Πλωμάρι, όπου φούσκωσαν οι χείμαρροι της περιοχής.

Στα λευκά έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα της Τρίτης ορεινές περιοχές της Β.Ελλάδας.Στο νομό Θεσσαλονίκης η χιονόπτωση είναι έντονη και στους δρόμους έχουν βγει τα εκχιονιστικά. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τις επόμενες ώρες, δεν αποκλείεται να χιονίσει και στα πεδινά, καθώς και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Κόσμος:Η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στη διεθνή κοινότητα. Άλλοι μίλησαν για την προσωπικότητα του comandante, άλλοι για το τέλος ενός δικτάτορα. Το κλίμα αυτό αντανακλάται και στις παρουσίες ξένων ηγετών στην κηδεία του.

Αεροσκάφος με 81 επιβαίνοντες (72 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα) έπεσε κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Με το αεροπλάνο ταξίδευε και η ομάδα ποδοσφαίρου Σαπεκοένζε της Βραζιλίας, η οποία επρόκειτο να παίξει στους τελικούε του Κυπέλου Νοτίου Αμερικής με την Ατλέτικο Νασιονάλ. Υπάρχουν τουλάχιστον 13 επιζώντες.

Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Χαλέπι, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη μεγάλου μέρους του ανταρτοκρατούμενων περιοχών από τον Συριακό Στρατό, ζήτησε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό. 

«Περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσει να περάσει χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ερό σε ανακοίνωσή του.

Έναν σφοδρό επικριτή του Obamacare αναμένεται να τοποθετήσει στο υπουργείο Παιδείας ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ορθοπεδικός χειρουργός από την Τζόρτζια, και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τομ Πράις θα είναι ο άνθρωπος που θα πραγματοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ και θα καταργήσει το καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο εισήγαγε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

Βήμα πίσω ή πολιτικό τέχνασμα; Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή της, η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι επαφίεται στη Βουλή να αποφασίσει για το πολιτικό της μέλλον. Οι περισσότεροι στην Αντιπολίτευση βλέπουν απόπειρα αγοράς πολιτικού χρόνου.

Οικονομία:Στους κινδύνους που προκαλεί η διαφωνία ΔΝΤ με τους υπόλοιπους δανειστές αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, χαρακτηρίζοντας εφικτή τη μείωση του στόχου στα πλεονάσματα μετά το 2019.

Νέο χρηματοοικονομικό μέσο, που θα συνδυάζει τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) το βασικό εργαλείο του επενδυτικού σχεδίου της Γιούνκερ, προετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Περαιτέρω χαλάρωση στους τραπεζικούς περιορισμούς, με αλλαγές στα capital controls, προτείνουν οι τράπεζες και ετοιμάζει η κυβέρνηση, εφόσον κλείσει θετικά η αξιολόγηση. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων και το άνοιγμα νέων λογαριασμών.

Από 1η Ιανουαρίου 2017 σε πανελλαδικό επίπεδο αρχίζει η κατάθεση των αιτήσεων για τo Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το επίδομα θα δοθεί σε 700.000 δικαιούχους (εξασφαλίστηκαν 760 εκατ. ευρώ) που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μελών οικογένειας θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς και τα ποσοστά κατανομής της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, για περιπτώσεις που ο θάνατος έχει επέλθει από 13.05.2016 και μετά, δίνει ο ΟΑΕΕ με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Αθλητισμός:Αεροσκάφος με 81 επιβαίνοντες (72 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα) έπεσε κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Με το αεροπλάνο ταξίδευε και η ομάδα ποδοσφαίρου Σαπεκοένζε της Βραζιλίας, η οποία επρόκειτο να παίξει στους τελικούς του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής με την Ατλέτικο Νασιονάλ. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι νεκροί είναι οι 76 επιβαίνοντες.

Η αεροπορική τραγωδία που συγκλονίζει τη Νότιο Αμερική και το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο ξύπνησε τις μνήμες από παλαιότερα αεροπορικά δυστυχήματα με ομάδες ποδοσφαίρου. Oρισμένες έφτασαν μέχρι και τη Μεγάλη Οθόνη.

Επιστροφή στους αγώνες τους Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, καθώς διεξάγεται η 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε αναμετρήσεις, με την αρχή να δίνεται στις 15:00, με τον Πλατανιά να υποδέχεται τη Σπάρτη στο δημοτικό Περιβολίων και τον Αγροτικό Αστέρα να φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννινα στο δημοτικό Ευόσμου «Δημήτρης Κοντικάκης».

Συγκλονισμένη είναι η Νότια Αμερική από τη συντριβή του αεροσκάφους, που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας, Σαπεκοένσε. Η ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αγώνων, όλων των ομοσπονδιών της. Τα ξημερώματα της Πέμπτης επρόκειτο να γίνει ο τελικός του Κόπα Σουνταμερικάνα ανάμεσα στη βραζιλιάνικη ομάδα και την Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: