10 Νοεμβρίου, 2016

ΓΕΡΜΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΚΚ

 

Η Άγκυρα κατήγγειλε χθες πως το Βερολίνο υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.«Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας», ισχυρίστηκε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση του Γερμανού ομολόγου του.

Αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας ξέσπασε, χθες, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως η Γερμανία υποστηρίζει οργανώσεις που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της χώρας του.

Όπως είπε, το Βερολίνο επιτρέπει στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), οργανώσεις που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία, να δρουν στο γερμανικό έδαφος ανενόχλητες. 

«Το DHKP-C και το PKK δρουν στη Γερμανία, αλλά τους υποστηρίζουν επειδή είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και τόνισε: 

«Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους». Απαντώντας στον ομόλογό του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ απέρριψε τα όσα ισχυρίστηκε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας ότι το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και στη χώρα του.

«Το PKK και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν τεθεί εκτός νόμου εδώ ως τρομοκρατικές οργανώσεις. (Τα μέλη τους) διώκονται ποινικά», τόνισε ο Σταϊνμάιερ. «Γι' αυτόν τον λόγο δεν αντιλαμβάνομαι τα σχόλια τα οποία έγιναν σήμερα σχετικά με τη Γερμανία στην Τουρκία. Το να επαναλαμβάνονται αυτοί οι ισχυρισμοί δεν τους κάνει σωστούς», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα δίνει πολιτικό άσυλο σε όλους όσοι διώκονται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όλα τα κριτικά πνεύματα στην Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αλληλέγγυα μαζί τους. Η Γερμανία είναι ανοικτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους.

Μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Αυτό ισχύει ρητά, όχι μόνο για δημοσιογράφους», τόνισε ο Μίχαελ Ροτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt. Ο Ροτ υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτό που συμβαίνει αυτόν τον καιρό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την αντίληψη την οποία έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός είπε επίσης ότι η αναμενόμενη έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (εκδόθηκε χθες) θα είναι αρνητική. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και πολύ κριτικό απολογισμό τού τι δεν προχωρεί καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου.

Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά», όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα. Παρόλ’ αυτά, όμως, ο Μίχαελ Ροτ τάχθηκε κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία διότι «έτσι θα άφηνε μόνους τούς Τούρκους, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση».

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Άγκυρα άνοιξε μέτωπο και με το Λουξεμβούργο, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ειδικότερα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Λουξεμβούργο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Λουξεμβουργιανού Υπουργού Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν.

Ο Άσελμπορν, σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές Δευτέρα στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, συνέκρινε τις διώξεις αντιπολιτευόμενων στην Τουρκία με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ναζί και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

«Για να το θέσω απλά, αυτές είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια της περιόδου των ναζί και πρόκειται για μια πραγματικά πολύ κακή εξέλιξη (…), την οποία η Ε.Ε. δεν μπορεί απλώς να αποδεχτεί», είχε πει ο Άσελμπορν και πρότεινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σημειώνοντας πως έως και το 50% των εξαγωγών της τουρκικής οικονομίας έχουν προορισμό κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πως το 60% των επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται από την Ένωση.

«Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιβάλουμε αυτές (τις κυρώσεις) για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του Άσελμπορν, του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο είναι μια από τις κύριες ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk επιτέθηκε εναντίον της Τουρκίας, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Οι δηλώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας, η συμβολή της οποίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι αμφίβολη, σημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά κατανοεί το μέγεθος και τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία», ανέφερε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου, εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, και υπογράμμισε ότι η Τουρκία περιμένει από όλες τις χώρες να καταγγείλουν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 5ης Ιουλίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: