01 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Να υποδεχτούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ όπως του αναλογεί» προτρέπει σε μακροσκελή ανάρτησή της στο Διαδίκτυο η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, με αφορμή την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ρουβίκωνα, «αυτό που έχει σημασία με την επίσκεψη Ομπάμα είναι να καταγγελθούν όσα οι ΗΠΑ και οι ανταγωνιστές τους προκαλούν αυτή τη στιγμή στις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά και τα όσα μπορούν να έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Αύξηση των οργανικών θέσεων σε δημόσιους οργανισμούς κατά 10%-15% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, όπως υποστήριξαν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καθησυχάζοντας τους φόβους των συνδικαλιστών περί συρρίκνωσης των Δημόσιων Οργανισμών.

Υπερασπίζεται την στάση της η κυβέρνηση των Τιράνων απέναντι στην ελληνική αντίδραση για τις επικείμενες κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα, λέγοντας πως οι κατεδαφίσεις είναι διαφανείς και σύννομες και δεν γίνονται στη βάση διακρίσεων.Το αλβανικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει επίσης «αναχρονιστική» τη θέση της Αθήνας και τα Τίρανα αναφέρουν πως έχει κληθεί για εξηγήσεις η ελληνίδα πρέσβειρα.

Με ένα αινιγματικό tweet o κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου σχολιάζει την απάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για το ταξίδι στη Βενεζουέλα το 2013. «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια» αναφέρει...

Εκρηκτική αύξηση των εγγραφών μαθητών στα ιδιωτικά γυμνάσια της χώρας, κατά 55% σε σχέση με πέρυσι, έφεραν οι αλλαγές που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, στα ημερήσια ιδιωτικά γυμνάσια οι μαθητές αυξήθηκαν σε 9.189 από 5.912 πέρυσι, δηλαδή 3.277 οικογένειες που πέρυσι είχαν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία προτίμησαν φέτος τα ιδιωτικά.

Κόσμος:Νέος σεισμός 4,7 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία, η οποία ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό της μετά τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Δήμαρχοι της περιοχής μιλούν για νέες καταρρεύσεις κτιρίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για Γολγοθά». Κοντέινερ μέχρι τα Χριστούγεννα για τους σεισμόπληκτους υπόσχεται η κυβέρνηση Ρέντσι.

Σε μια χώρα που δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία, υπάρχει μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: σε ορισμένα καταστήματα οι έμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα: χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά, που άλλος τρόπος υπολογισμού δεν υπάρχει.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί κανέναν, δηλώνει ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας στο Κρεμλίνο. «Αργά ή γρήγορα, οι σχέσεις θα ομαλοποιηθούν» είπε μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ.

Η νύφη λαμπερή σαν πριγκίπισσα. Ο γαμπρός κομψός με το λαμέ σακάκι του. Τα φλας αστράφτουν στη λιμουζίνα που τους μεταφέρει μετά την τελετή. Θα μπορούσε να είναι μια ακόμα είδηση ρουτίνας για γάμο επωνύμων. Όχι όμως όταν πρόκειται για τελετή στην Αίγυπτο, ο γαμπρός είναι 12 και η νύφη 11…

Χαοτική εικόνα επικρατεί στο αμερικανικό σκηνικό μία εβδομάδα πριν την κάλπη για το Λευκό Οίκο: Η Χίλαρι Κλίντον επιτίθεται σφοδρά στον αρχηγό του FBI για την επανεκκίνηση - χωρίς απτά νέα στοιχεία- της υπόθεσης με τα e-mail κατηγορώντας τον για «κατάφωρη μεροληψία», ενώ οι New York Times επανέρχονται στα φορολογικά του Τραμπ, λέγοντας πως «ξεχείλωσε στα όριά του» το νομικό πλαίσιο για να αποφύγει φόρους. Την ίδια στιγμή, το δημοσκοπικό προβάδισμα της Κλίντον μειώνεται...

Οικονομία:Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 590,31 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,14%.

Στις 300 μέρες που η Ισπανία πορεύθηκε με υπηρεσιακή κυβέρνηση τα νέα από την οικονομία ήταν κυρίως καλά: Οι ξένες επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 54%, ενώ η ανεργία έπεσε κάτω από το 20%, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3% φέτος, ενώ ο τουρισμός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό έβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών δίπλα στον κωδικό του προϋπολογισμού που θα έπρεπε να προβλέπει περικοπή αμυντικών δαπανών ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 2016. Η εξοικονόμηση είναι... μηδέν ευρώ και τώρα η κυβέρνηση, που είχε δεσμευτεί για τις σχετικές μειώσεις, ψάχνει εναγωνίως λύση.

Ρύθμιση και διαγραφή επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με δύο ταχύτητες φέρνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που θα λειτουργεί μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με βασικό όπλο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών η Εφορία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) αυξάνουν τα έσοδά τους από παλαιά χρέη φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Αθλητισμός: Ο Σάββας Παντελίδης θα είναι ο νέος τεχνικός που θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή. Τρίτος στην τρέχουσα περίοδο μετά τους Νίκο Παπαδόπουλο και Γιάννη Αμανατίδη. Επιστροφή στο Champions League με τα παιχνίδια της 4ης αγωνιστικής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με σπουδαία παιχνίδια.

Tο σημαντικότερο γίνεται στο Μάντσεστερ με τη Σίτι να υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα, με τον Πεπ Γκουαρντιόλα ν' αναζητά την «εξιλέωση» μετά τη βαριά ήττα στο «Καμπ Νου» με 4-0, ενώ η Μπάγερν Μονάχου θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην Ολλανδία κόντρα στην αξιόμαχη Αϊντχόφεν.

Ο Τάσος Καραμάνος έδωσε το προβάδισμα στη Φεϊρένσε σκοράροντας το τέταρτο γκολ του στο πορτογαλικό πρωτάθλημα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου στην έδρα της Τσάβες με καρφωτή κεφαλιά. 

Μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις Ουντινέζε και Τορίνο στο «Φρίουλι» στη μεταξύ τους αναμέτρηση της 11ης αγωνιστικής, που έληξε ισόπαλη 2-2 ύστερα από συνεχείς ανατροπές. Η Κάλιαρι ήταν η νικήτρια στο νησιωτικό ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής στο καμπιονάτο, καθώς επιβλήθηκε στο «Σαντ Ελία» της Παλέρμο με 2-1.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: