22 Οκτωβρίου, 2016

H ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε το μέγεθος της μεγάλης νέας καθίζησης του εδάφους που σημειώθηκε στο περιφερειακό δρόμο του Καλπακίου στα Ιωάννινα. Εκτιμάται πως το βάθος του «κρατήρα» που άνοιξε, ξεπερνά τα 20 μέτρα, ενώ η συνολική επιφάνεια της καθίζησης αγγίζει τα 200 τ.μ. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνονται κατολισθήσεις.

Προβλήματα σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Πάτρα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει από το πρωί πολλές περιοχές της χώρας. Σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων έχουν σημειωθεί και πολλές κοπές δέντρων.

Νέα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Γιάννη Λαγού με άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013 έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων κατηγορητηρίου για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μικρές ποινές με ανασταλτικό χαρακτήρα επιβλήθηκαν τελικώς στους τρεις κατηγορουμένους για τη μεγάλη, όσο και πολυσυζητημένη, υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών που είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2015 στη Μύκονο.

Άφαντος παραμένει ο 60χρονος απόστρατος αστυνομικός που το απόγευμα της Παρασκευής πυροβόλησε θανάσιμα έναν 68χρονο ιδιοκτήτη γυμναστηρίου στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βατοπεδίου, δίπλα στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.

Κόσμος:Στοιχεία που δείχνουν τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης ως υπεύθυνες για ακόμη μία, την τρίτη κατά σειρά, επίθεση με τοξικά αέρια, περιλαμβάνει η έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εκκενώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το κεντρικό προεκλογικό γραφείο της Χίλαρι Κλίντον, όταν εντοπίστηκε ύποπτη λευκή σκόνη σε ένα φάκελο. Τέσσερις άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με τη σκόνη, ενώ  δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή αδιαθεσίες. Οι αστυνομικές αρχές ελέγχουν την ύποπτη ουσία και ερευνούν την υπόθεση.

Αλλάζει η πολιτική του Facebook για τις φωτογραφίες με ευαίσθητο περιεχόμενο, μετά το σάλο που ξέσπασε με τη φωτογραφία από το Βιετνάμ, το γνωστό «Κοριτσάκι της Ναπάλμ». 

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να επιτρέπει την ανάρτηση από τα μέλη του φωτογραφιών με ευαίσθητο περιεχόμενο, εφόσον αυτές είναι σημαντικές για το δημόσιο συμφέρον ή αξίζουν να είναι στην επικαιρότητα.

Στους δρόμους για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα βγήκαν οι γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις απόπειρες του Φρανσουά Ολάντ να αποκλιμακώσει την ένταση. 

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι τα στελέχη της δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να προστατευτούν. 

Με τον Ολάντ θα συναντηθούν στις αρχές της εβδομάδας τα συνδικάτα των αστυνομικών. Το τελευταίο 24άωρο σώθηκαν περίπου 3.300 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο συντόνισε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, ανασύρθηκαν τα πτώματα επτά ανθρώπων.

Οικονομία:Τα μείζον θέμα των εργασιακών (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος) θα μπει από την Κυριακή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών.

Η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για το απόγευμα, με τον κ. Κατρούγκαλο να δηλώνει πως η κυβέρνηση έχει τα όπλα για την επιστροφή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εμπορίου (CETA) θα έχουν το Σάββατο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και η καναδή υπουργός Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.

Mέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, η οποία αντιτίθεται στη CETA.

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB- από B+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch με τις προοπτικές να είναι θετικές. Ο οίκος τονίζει ότι η Κύπρος συνεχίζει να κάνει ισχυρή πρόοδο αναφορικά με την προσαρμογή της μετά την τραπεζική κρίση του 2013.

Το καυτό ζήτημα των εργασιακών, το μεγαλύτερο αγκάθι της β' αξιολόγησης για πολλούς, θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς την Κυριακή το απόγευμα, οπότε έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο. 

Στα ραντεβού της Κυριακής ξεχωρίζουν και αυτά που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα φορολογικά. Η ύφεση φέτος θα φτάσει έως το 0,1% του ΑΕΠ εκτιμά το ΚΕΠΕ στην έκδοσή του «Οικονομικές Εξελίξεις», διακρίνοντας αρκετά σημάδια βελτίωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία. 

Προβλέπει μέσο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β' εξάμηνο του 2016 στο +0,6%, με τις επιμέρους εκτιμήσεις για το γ' και δ' τρίμηνο να κυμαίνονται στο +0,9% και +0,3%. Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί η επαλήθευση αυτών προβλέψεων.

Αθλητισμός: Σημαντικά παιχνίδια και ένα κλασικό ντέρμπι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, με το βλέμμα βέβαια να βρίσκεται στο κυριακάτικο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκη». Ωστόσο, μέχρι τότε υπάρχει έντονη δράση και αμφίρροπα ματς. Η πρώτη σέντρα του Σαββάτου θα γίνει στην Κέρκυρα με το Κέρκυρα - Αστέρας Τρίπολης (16:00).

Η συνέχεια θα δοθεί στα Χανιά, όπου ο Πλατανιάς υποδέχεται την Ξάνθη (18:15). Η αυλαία στο πρόγραμμα του Σαββάτου θα πέσει με την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Πανιώνιο (20:30) με τον Μοράις να κάνει ντεμπούτο στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. 

Ο λύκος με το όνομα «Ζαμπιβάκα», επελέγη από τους Ρώσους να είναι η επίσημη μασκότ του Μουντιάλ, που θα φιλοξενήσει η χώρα το 2018. «Ζαμπιβάκα» στα ρωσικά σημαίνει «αυτός που σκοράρει» και κέρδισε την πλειοψηφία των προτιμήσεων στο σχετικό εθνικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι. 

Η μασκότ είναι σχέδιο της Εκατερίνα Μποτσάροβα και επελέγη με το 53% των ψήφων, έναντι μιας τίγρης και μιας γάτας. Επίσημη μορφή πήρε η αντίθεση της ένωσης των ευρωπαϊκών επαγγελματικών λιγκών (EPFL) κατά του νέου τρόπου διεξαγωγής του Champions League, τον οποίο ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου η UEFA. 

Οι εκπρόσωποι 23 πρωταθλημάτων που συνεδρίασαν στη Ζυρίχη αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία (μειοψήφησε μόνο η ιταλική λίγκα) να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, τα οποία εκτιμούν ότι οδηγούν σε ένα «κλειστό» Champions League.

Την εταιρεία DIMERA, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, θα έχει κεντρικό χορηγό για τα επόμενα δύο χρόνια η Super League. Η προσφορά του ομογενή επιχειρηματία ήταν μεγαλύτερη από εκείνες που κατέθεσαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης και ΟΠΑΠ Α.Ε. και παρότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα, έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

 Η πρόταση Σαββίδη είναι ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών 2,250 εκ. ευρώ αναμένεται να δοθούν για τη φετινή περίοδο και άλλα 2,750 εκ. ευρώ την επόμενη.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: