04 Οκτωβρίου, 2016

H ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την επιστροφή και αναδρομικά των επιπλέον φόρων που πλήρωσαν κατά τα τελευταία τρία έτη οι δικαστικοί, λόγω μη συνυπολογισμού της φοροαπαλλαγής του 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους που κέρδισαν στο Μισθοδικείο, προβλέπει εγκύκλιος που απέστειλε στις ΔΟΥ όλης της χώρας ο γγ Δημοσίων Εσόδων Γ.Πιτσιλής.

Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, το ποσό που θα πρέπει να πάρουν από την εφορία κυμαίνεται από 2.500 έως και 15.000 ευρώ ο καθένας. Τελετή υποδοχής των λειψάνων των ελλήνων πεσόντων του Noratlas θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα της Τρίτης η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος. Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ακυρώσεις πτήσεων της Olympic Air την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 λόγω της απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

Κόσμος: Με φόντο τις συνεχιζόμενες επιδρομές στο Χαλέπι και τη συνεχή επιδείνωση στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για προσχέδιο ψηφίσματος στο Συριακό - το οποίο πάντως έχει ελάχιστες ελπίδες να προχωρήσει, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Ρωσίας. 

Την ίδια στιγμή, η διένεξη έχει δηλητηριάσει τόσο το διεθνές σκηνικό που οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία για τη Συρία ενώ, ως μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, η Μόσχα είχε προχωρήσει σε αναστολή συμφωνίας για το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου πως άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν ένα ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων που ήταν αρμόδιο για τον «ένοπλο βραχίονα» της οργάνωσης, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου. Σύμφωνα με τις Αρχές, το στέλεχος, ο Μοχάμεντ Καμάλ, σκοτώθηκε μαζί με συνεργάτη του σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια εφόδου σε διαμέρισμα στο Κάιρο.

Επανέρχεται επιθετικά η Χίλαρι Κλίντον στο ζήτημα του φορολογικού «ιστορικού» τού Τραμπ, κατηγορώντας τον για υποκρισία μετά το δημοσίευμα των New York Times που δείχνει πιθανότερο το ενδεχόμενο να μην έχει πληρώσει -νόμιμα- φόρους εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών ζημιών που είχε υποστεί τη δεκαετία του '90. 

«Ο Τραμπ ενσαρκώνει το ίδιο το σύστημα που ισχυρίζεται ότι θα διορθώσει» λέει η Κλίντον, ενώ το στρατόπεδο του ρεπουμπλικανού υποψηφίου -το οποίο δεν διαψεύδει τις αναφορές- παρουσιάζει την υπόθεση ως... «απόδειξη της ευφυίας» του Τραμπ.

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στον «απολογισμό» για το πόσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, λέγοντας πως 12.801 αστυνομικοί «ξηλώθηκαν» εξαιτίας φερόμενων σχέσεων με το δίκτυο του Γκιουλέν. Σημαντικό μέρος τους - οι 2.523 - ήταν αστυνομικοί διοικητές.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την έναρξη «νέας φάσης διαλόγου» με τους αντάρτες των FARC, παρά το πλήγμα που επέφερε το δημοψήφισμα. Oι ίδιες οι FARC δηλώνουν πως θα «παραμείνουν πιστοί στη συμφωνία» και κάλεσαν τους Κολομβιανούς να κινητοποιηθούν σε υποστήριξη του πλαισίου που έχει καταρτιστεί.

Οικονομία:Η ηλεκτρονική διασταύρωση μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να αποδίδει, καθώς ήδη εντοπίστηκαν 250.000 φορολογούμενοι των οποίων οι καταθέσεις δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα.

Ελλειψη ρευστότητας, πτώση της κατανάλωσης, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αλλά και capital controls άφησαν τα σημάδια τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου, με τα λουκέτα των επιχειρήσεων να είναι πλέον περισσότερα από τις νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις.

Λογαριασμό 3,978 δισ. ευρώ στέλνει η κυβέρνηση σε φορολογουμένους και συνταξιούχους με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2017 που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Με τις περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις των εισφορών και τη νέα καταιγίδα κυρίως στους έμμεσους φόρους, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει το 1,8% του ΑΕΠ.

Ανάλυση για το «τι απειλεί να εκτροχιάσει το προγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα;» δημοσιεύει η Wall Street Journal. Το συμπέρασμα της εφημερίδας είναι: «Η ίδια η κυβέρνηση». Συζήτηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος με θέμα 

«Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στις 16:00, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αθλητισμός: Ο Κακά παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών (MLS). Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ της Ορλάντο Σίτι έχει ετήσιες απολαβές 7.167 εκατ. δολάρια και είναι πρώτος στη σχετική λίστα, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Washington post» και ακολουθούν ο Ιταλός φορ του Τορόντο, Σεμπάστιαν Τζοβίνκο, και ο συμπαίκτης του στην ομάδα του Καναδά, Μάικλ Μπράντλεϊ.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, του οποίου οι προεκλογικές υποσχέσεις περιλάμβαναν αύξηση των ομάδων στα τελικά του Μουντιάλ από 32 σε 40, πρότεινε σήμερα ακόμη ένα μεγαλύτερο τουρνουά, με τη συμμετοχή 48 ομάδων!

Αρκετούς απόντες μέτρησε η Εθνική ομάδα στην πρώτη προπόνησή της εν όψει των αγώνων με Κύπρο (7/10) και Εσθονία (10/10), για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018. Από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά έλειπαν οι Μήτρογλου, Μανωλάς και Χολέμπας, που είχαν πάρει άδεια από τον Μίχαελ Σκίμπε και θα ενσωματωθούν στην αποστολή τις επόμενες ώρες.

Χωρίς νίκη παρέμεινε η Ξάνθη στο πρωτάθλημα μετά από 4 αγωνιστικές (2β.), καθώς παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στον Ατρόμητο (0-0) στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 6ης αγωνιστικής της Super League. Για δεύτερη σερί αγωνιστική έμειναν αήττητοι οι Περιστεριώτες (4β.) μετά την εντός έδρας νίκη τους επί του Αστέρα Τρίπολης (1-0).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: