19 Οκτωβρίου, 2016

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ «ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ» FBI-ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

 

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπραγματεύθηκε πέρυσι με το FBI για τον αποχαρακτηρισμό ως διαβαθμισμένου ενός email της Χίλαρι Κλίντον, το οποίο αφορά την επίθεση στην Βεγγάζη το 2012. Αν ο αποχαρακτηρισμός του απόρρητου email γινόταν πραγματικότητα τότε θα επιτρεπόταν στο FBI να αναπτύξει περισσότερους πράκτορες σε ξένες χώρες, σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητα από το Wikileaks.

Η καταγγελία κατά του Πάτρικ Κένεντι, υψηλόβαθμου διοικητικού στελέχους του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών (υφυπουργός Διαχείρισης), συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία δημοσιοποίηση σειράς συνεντεύξεων από το FBI, αναφορικά με την έρευνα, διάρκειας ενός έτους, που πραγματοποίησε για την υπόθεση της κ. Κλίντον. 

Ο συνομιλητής του κ. Κένεντι, με τον οποίο έκανε τις διαπραγματεύσεις, φέρεται να είναι ένας συνταξιοδοτημένος πλέον αξιωματούχος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI). Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο αν ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή o συνομιλητής του έκανε την πρόταση για το αντάλλαγμα, ωστόσο, όπως αναφέρει το «Associated Press», ο άνθρωπος ο οποίος πρότεινε την «χάρη» της απόσπασης αντρών του στο εξωτερικό ήταν ο αξιωματούχος του FBI. Το ίδιο ισχυρίζεται και το υπουργείο Εξωτερικών, πάντα σύμφωνα με το «AP».

«Οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και δεν ευθυγραμμίζονται με τα γεγονότα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ. Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Κένεντι προσπαθούσε να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο το FBI χαρακτηρίζει κάποιες πληροφορίες ως διαβαθμισμένες και πρόσθεσε πως ποτέ δεν υπήρξε κάποια αύξηση στον αριθμό των πρακτόρων του Γραφείου που να αποσπάστηκαν στο Ιράκ ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων.

Το FBI τελικά απέρριψε την ιδέα, η οποία θα επέτρεπε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βάλει στο αρχείο το μήνυμα που σχετίζεται με τις επιθέσεις του 2012 στο διπλωματικό συγκρότημα γραφείων του στην Βεγγάζη της Λιβύης, σύμφωνα με τα αρχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. Το email περιέγραφε αναφορές τον Νοέμβριο του 2012 σύμφωνα με τις οποίες η Αστυνομία της Λιβύης συνελάμβανε υπόπτους αναφορικά με την επίθεση. 

Το μήνυμα είχε προωθηθεί στον ιδιωτικό διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διατηρούσε η κ. Κλίντον στο σπίτι της στην Ουάσιγκτον από τον Τζέικ Σάλιβαν, έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες της πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον κυβερνητικό λογαριασμό των emails.

Η στάση του FBI να αποφασίσει κατά του αποχαρακτηρισμού ως απορρήτου του περιεχομένου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενίσχυσε τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών ότι αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Ομπάμα, προσπάθησαν να προστατεύσουν τη Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της.

«Η ανέντιμη Χίλαρι συνωμότησε με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα Μέσα Ενημέρωσης την καλύπτουν και την προστατεύουν. Είναι ένα Στημένο Σύστημα! Η χώρα μας αξίζει κάτι καλύτερο!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter.«Η προσπάθεια του ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών να πιέσει το FBI για να αποκρύψει το εύρος της κακοδιαχείρισης είναι σημάδια συγκάλυψης», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν. 

Το FBI συνέστησε τη μη άσκηση δίωξης κατά της Κλίντον, τον Ιούλιο, ενώ υπερασπίστηκε την ακεραιότητα της έρευνας την οποία διεξήγαγε. Από την πλευρά της, η Κλίντον έχει παραδεχτεί ότι ήταν λάθος η επιλογή της να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό διακομιστή που ήταν εγκατεστημένος στο σπίτι της στη διάρκεια της θητείας της στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, από το 2009 έως το 2013.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2015 ο κ. Κένεντι «αρνήθηκε κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς για την αλλαγή των απόρρητων κωδικών ανέφερε το «Fox News» πριν λίγες μέρες όταν και είχε δημοσιεύσει την είδηση, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού βουλευτή, Τζέισον Κάφετζ, από την Γιούτα, ο οποίος είχε αναφέρει πως «υπάρχει ένα υπονοούμενο για αντάλλαγμα που εμπλέκει τον υφυπουργό για την Διαχείριση, Πάτρικ Κένεντι, και το FBI σε τουλάχιστον ένα διαβαθμισμένο email».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: