30 Οκτωβρίου, 2016

ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΦΥΡΟΚΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

 

Μία μόλις ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι δεν είναι σκόπιμη η επανάληψη των αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι, σκληρές μάχες διεξάγονται στα βόρεια της πόλης, ενώ βόμβες πέφτουν σε όλη την πόλη, προερχόμενες κατά τα φαινόμενα τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στα διαφιλονικούμενα εδάφη του Βορρά. Ταυτόχρονα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει βομβαρδισμούς από αέρος ή με οβίδες στα δυτικά και νότια της πόλης. Επίσης, βομβαρδισμοί σημειώνονται και σε περιοχές γύρω από την πόλη.

Η νέα παραβίαση της εκεχειρίας έρχεται μία μόλις ημέρα μετά το σφυροκόπημα του δυτικού Χαλεπίου από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τριών μαθητών και των τραυματισμό άλλων 14, ενώ ο συνολικός απολογισμός των επιθέσεων ήταν 10 νεκροί και 100 τραυματίες.

Προκειμένου να σπάσουν την πολιορκία που επέβαλε στις ανατολικές συνοικίες ο στρατός του προέδρου Άσαντ, ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση από το εξωτερικό μέρος της πόλης, από τη δυτική πλευρά.

Οι μάχες, τα πυρά πυροβολικού και οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που συγκλόνισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης, Παρασκευή, προκάλεσαν τουλάχιστον 18 θανάτους στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος και των μαχητών που πολεμούν στο πλευρό τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπίου, εκεί όπου οι αντάρτες κατάφεραν να προωθηθούν», ανέφερε το πρωί του Σαββάτου το Παρατηρητήριο. 

Ωστόσο, στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο οι αεροπορικές επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων έθεσαν στο στόχαστρο την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Σαλαχεντίν, που βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλευρά των ανταρτών. 

Οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου ζουν τουλάχιστον 250.000 κάτοικοι, βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας από τον Ιούλιο, δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και είναι αντιμέτωπες με διατροφικές ελλείψεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε στη συνέχεια τη διακοπή των πληγμάτων στις ανατολικές συνοικίες αρχής γενομένης από τις 18 Οκτωβρίου, ενώ οι Δυτικοί έκαναν λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν για μια ακόμη φορά την αντίδραση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να διερευνήσει τα γεγονότα στο Χαλέπι, μιλώντας για την ύπαρξη ενδεχομένων εγκλημάτων πολέμου.

Το πρωί του Σαββάτου, μόνο, στη διάρκεια των μαχών τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα μικρό κορίτσι. Μία ημέρα πριν, σε αεροπορική επιδρομή στην οποία χτυπήθηκε σχολείο, έχασαν τη ζωή τους πολλά παιδιά.

Αντιδρώντας στην επίθεση των ανταρτών την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θέλει να επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, όμως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή», λέγοντας ότι «χρειάζεται να παραταθεί η ανθρωπιστική παύση».

Η Ουάσινγκτον αμφισβήτησε τις δηλώσεις της Μόσχας ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι έχουν σταματήσει. Κατηγόρησε επίσης το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποιεί την πείνα «σαν πολεμικό όπλο» αρνούμενο να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου. 

Με απανωτούς βομβαρδισμούς και συντονισμένες επιχειρήσεις ανταρτικές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν και παρακλάδια της Αλ Κάιντα επιδιώκουν την ακατάληψη περιοχών στο δυτικό Χαλέπι.

Οι μαχητές της Τζαΐς Αλ Φατέχ ισχυρίζονται ότι στις συνοικίες της Ζάχρα και της Νταχιγιέτ αλ Άσαντ, έθεσαν υπό τον έλεγχο τους στρατηγικής σημασίας ζώνες, στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Με την βοήθεια του Αλλάχ από χθες πήραμε τις συγκεκριμένες περιοχές και τις απελευθερώσαμε εξ ολοκλήρου. Τώρα και μετά από αυτό βρισκόμαστε στα περίχωρα της επόμενης ζώνης», υποστηρίζει ο Αμπό Αχμάντ, μέλος της Φατέχ Αλ Σαμ.

Ωστόσο ο στρατός της Συρίας υποστηρίζει ότι έχει αποτρέψει πολλαπλά κτυπήματα από τους αντάρτες και πως διατηρεί τον έλεγχο όλων των περιοχών που έχει καταλάβει.

Παράλληλα σιίτες μαχητές από το Ιράκ, που στηρίζονται από το Ιράν, μετά την επιτυχή έκβαση των μαχών στην χώρα τους με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, ετοιμάζονται να μεταβούν στην Συρία προς ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: