02 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Τη βαθιά απογοήτευση που επικρατεί στην κοινή γνώμη καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα Αυγή. Αν και δεν υπάρχει πρόθεση ψήφου ή εκτίμηση εκλογικής επιρροής, τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, ενώ η ΝΔ και ο Κ.Μητσοτάκης προηγούνται στα ερωτήματα για την «καλύτερη κυβέρνηση» και τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό».

Άλλοι 19 νεκροί προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο στον κατάλογο των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Αττικής, όπου σημειώθηκαν 455 τροχαία με 11 σοβαρά και 523 ελαφρά τραυματίες. Στο ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν 31.711 τροχονομικές παραβάσεις.

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο Κολωνάκι, λόγω εορτασμού του πολιούχου των Αθηνών και της λιτανείας της ιερής εικόνας του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Καλοδεχούμενη» στην κυβερνητική πλειοψηφία χαρακτηρίζει την Ένωση Κεντρώων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. «Τώρα που ο Τσίπρας είναι στις μαύρες του, θέλει τον Λεβέντη, αλλά ο Λεβέντης δεν προσφέρεται για τσόντα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Για την ερχόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου αναβάλλεται τελικά η σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο και της αντιμετώπισης του που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Κόσμος:Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συζήτησαν την κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν φιάλη υγραερίου εξερράγη σε ένα καφέ στην πόλη Βέλες Μάλαγα στις νότιες ακτές της Ισπανίας. Πέντε εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Οι πολίτες στην Κολομβία, με δημοψήφισμα που διεξάγεται την Κυριακή, μοιάζουν έτοιμοι να στηρίξουν την ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες των FARC με την οποία μπαίνει τέλος σε 52 χρόνια πολέμου. Παραμονή του δημοψηφίσματος, οι FARC ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν αποζημιώσεις σε θύματα της ένοπλης σύρραξης στη χώρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων αναμένεται να απορρίψει τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της στο δημοψήφισμα που διεξάγεται την Κυριακή. Για «επικίνδυνο παιγνίδι» του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να είχε αποφύγει, με νόμιμο τρόπο, να πληρώνει φόρους επί σχεδόν 20 χρόνια, δηλώνοντας το 1995 ζημιές 916 εκατομμυρίων, αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times.

Οικονομία: Ανοδικά κινούνται οι ιδιωτικές καταθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αναφέρει η Alpha Bank. «Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε μηνιαίες συναλλαγές αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2016 κατά 1,316 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων να ανέλθει σε 123,895 δισ. ευρώ έναντι 121,138 δισ. ευρώ στο τέλος του Αυγούστου 2015».

Δεν υπάρχει μήνας ώς τα τέλη του Ιανουρίου του 2017 που να μην πρέπει να πληρωθεί κάποιος φόρος (άμεσος ή έμμεσος) από εκατομμύρια πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όσοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν την κρίση και την αδυναμία πληρωμής φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών.

Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του.

Το σήμα για την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στα εργασιακά έδωσε η παρουσίαση από τον Γ.Κατρούγκαλο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών με τις 12 συστάσεις συλλογικές συμβάσεις, ορισμό κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις, διαιτησία και μετενέργεια.

Την ελληνική νομοθετική ρύθμιση για τη συνεργατική οικονομία (οικονομία διαμοιρασμού, sharing economy), που πρόκειται να εισαχθεί στο επόμενο διάστημα στη Βουλή, παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης στο Συμβούλιο των υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Αθλητισμός: Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Μονακό στην έδρα της φορμαρισμένης Μέτς. Οι Μονεγάσκοι καθάρισαν το ματς πριν καν συμπληρωθούν 40 λεπτά καθώς προηγήθηκαν 3-0, και σταμάτησαν στο τελικό 7-0 με έξι διαφορετικούς σκόρερ!

 Ο Εντισον Καβάνι έγινε ο «αντι-Ιμπραϊμοβιτς» και πήρε από το... χέρι την Παρί Σεν Ζερμέν, αποφσισμένος να τη βγάλει απο το αδιέξοδο. Νέα νίκη για του Παριζιάνους, 2-0 επί της Μπορντό, με δύο γκολ του Ουρουγουανού ο οποίος έχει φτάσει τα 12 από την αρχή της σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις.

Με...Περσική υπογραφή ο Πανιώνιος νίκησε 2-1 τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Πρωταγωνιστές του ματς οι δύο Ιρανοί, Μασούντ και Ανσαριφάρντ, με τον πρώτο να ανοίγει το σκορ στο 34΄ και το συμπατριώτη του να «καθαρίζει» το ματς στο 78΄. 

Για το «Γηραιό» μείωσε στο 85΄ ο Λεοζίνιο. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκαν, ο Μπεν για τον Πανιώνιο και ο Λουκίνας από πλευράς Ηρακλή. Την τρίτη νίκη της σημείωσε κατά την 7η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Ισπανίας η Λεγανιές, η οποία επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Γρανάδα και ανέβηκε στην 10η θέση της κατάταξης με 10 βαθμούς.

Η μεγάλη νίκη του Πανιωνίου επί του Ηρακλή (Ηρακλής - Πανιώνιος 1-2) μέσα στο Καυτανζόγλειο έφερε... ιρανική σφραγίδα και ήταν το αποτέλεσμα που ξεχώρισε στην έναρξη της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. 

Με το «διπλό» όμως έφυγε από την Κέρκυρα και ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος επικράτησε δύσκολα της τοπικής ομάδας (Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1). Στη Λιβαδειά, ο τοπικός Λεβαδειακός προηγήθηκε, αλλά η Λάρισα ήταν αυτή που απέσπασε τον βαθμό της ιοπαλίας (Λεβαδειακός - ΑΕΛ 1-1). Την Κυριακή τα σπουδαία με το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (20:30).

Δεύτερη συνεχόμενη απώλεια είχε η Μπάγερν. Μετά την ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League (0-1), η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι είχε την πρώτη της απώλεια στη Bundesliga και, μάλιστα, εντός έδρας, με την Κολονία (1-1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: