22 Οκτωβρίου, 2016

ΑΝ Ο ΤΡΑΜΠ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Για υπονόμευση της αμερικανικής δημοκρατίας κατηγόρησε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την άρνηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να απαντήσει στην ερώτηση του συντονιστή του τρίτου και τελευταίου προεδρικού ντιμπέιτ αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση της Χίλαρυ Κλίντον ο Ομπάμα είπε ότι όποιος σπέρνει τους σπόρους της αμφιβολίας στο μυαλό των πολιτών για τη νομιμότητα των αμερικανικών εκλογών δίνει ώθηση στους εχθρούς της χώρας. «Κάνεις τη δουλειά των αντιπάλων μας για λογαριασμό τους, διότι η δημοκρατία μας εξαρτάται απ' την επίγνωση του κόσμου ότι η ψήφος του μετράει», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ, ωστόσο, εμμένει στην υπονόμευση του αδιάβλητου των εκλογών. Aπευθυνόμενος σε οπαδούς του στο Οχάιο είπε ότι  θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της κάλπης, για να συμπληρώσει  έπειτα από μία πολύ σύντομη παύση: «Εάν κερδίσω»... Τόνισε ότι θα αποδεχθεί ένα «καθαρό» αποτέλεσμα, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο  δικαστικής προσφυγής εάν κρίνει πως το αποτέλεσμα είναι «αμφισβητήσιμο».

«Θα ήθελα να υποσχεθώ και δεσμεύομαι προς όλους τους ψηφοφόρους και υποστηρικτές μου και προς όλο το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα αποδεχθώ πλήρως το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης και ιστορικής προεδρικής εκλογής -εάν κερδίσω» δήλωσε ο Τραμπ στη συγκέντρωση στο Ντέλαγουερ.

Μετά τη σκληρή τηλεοπτική μονομαχία και τις βαριές κουβέντες που αντήλλαξαν στο Λας Βέγκας,  Χίλαρυ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν στο ετήσιο φιλανθρωπικό δείπνο του Ιδρύματος Alfred E Smith Memorial στη Νέα Υόρκη κι έσπασαν πλάκα ο ένας με τον άλλον. 

Η υποψήφια των Δημοκρατικών ξεκαρδίστηκε στα γέλια, όταν ο αντίπαλός της αστειεύτηκε για τις αδρά αμειβόμενες ομιλίες της και την έρευνα του FBI για τα προσωπικά της email. Δεν έλειψαν, ωστόσο, κι οι αποδοκιμασίες κατά του Τραμπ, όταν είπε «στα αστεία», ότι η Χίλαρυ μισεί τους καθολικούς.     

Στο δείπνο αυτό εμφανίζονται κάθε τέσσερα χρόνια οι προεδρικοί υποψήφιοι και κατά παράδοση παίρνουν το λόγο και λένε αστεία εις βάρος των αντιπάλων τους. Παρά το βαρύ κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις Χίλαρυ και Τραμπ άφησαν για λίγο κατά μέρος τις διαφορές τους και κάθισαν σχεδόν δίπλα-δίπλα με τον καρδινάλιο Τίμοθυ Ντόλαν ανάμεσά τους.

Στην αρχή δεν έδωσαν καν τα χέρια κι απέφυγαν να διασταυρώσουν τα βλέμματά τους. Αλλά όταν σηκώθηκε ο Τραμπ να μιλήσει, χτύπησε φιλικά τη Χίλαρυ στον ώμο.   Ο εκκεντρικός μεγιστάνας αστειεύτηκε ότι οι περίπου 1.500 παριστάμενοι στο δείπνο ήταν το μεγαλύτερο ακροατήριο που συγκέντρωσε ποτέ η αντίπαλός του. 

Και σε μια «μπηχτή» για τις διασυνδέσεις της με τη Γουώλ Στρητ, είπε ότι είναι σπάνιο γι' αυτήν να συναντάται με τόσα μεγαλοστελέχη πολυεθνικών και να μη πληρώνεται...  Όταν όμως είπε ότι η Χίλαρυ είναι τόσο διεφθαρμένη, ώστε την πέταξαν απ' την επιτροπή διερεύνησης του  Γουώτερκεϊτ, ακούστηκαν γιουχαϊσματα....     

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η υποψήφια των Δημοκρατικών. «Είτε θα έχουμε σε λίγο καιρό την πρώτη γυναίκα-πρόεδρο της χώρας, ή τον πρώτο πρόεδρο που άνοιξε πόλεμο στο Twitter με την Σερ (τη διάσημη τραγουδίστρια).  Σε μια άλλη ατάκα της ειρωνεύτηκε τον αντίπαλό τους για τους συχνές αντικαταστάσεις των συμβούλων του: 

«Αναγκάστηκα να ακούσω τον Ντόναλντ Τραμπ επί τρεις ολόκληρες τηλεμαχίες. Κι έτσι βρέθηκα πλάι του περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε απ' τους επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας»....Στις δημοσκοπήσεις, μόλις τρεις εβδομάδες, πριν την αναμέτρηση, η Χίλαρυ διατηρεί σταθερά το προβάδισμα.   

Σύμφωνα με το μέσο όρο πανεθνικών σφυγμομετρήσεων της RealClear Politics η Δημοκρατική υποψήφια προηγείται κατά 6,4% του αντιπάλου της (48,5% έναντι 42,1%)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: