08 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο έδαφος θα είναι από την Κυριακή καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα ελληνικά αεροδρόμια, λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που κήρυξαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον διοικητή της ΥΠΑ, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας εμμένει στις κινητοποιήσεις. Ποιες πτήσεις ακυρώνονται.

Για απεργία χωρίς αιτήματα που εξυπηρετεί «μικροκομματικά παιχνίδια και σκοπιμότητες» κατηγορεί τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το υπουργείο Υποδομών μετά την κήρυξη των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών. Το υπουργείο τους καλεί σε διάλογο, ενώ αφήνει αιχμές κατά της ΝΔ. «Τα πρόσωπα, οι κομματικές στοχεύσεις και οι επιδιώξεις φάνηκαν πλέον καθαρά» αναφέρει το υπουργείο.

Έτοιμη δηλώνει η γαλλική εταιρεία TOTAL να αρχίσει γεωτρήσεις τον Απρίλιο του 2017 στον νέο γεωτρητικό στόχο «Ονησίφορος», που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την εταιρεία EDT Agency Services, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από το λιμάνι Λεμεσού.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα της Χίου, με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς έξι οικίσκοι. Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ και ο αποκλεισμός προσφύγων στο ένα σημείο του χώρου για να μπορέσει να επέμβει η Πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς.

Με χαλαρή κουβέντα, ποτό και φαγητό πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι βουλευτές, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, σχημάτισαν μικρά πηγαδάκια. Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς ήταν η πρωτοβουλία του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι να καθίσει στο πιάνο.

Κόσμος: Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους και ανατινάχθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή στην Άγκυρα, όταν η αστυνομία τους κάλεσε να παραδοθούν, όπως μεταδίδουν το CNN Türk και άλλα μέσα ενημέρωσης. Οι δύο βομβιστές θεωρείται ότι είχαν σχέση με το ΡΚΚ και φέρονται να προετοίμαζαν επίθεση με παγιδευμένο όχημα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταζητείται και τρίτος συνεργός τους. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν απρόσκοπτα στη χώρα και μετά το Brexit, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Συγνώμη για τα σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει για τις γυναίκες στο παρελθόν ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έγινε εκ νέου στόχος έντονης κριτικής καθώς η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε απόσπασμα από μια ιδιωτική συζήτηση κατά την οποία το 2005 εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια παντρεμένη γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις. «Υπόσχομαι ότι θα γίνω καλύτερος άνθρωπος» δηλώνει ο Τραμπ.

Τη διεξαγωγή έρευνας για «εγκλήματα πολέμου» από το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους συμμάχους του στο Χαλέπι ζήτησε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά από νέα αεροπορική επίθεση εναντίον ενός νοσοκομείου στην πόλη. Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.

Την οργή της κυβέρνησης της Γαλλίας προκάλεσε η απόφαση της Πολωνίας να ακυρώσει συμφωνία ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με την Airbus για την αγορά ελικοπτέρων Caracal, με το Παρίσι να διαμηνύει ότι θα επανεξετάσει το σύνολο της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας και ότι αναβάλλεται επ' αόριστον η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Βαρσοβία.

Οικονομία: Άμεσες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο Τζακ Λιου παρατήρησε ότι «είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό, που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό».

Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πιθανότερη την διάλυση της Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, δήλωσε ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, μιλώντας σε κοινό αποτελούμενο κυρίως από ανώτατα στελέχη τραπεζών.

Σειρά επαφών, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη, με κυρίαρχο θέμα τη διευθέτηση του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για το χρέος.

H Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει ρεαλιστική δράση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ επανέλαβε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι «πολύ φιλόδοξος».

Ορατή είναι πλέον η επίτευξη τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί το EuroWorking Group.

Αθλητισμός:Η ήττα από την Ελβετία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ «τσάντισε» την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Η απάντηση των Ιβήρων ήταν το επιβλητικό 6-0 επί του «αδύναμου κρίκου» του 2ου ομίλου, Ανδόρα, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να επιστρέφει... δριμύτερος και με 4 γκολ να βάζει «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του στην πρώτη νίκη της ομάδας του Φερνάντο Σάντος.

Η Εθνική ομάδα διπλασίασε τις νίκες της στον 8ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 2018, επικρατώντας της Κύπρου με 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» με γκολ των Μήτρογλου στο 12ο και Μάνταλου στο 42ο λεπτό. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έφτασε στους έξι βαθμούς και μοιράζεται την πρώτη θέση με το Βέλγιο, που συνέτριψε στις Βρυξέλλες τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 4-0.

Ατάκες που κάνουν αίσθηση και θα συζητηθούν ακούστηκαν από το στόμα του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη… χείμαρρο σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Ο Σταύρος Κοντονής, δεν έκρυψε ότι η προσπάθεια κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει… πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της ενώ έκανε το ρητορικό ερώτημα «θεωρείτε τυχαίο ότι 10 χρόνια τώρα έχουν παραχθεί εγκληματικές οργανώσεις που αποδίδονται σε στελέχη της ομοσπονδίας ή ακόμη και των ομάδων;»!

Δεν βρέθηκε λύση για τη θέση του επιδιαιτητή στην Επιτροπή Ορισμού Διαιτητών για τη Super League, που... χηρεύει μετά την αποχώρηση του Κύρου Βασσάρα. Στη χθεσινή συνάντηση των κκ. Γκρούτση, Σαραϊδάρη και Καραβασίλη δεν υπήρξε συμφωνία για το πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον πρώην διεθνή διαιτητή, με τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι να αφορούν μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες τους Μπίκα, Καλύβα και Τσαχειλίδη.

Με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Αραβίδη, η ΑΕΚ έβγαλε «διάθεση» στο φιλικό με την Καλλιθέα και επικράτησε 4-0 κεκλεισμένων των θυρών στο «Ελ Πάσο». Ο 29χρονος επιθετικός, ο οποίος φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, έδωσε ρεσιτάλ πάθους από το πρώτο λεπτό έως το 68ο, όταν αντικαταστάθηκε, δείχνοντας πόσο πολύ έλειψε από την Ένωση στο διάστημα του παραγκωνισμού του.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: