10 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Για απαράδεκτη τακτική και λογική της Τουρκίας με αφορμή τη δέσμευση περιοχών κίνησης για τα υποβρύχιά της έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στα ιδιωτικά κανάλια Alpha, ANT1, Μακεδονία, Mega, Star, Σκάι και Epsilon.

Σε πολιτικό εφιάλτη για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση των πλειστηριασμών κατοικιών. Μετά το σάλο που προκάλεσε η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, υπουργοί με δηλώσεις τους, αλλά και κυβερνητικές πηγές με non paper σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι δεν θα περάσει καμία πρώτη κατοικία οικονομικά αδύναμου στα... χέρια τραπεζίτη.

Το χάρτινο εισιτήριο οδεύει σταδιακά προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι «ανέπαφες» κάρτες, οι «έξυπνες» πύλες και τα μηχανήματα φόρτισης πρόκειται να αλλάζουν μέσα στο 2017 τις συγκοινωνιακές συνήθειες στην πρωτεύουσα. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών θα είναι η τιμολόγηση με το χιλιόμετρο. Ποιες αλλαγές προωθούνται.

Υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, αναμένεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η διάθεση ξεκινά το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και η μέση τιμή, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο.

Κόσμος:Έναν άνδρα, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την προετοιμασία βομβιστικής επίθεσης, συνέλαβε η Αστυνομία της Γερμανίας στη Λειψία. Πρόκειται για τον 22χρονο Τζαμπέρ αλ Μπακρ, πρόσφυγα από τη Συρία, που είχε διαφύγει της σύλληψης στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στο διαμέρισμά του, στην πόλη Τσέμνιτς.

Αποφασισμένη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Συρία, είναι η Γαλλία. Στον απόηχο του ρωσικού βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το Παρίσι διαφωνεί με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, γεγονός που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τις πληγές της μετράει η Αϊτή, μετά τον φονικό τυφώνα Μάθιου που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι νεκροί ξεπερνούν ήδη τους 900, ενώ το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.000. Και είναι βέβαιο ότι ο απολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι η χώρα έχει να δώσει τώρα μία ακόμη σκληρή μάχη, με τη χολέρα.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν επικράτησε ξεκάθαρα έναντι του αντιπάλου του.

Η Αμερική και ο κόσμος όλος στρέφουν το βλέμμα στο δεύτερο ντιμπέιτ Χίλαρι - Τραμπ στη σκιά της θύελλας από τη δημοσιοποίηση των σεξιστικών σχολίων για τις γυναίκες που έβγαιναν το 2015 με έπαρση από τα χείλη Νεοϋορκέζου μεγιστάνα -ο οποίος πλέον «αποκηρύσσεται» μαζικά από στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

Δίνοντας δείγματα γραφής για το τι μπορεί να ακολουθήσει στο ντιμπέιτ, ο Τραμπ έχει αντεπιτεθεί επαναφέροντας καταγγελίες κατά του Μπιλ Κλίντον για βιασμό, και κατηγορώντας την Χίλαρι για «εκφοβισμό των θυμάτων του».

Οικονομία: Δίχως συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν με τις αμερικανικές Αρχές, σχετικά με το πρόστιμο που απειλεί τη γερμανική τράπεζα για την υπόθεση των ενυπόθηκων ομολόγων της.

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία -όπως ήδη ισχύει και για την εφορία- προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών ενεργοποιώντας σχετική διάταξη νόμου που «πέρασε» το καλοκαίρι στη Βουλή.

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, σημειώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου. Εάν αυτή είναι και η άποψη των δανειστών, θα φανεί στην πρωινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Είναι σημαντικό για την Ευρωζώνη και την Ελλαδα να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Κυριακή. Σημείωσε ότι το Ταμείο θέλει να έχει νούμερα για την ανακούφιση του χρέους από τώρα, ωστόσο το Eurogroup εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς και πως θα υπάρχει πιο πλήρης εικόνα στα μέσα του 2018.

Το ΔΝΤ παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη ο ρόλος του σε αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις το απόγευμα της Κυριακής, σχολιάζοντας το τηλεγράφημα του Reuters, περί μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο.

Αθλητισμός:Παρά τις πολλές απουσίες η Εθνική Ελλάδας παίζει σήμερα Δευτέρα, (21:45, ΣΚΑΪ, OTEsport1) στο Ταλίν με στόχο να κερδίσει την Εσθονία και να φτάσει στο τρία στα τρία, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος το Μίκαελ Σκίμπε που ήθελε ένα δυνατό ξεκίνημα κόντρα στις... αδύναμες του ομίλου, πριν τα ντέρμπι.

Τουλάχιστον ένα μήνα εκτός γηπέδων θα χρειαστεί να μείνει ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ισπανίας, Σέρχιο Ράμος, που υπέστη διάστρεμμα πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο του, στην αναμέτρηση με την Αλβανία, όπως επιβεβαίωσε και ο γιατρός της ισπανικής ομάδας, Οσκαρ Σελάδα.

O Ισπανός αμυντικός Ζεράρντ Πικέ, δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από το διεθνές ποδόσφαιρο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, γιατί είναι «κουρασμένος» από τις επικρίσεις που διατυπώνουν εναντίον του οι φίλαθλοι.

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε λύτρωσε την Ιταλία από μια «μαύρη σελίδα» στην ποδοσφαιρική ιστορία της, καθώς με δύο τέρματα γύρισε το ματς και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 3-2. Η Ισπανία πέρασε με... στιλ από τα Σκόδρα απέναντι στην Αλβανία, επικρατώντας με 2-0.

Πολύ ωραίος αγώνας έγινε στο Βελιγράδι ανάμεσα σε Σερβία και Αυστρία, με τους «πλάβι» να ισοφαρίζονται δύο φορές αλλά να παίρνουν τη νίκη με 3-2, ενώ το ΕΊΡΕ πέρασε εύκολα από τη Μολδαβία (3-1) και η Ισλανδία επιβλήθηκε 2-0 της Τουρκίας, με τον Φινμπόγκασαν να σκοράρει το δεύτερο γκολ. Η Γεωργία δημιούργησε την έκπληξη της βραδιάς αποσπώντας ισοπαλία 1-1 στο Κάρντιφ από την Ουαλία.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: