22 Οκτωβρίου, 2016

ΤΑΥΤΑ ΕΦΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

 

«Το θέμα του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας έχει ήδη ανοίξει»
Όχι απαντά ο Νίκος Φίλης στο ενδεχόμενο  να αναλάβει Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Το τριπρόσωπο - έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή σε συνέντευξη του στην «Αγορά» δηλώνει ότι έχει επεξεργαστεί σχέδιο τριετίας για το υπουργείο Παιδείας και ότι ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας είναι θέμα που έχει ανοίξει εκ των πραγμάτων.

Μήνυμα του συνεδρίου η παραμονή σας στο υπουργείο;

Το μήνυμα του συνεδρίου δεν αφορά σε ένα ή δυο πρόσωπα. Αφορά στην κοινωνία και στην ανάγκη αποτελεσματικής πο­λιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των προγραμματικών του αρ­χών, συνεκτιμώντας τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Το συνέδριο έστειλε αυτό το μήνυμα: ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙ­ΖΑ είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, με προτεραιότητα στην κοινωνική πο­λιτική.

Για αυτό εξελέγησαν ψηλά οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας. Οχι κυρίως ως προσωπική επιδοκιμασία, αλλά ως μήνυμα να δοθεί έμφαση σε αυτούς τους τομείς.

Και πώς θα ανακατέψει την τράπουλα ο Τσίπρας όταν η βάση του δίνει μήνυμα διατήρησης συγκεκρι­μένων προσώπων; θα την αγνοήσει;

Πρώτα απ' όλα, το μήνυμα του συνεδρίου είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Τσίπρα. Εμπι­στοσύνη που, όπως βεβαίως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρα­τικές διαδικασίες, έχει και ορισμένες συνδηλώσεις.

Να προ­χωρήσουμε ενωμένοι, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό, ακολουθώντας το πρόγραμμα με το οποίο ψηφισθήκαμε τον Σεπτέμβριο. Δεν πρέπει να αποδράσου­με από την ευθύνη διακυβέρνησης, αλλά δεν πρέπει να απο­δράσουμε και από τις αρχές μας.

Ο πρωθυπουργός έχει, στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του, όλες τις δυ­νατότητες να κάνει ανασχηματισμό που κατά την κρίση του θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικότερο κυβερνητικό σχήμα. Ενδεικτικές είναι οι ψηφοφορίες του συνεδρίου. Δεν είναι αυ­τές που θα καθορίσουν τελικώς την κρίση του.

Σας έχει προταθεί, θα αναλάβετε γραμματέας;

Οχι. Άλλωστε, δεν είναι θέμα μόνο εκείνου που κάνει μία πρόταση, αλλά και αν αυτός που προτείνεται πιστεύει ότι μπο­ρεί να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Άρα, λέτε «ναι» στην παραμονή σας στο υπουρ­γείο;

Έχουμε κάνει ένα σημαντικό έργο, που αναγνωρίζεται από την κοινή γνώμη. Αφορά στην έγκαιρη λειτουργία των σχο­λείων, τις πρώτες μεταρρυθμίσεις σε δημοτικό, γυμνάσιο, νη­πιαγωγείο, την αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Για να μην ξοδεύε­ται η λαϊκή οικογένεια στα φροντιστήρια και σχεδιάζουμε άλ­λες για τη συνολική αναμόρφωση του λυκείου και την αλλα­γή του τρόπου επιλογής για τα πανεπιστήμια, για τα μεταπτυ­χιακά και την έρευνα.

Έχουμε σχέδιο τριετίας, θα μου πείτε, δεν μπορεί να τα κάνει κάποιος άλλος; Βεβαίως. Ουδείς αναντικατάστατος. Απλά λέ­με ότι εμείς έχουμε αποκτήσει εμπειρία και έχουμε διαμορ­φώσει την προοπτική της δημοκρατικής εκπαιδευτικής με­ταρρύθμισης.

Κατάργηση πανελλαδικών στην τριετία;

Δεν θα ήθελα να δεσμευτώ σε χρονοδιάγραμμα, γιατί είναι πολύ σύνθετο ζήτημα και έχει πολλές προϋποθέσεις. Κατεύ­θυνση μας είναι να μην υπάρχει το σημερινό σύστημα εισα­γωγικών εξετάσεων, αλλά ένα εξίσου αδιάβλητο και λιγότερο κοστοβόρο για τις οικογένειες, αλλά και λιγότερο ψυχοφθόρο για τα παιδιά. Εντός του λυκείου.

Αν παραμείνετε, θα προχωρήσετε στον διαχωρι­σμό Εκκλησίας-κράτους;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανα­θεώρησης του άρθρου 3 που αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. 

Άρα, το θέμα, με κάποια έννοια, έχει ανοίξει.Ένα ώριμο αίτημα όπως αυτό πρέπει να γίνεται επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, χωρίς διχασμό στην κοι­νωνία.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι περίπου  το 70% των πολιτών θέλει τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Πολιτείας. 

Το ζητούμενο είναι να μη δημιουργηθούν εντάσεις αδικαιολόγητες και καχυποψίες, αλλά με ορθολογικό και δημοκρατικό τρόπο να βρεθεί λύση που θα είναι επωφελής και για την Εκκλησία, την Πολιτεία και βεβαίως τον λαό. Βήμα - βήμα, χωρίς περιττές συνθηματολογίες, να διευκρινίζο­νται οι εκατέρωθεν ρόλοι.

Υπάρχει διαζύγιο χωρίς πόνο; Οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου είναι σε άλλο τόνο από αυτόν που περιγράφετε.

Τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιεραρχία προβληματίζουν, διότι φαίνεται πως ενισχύονται οι πειρασμοί να επιστρέψει η διοικούσα Εκκλησία στην πολιτική. Το τελευταίο διάστημα η Εκκλησία έχει αναπτύξει μια σημα­ντική φιλανθρωπική δράση. Ο Μακαριότατος στο πηδάλιο της Εκκλησίας έχει δώσει δείγματα μιας αντίληψης συνεργα­σίας. 

Βεβαίως, θα μου πείτε, η Ιεραρχία είναι ένα συλλογι­κό όργανο και ό,τι συμβαίνει με τα συνέδρια των κομμάτων μπορεί να συμβαίνει και με την Ιεραρχία. Εντάξει, δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση, γιατί μπορεί να χαρακτηρι­στεί και ως «βλάσφημη»!

Φαντάζομαι τη θέση σας αν η Εκκλησία είχε διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια...

Συζητήθηκε προ καιρού η ιδέα αυτή στην Ιεραρχία και απορ­ρίφθηκε απ' ό,τι ξέρω, διότι εκεί θα ετίθετο το θέμα ποιος θα διοικεί το κανάλι αυτό. Ο κ. Αμβρόσιος; Ή κάποιος άλλος; θα ήταν λάθος ένας θεσμός εξωπολιτικός - όπως εξ ορισμού είναι η Εκκλησία- να εμπλακεί στην πολιτική διαμάχη με κανάλια.

«Δεν πρέπει να αποδράσουμε από την ευθύνη διακυβέρνησης, αλλά δεν πρέπει να αποδράσουμε και από τις αρχές μας»

Τόσα μέτωπα ανοιχτά... Τα πάτε καλά σε κάτι;

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Προσπαθούμε σε όλα. θα κριθού­με όταν έρθει η στιγμή του συνολικού αποτελέσματος, στο τέ­λος της τετραετίας. Αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή όχι ενός ή δύο ετών, αλλά εντολή τετραετίας. 

Αυτό το γνωρίζουν και οι αντίπαλοι μας, με πρώτη την «εσωτερική τρόικα». Για αυτό επιμένουν λυσσασμένα στην περιβόητη τακτική της αριστε­ρής παρένθεσης. Πρόκειται για εξόχως αντιδημοκρατική πρα­κτική, με την οποία επιχειρείται να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής αστάθειας.

Σε μια περίοδο που κρίνονται μεγάλα διακυβεύματα, όπως η ρύθμιση του χρέους, η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας με την ποσοτική χαλάρωση και η έξοδος της χώρας στο ξέφωτο της ανάπτυξης.

Πολύ σίγουρος ακούγεστε...

Είμαι σίγουρος και πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλος δρό­μος. Δεν παραμυθιάζουμε τους πολίτες με ένα δικό μας success story, θέτουμε σαφείς στόχους, μιλάμε για δυνατό­τητες και όχι για βεβαιότητες.

Περισσότερο, όμως, από τις επιδόσεις μας στην οικονομία κρινόμαστε και για το ήθος της αριστερής διακυβέρνησης, την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, στη σύγκρουση μας με τα μεγάλα συμφέροντα, στις σχέσεις ειλικρίνειας που πρέπει να έχουμε με τους πολίτες.

Γιατί εσείς και όχι η Ν.Δ.;

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παλιό, το οποίο έχει κα­ταδικαστεί. Εμείς δεν είμαστε το παλιό. Είμαστε το δυνάμει νέο με όλα τα προβλήματα του. Το άλλο το ξέρουμε, είναι το παλιό και το διεφθαρμένο που έχει κάψει τον κόσμο.
 
 Η διέ­ξοδος από τη σημερινή κρίση δεν μπορεί να γίνει με την επι­στροφή στο παλιό -είτε αυτό είναι ο παλαιοκομματισμός είτε άλλοι αναχρονισμοί.

Η Συνέντευξη παραχωρήθηκε στον κ. Χρήστο Τσιγουρή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: